Sophie Elise Isachsen:

– Jeg fraskriver meg ikke ansvar, men jeg føler at det handler om så mye mer enn meg

Sophie Elise Isachsen har blitt beskyldt for å gi unge jenter komplekser. Nå svarer hun på kritikken i podcasten sin.

BESKYLDT FOR Å VÆRE DÅRLIG FORBILDE: Sophie Elise Isachsen har fått massiv kritikk etter at hun la ut et innlegg om tatovering av hodebunnen på bloggen sin. FOTO: NTB Scanpix
BESKYLDT FOR Å VÆRE DÅRLIG FORBILDE: Sophie Elise Isachsen har fått massiv kritikk etter at hun la ut et innlegg om tatovering av hodebunnen på bloggen sin. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I forrige uke gikk blogger og tv-personlighet Kristin Gjelsvik hardt ut mot blogger Sophie Elise Isachsen.

– Nå er jeg lei. Jeg er lei av deg, Sophie Elise, som har fått lov til å fable rundt om dine komplekser i så mange år uten at dette har blitt slått hardere ned på, sier Gjelsvik i en video på bloggen sin.

Gjelsvik reagerer spesielt på et blogginnlegg hvor Isachsen forteller at hun har komplekser for høyt hårfeste og at hodebunnen synes.

Dette har hun derfor valgt å fikse ved å tatovere seg i hodebunnen.

Videoen har fått enorm spredning og mange er enige med Gjelsvik i at influencere bør ta mer ansvar for hvordan de påvirker unge jenter. Andre tar Isachsen i forsvar og enkelte mener det hun har gjort streng tatt ikke er noe verre enn å tatovere bryn og lepper.

Legger seg flat for kritikken

Sophie Elise Isachsen har til slutt valgt å slette innlegget om kosmetisk tatovering av hodebunnen fra bloggen sin.

Hun ønsker ikke å kommentere videoen ovenfor KK, men svarer på kritikken i det nyeste podcast-avsnittet sitt.

Her sier hun blant annet at hun legger seg flat, at hun har formulert seg feil og at hun beklager dersom hun har prakket på folk et nytt kompleks.

– Jeg fraskriver meg ikke ansvar, men jeg føler at det handler om så mye mer enn meg for de personene som føler det på den måten, sier hun.

– Men jeg kan jo til en viss grad relatere meg, for jeg kan jo se på Kardashians og tenke at jeg skulle ønske at jeg hadde den nesa eller det håret. Men jeg vet jo i bunn og grunn at det ikke handler om at Kardashians legger ut masse bilder av rumpa si eller nesa si, det handler om at jeg er i en spiral mot meg selv der jeg leter etter negative (ting ved utseendet mitt. red.anm.).

LES OGSÅ: Sjekker du utseendet ditt mange ganger om dagen?

Ikke bare bloggere som har skyld i jenters komplekser

Psykolog og kroppsbildeekspert Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo, synes det er problematisk når influencere presenterer nye «feil» med kroppen sin på denne måten.

Hun er imidlertid skeptisk til å legge for mye skyld på influencere når det gjelder unge jenters komplekser og dårlige kroppsbilde.

Kvalem peker på at sosiale medier bare utgjør en liten del av alle de millioner inntrykk som påvirker hvordan vi ser på oss selv.

– Du har som regel ikke et problem før media gir deg nye områder på kroppen å sammenligne deg med andre på. Den første reaksjonen på at noen tatoverer hodebunnen sin er kanskje «jøss, kan man gjøre det?». Deretter begynner noen å studere hodebunnen for å vurdere om de også bør gjøre noe med det.

– Men kroppsidealene formidles både av media, foreldre og jevnaldrende. Hvis mor slanker seg er det for eksempel større sjanse for at datteren er misfornøyd med utseendet sitt. En blogger kan ha betydning for noen som identifiserer seg veldig med henne i alle situasjoner. Det er også vanlig at barn helt ned i syv-åtte årsalderen bekymrer seg for hvordan de ser ut, de skjønner altså tidlig hva kroppsidealene er, sier hun.

– Selv treåringer vet at det er negativt å være overvektig.

Unormalt å være helt fornøyd

Ifølge Kvalem har de aller fleste av oss komplekser for noe. Det er faktisk så vanlig at kvinner er misfornøyde med utseendet sitt, at det nesten blir ansett som unormalt å være helt fornøyd.

– I dag er kroppsidealene overalt rundt oss og vi ser dem hele tiden, både i reklamer, filmer og i sosiale medier. Før hadde du ikke så mange personer å sammenligne deg med, kanskje bare dem du hadde rundt deg. Det fantes for eksempel ikke bilder i magasiner på 1800-tallet.

– En annen historisk utvikling er at hva vi sammenligner har økt. I gamle dager var man mer tildekket med klær når man ble tatt bilde av, men i dag har graden av nakenhet økt i media slik at vi sammenligner stadig flere områder på kroppen vår. Et resultat av dette er at intimkirurgi har økt i popularitet. Dette skyldes trenden om å barbere seg slik at man ser ting man ikke gjorde før, men også at vi ser mer pornografi på nettet.

LES OGSÅ: Slik blir du mer komfortabel med kroppen din

Bruker utseendet som forklaring på dårlig selvfølelse

En underliggende tanke når vi presenteres for hvordan vi kan forbedre kroppen vår, er at endringen vil gjøre oss lykkeligere. Men ifølge Kvalem overdriver media ofte konsekvensene av å forbedre utseendet vårt.

– Når vi har fulgt kvinner som har tatt kosmetisk kirurgi, er det små endringer fem år etter. Studien vår viste at de var blitt mer fornøyde med utseendet sitt på det området de opererte, noe som igjen førte til en liten økning av selvfølelsen. Men få hadde bedre psykisk helse eller klarte seg bedre sosialt.

– Det er jo ikke sikkert dårlig selvfølelse bare skyldes utseendet ditt, det kan være andre ting. Hvordan du har det på jobben, om du har venner eller kjæreste, er faktorer som spiller inn på selvfølelsen og som ikke kan løses av kosmetisk kirurgi. Men noen bruker utseendet sitt som en forklaring og tenker «fikser jeg dette, blir livet mitt bra».

Ifølge Kvalem er det i tenårene vi har størst tendens til å vurdere oss selv og andre på hvor attraktive vi er og hvilken sosial status vi har.

Det skyldes at vi ikke har kommet så langt i livet at vi har bygget opp selvfølelse knyttet til yrkeskarriere og familie.

– Jenter er mer opptatt av utseendet sitt enn gutter. En undersøkelse blant niendeklassinger viste også at jenter er mer opptatt av å følge media-idealene enn det gutter er. Av disse er det en sårbar gruppe med nokså negativt kroppsbilde og forskning på sosiale medier viser at den sårbare jenta har en tendens til å oppsøke nettsider der utseende er et tema. De bruker også mer tid på profilbilder, fotoshopping og er veldig opptatt av å få tilbakemelding på sitt eget utseende.

– Samtidig er det disse jentene som tåler tilbakemeldinger dårligst, slik at dette fører til en negativ spiral.

Blir mer fornøyde jo eldre vi blir

Det er ifølge Kvalem derimot ingen risiko for at dette store fokuset på komplekser og kroppens alle småfeil, kan føre til at man utvikler psykiske forstyrrelser som kroppsdysmorfisk lidelse.

– Dette er en alvorlig psykisk forstyrrelse hvor man er vanvittig opptatt av småfeil og kan se seg selv i speilet i timevis. Dette er en svært sjelden lidelse som vanligvis starter før man er atten år gammel og der biologiske årsaker mest sannsynligvis er sentrale. Det er derfor ikke slik at media alene kan påvirke deg slik at du utvikler en slik forstyrrelse, sier hun.

– Selv om vi alle har komplekser, blir de fleste av oss heldigvis mer fornøyde med utseendet vårt med alderen. Dette skyldes nok at vi gir litt opp og at vi flytter fokuset over på kroppens funksjon, som å være frisk og å kunne bevege seg.

Til info: Kristin Gjelsvik har ikke ønsket å kommentere saken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer