Viggo Mortensen

- Jeg frykter alltid en rolle

Viggo Mortensen gjør en strålende innsats i filmen «Green Book», som nylig vant Oscar for beste film. Men han tvilte lenge på om han var den rette for rollen.

HOLDER SEG UNNA SOSIALE MEDIER: – Folk er ofte store feiginger på nettet. De skjuler seg og kommer med trusler. Fordi det er så lett, sier Viggo Mortensen. FOTO: NTB Scanpix
HOLDER SEG UNNA SOSIALE MEDIER: – Folk er ofte store feiginger på nettet. De skjuler seg og kommer med trusler. Fordi det er så lett, sier Viggo Mortensen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Viggo Mortensen fikk sitt store gjennombrudd da han spilte Aragorn i «Ringenes Herre» – med flagrende, brun kappe og sverdet hengende ved hoften. En rolle han egentlig ikke skulle hatt. Men det endret seg da regissør Peter Jackson ombestemte seg og sparket skuespilleren Stuart Townsend, som først hadde fått den.

Innspillingen hadde allerede begynt, og Jackson ringte Viggo Mortensen, hvorpå dansk-amerikaneren først sa nei, for han kunne ikke helt se for seg at han passet inn i en fantasyfilm. Og det var bare fordi hans sønn, Henry, var så stor fan av Tolkiens univers, at han likevel revurderte tilbudet og endte med å si ja.

Før «Ringenes Herre» var det ikke mange som hadde bitt seg merke i den flotte, unge mannen som spilte en birolle i Harrison Ford-filmen «Vitnet» 16 år tidligere. Og han var heller ikke sikker på at han overhodet skulle være skuespiller.

Alt det endret seg med Jacksons gigantiske trilogisuksess, for etter det ville alle ha en bit av Viggo Mortensen. Alt var klappet og klart for en travel karriere i Hollywood for skuespilleren som vokste opp i New Hampshire, Argentina og Danmark, hvis det ikke var for at Viggo Mortensen aldri velger det opplagte eller tar de lette valgene. For det som er mest symptomatisk for hele hans karriere, må være at det er helt uforutsigbart hvilke filmer han velger å bli med på.

– Det må være en god historie. Og hva er en god historie? Det betyr ulike ting for folk, men for meg betyr det et velstrukturert manuskript der karakterene interagerer med hverandre på en interessant måte. Det er vanskeligere enn det høres ut, og det vet jeg, for jeg har lest tusenvis av manus. Men forhåpentlig blir resultatet en film som ikke forteller deg hva du skal tenke eller mene. Og så ønsker jeg å prøve ting jeg ikke har prøvd før. Eller å lære noe nytt, så jeg kan bli en smule mindre ignorant, sier han.

Viggo Mortensen (60)

Skuespiller. Har dobbelt statsborgerskap, amerikansk fra sin mor og dansk fra sin far. Er født i New York, oppvokst i USA, Argentina og Danmark. Har siden 2009 vært kjæreste med den spanske skuespilleren Ariadne Gil, som han bor sammen med i Madrid. Var tidligere gift med Exene Cervenka, som han har den voksne sønnen Henry med. Debuterte i filmen «Vitnet» i 1985 og fikk sitt store gjennombrudd med «Ringenes Herre»-trilogien. Har spilt i en lang rekke filmer. Aktuell med «Green Book», som fikk Oscar-prisen for beste film under utdelingen i februar. Var selv nominert til Oscar-pris for beste mannlige skuespiller for sin rolle i filmen.

– Jeg frykter alltid en rolle

Når man ser på de filmene Viggo Mortensen har laget og på hvor lang tid det går mellom dem, er det tydelig at han tar seg tid til å velge. Og han er kjent for å si nei, også til roller andre stjerner står i kø for å spille.

Til hans siste rolle i «Green Book» var det også interesse fra andre høyt profilerte skuespillere. Forståelig nok, for filmen har en virkelig god historie om den første svarte amerikanske klassiske pianisten Don Shirley, som blir invitert på turné i Sørstatene. En ikke ufarlig tur på 1960-tallet, da rasismen og diskrimineringen gjennomsyret samfunnet og menneskesynet, og han hyrer derfor en sjåfør og bodyguard, dørmannen Tony Lip fra New York – spilt av Viggo Mortensen.

De to mennene er hverandres motsetninger. Den ene er forfinet og dannet og eksentrisk. Den andre er grov, jovial og liketil. Og likevel vokser det fram et vennskap mellom de to, som gjør dem begge klokere. Det er en sann historie som er skrevet av Tony Lips sønn Nick Vallelonga, som også har bidratt til manusskrivingen. Men på tross av den gode historien var det en rolle Viggo først sa nei til.

– Hvorfor nølte du med det?

– Jeg frykter alltid en rolle. Men så snart noen har gitt meg jobben, tenker jeg: «Nå er du nødt til å gjøre det.» Det som fikk meg til å nøle, var at Tony Lip er italiensk, og jeg er jo ikke italiener. Jeg var redd for å lage en karikatur, og det finnes så mange gode amerikansk-italienske skuespillere der ute.

I «Green Book» spiller Viggo Mortensen og Mahershala Ali to vidt forskjellige menn som likevel knytter bånd. FOTO: NTB Scanpix
I «Green Book» spiller Viggo Mortensen og Mahershala Ali to vidt forskjellige menn som likevel knytter bånd. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

La på seg 20 kilo

Regissør Peter Farrelly var imidlertid ikke i tvil om at Viggo Mortensen skulle spille Tony Lip.

– Viggo hadde mange betenkeligheter, så jeg og Nick Vallelonga bestemte oss for å dra ut og besøke ham på hytta hans i Idaho, som er akkurat slik man forestiller seg at hans hytte skal se ut. Med et tre som vokser midt i rommet. Nick tok Viggo med for å besøke fettere, onkler og tanter – Tony Lips familie – i New Yorks Bronx-kvartaler, forteller regissøren.

Viggo Mortensen minnes turen med et smil.

– Det var hardt, for jeg fikk mat hele tiden. Da vi hadde kommet til den fjerde retten, og jeg begynte å holde igjen, sa de: «Å nei, han liker ikke maten!» Og hvis jeg spiste opp, sa de: «Se, han liker det. Gi ham mer!»

Og det var bare starten, for i filmen spiser Viggo Mortensen stort sett i hver scene. Sågar en hel pizza, som blir brettet sammen og fortært akkurat slik virkelighetens Tony Lip gjorde det. Viggo Mortensen endte med å legge på seg 20 kilo. Han innrømmer at det var en følelse av frihet å gi slipp, men at det har vært tøft å kvitte seg med kiloene igjen.

– Jeg har mistet litt over halvparten nå, forteller han og klapper seg på magen.

Viggo Mortensen og den spanske skuespilleren Ariadna Gil har vært sammen siden 2009. De møtte hverandre første gang under innspilling av filmen «Captain Alatriste» i 2006. Her på premieren i Madrid samme år. FOTO: NTB Scanpix
Viggo Mortensen og den spanske skuespilleren Ariadna Gil har vært sammen siden 2009. De møtte hverandre første gang under innspilling av filmen «Captain Alatriste» i 2006. Her på premieren i Madrid samme år. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Viggo er den typen skuespiller jeg gjerne vil være

En annen grunn til at han nølte, var at regissør Peter Farrelly har en forhistorie med kun å lage komedier. Filmen var tenkt som hans første drama, men en del scener inneholder komikk, dog av den lavmælte typen.

– Komedier er ikke noe jeg har villet lage. Jeg er ofte blitt spurt om når jeg skulle lage en komedie. Men de er jo vanskelige å få til. For meg framsto det som en helt annen sjanger av skuespill som jeg ikke visste hvordan jeg skulle gripe an. Men med denne filmen har jeg funnet ut at det ikke er så forskjellig fra ikke-komisk skuespill. Det handler om timing, tempo og rytme. Og om å lytte, sier Viggo Mortensen.

Han gikk til oppgaven med engasjement og omhu. Det er blitt hans varemerke i bransjen, og det har gitt ham respekt.

– Viggo er den typen skuespiller jeg gjerne vil være. Han er alltid på oppdagelsesferd for å finne ut mest mulig om karakteren sin, om tidsperioden. Han er svært bevisst på hvilke valg han tar og er veldig inspirerende å jobbe med, sier hans medspiller i «Green Book», Mahershala Ali, som vant Oscar-pris for beste mannlige birolle i filmen, og som også er kjent fra «House of Cards» og filmen «Moonlight».

På spørsmål om hva det var i historien som likevel fikk ham til å si ja til rollen, svarer han:

– Jeg liker måten Don Shirley håndterte den motstanden og rasismen han møtte. Med verdighet. Verdighet vinner alltid. Kanskje ikke på kort sikt, men på lang. I ethvert sammenstøt i tilværelsen kan du velge din egen måte å håndtere det på – også når det gjelder trivielle ting som når du dulter borti andres handleposer. Du kan velge å fortsette og ikke si noe. Eller du kan snu deg og si: «Unnskyld, gikk det bra?» Kanskje har ingen sett det skje, og kanskje vil episoden ikke ha noen konsekvenser, men alle de tilfellene snakker til din egen menneskelighet. Og akkumuleringen av alle de tilfellene utgjør hvem du er og, når du er død, hvordan du var. Vi kan reagere på en god måte, og vi kan reagere på en likegyldig måte.

– Hva med de sammenstøtene man har på nettet? Er filmen også en kommentar til det raseriet folk ofte spyr ut på nettet?

– Folk er ofte store feiginger på nett. De skjuler seg og kommer med trusler. Fordi det er så lett. Jeg kan fornærme deg, true deg med at jeg kommer og kveler deg, si at jeg hater deg, trykke på en knapp og «off you go». Jeg vet ikke hvor folk lærer å oppføre seg sånn, men vi kopierer det vi ser. Så ved å være gode forbilder, kan vi vise medmenneskelighet, sier Viggo Mortensen.

Ifølge Wikipedia har Viggo også en aldri så liten norsk link. Hans danske far, Viggo Peter Mortensen, og hans amerikanske mor, Grace Gamble, skal ifølge nettleksikonet nemlig ha møtt hverandre i Norge. FOTO: NTB Scanpix
Ifølge Wikipedia har Viggo også en aldri så liten norsk link. Hans danske far, Viggo Peter Mortensen, og hans amerikanske mor, Grace Gamble, skal ifølge nettleksikonet nemlig ha møtt hverandre i Norge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er slett ikke på sosiale medier

– Hvordan takler du selv de sosiale mediene? Jeg har hørt at du fortsatt har en klapptelefon som vippes opp, stemmer det?

Han smiler mens han klapper på lommene etter telefonen. Da han ikke finner den, utbryter han:

– Se, jeg glemmer alltid å ta med telefonen. Det driver folk til vanvidd. Men, ja, det har jeg. Og jeg er slett ikke på sosiale medier. Verken Facebook, Twitter eller Instagram. Men til min egen overraskelse er jeg konstant nødt til å ringe mine advokater, fordi det er andre som gir seg ut for å være meg. De bruker bilder av meg og forteller lange historier som om det er meg. Jeg har møtt folk som kommer bort til meg og sier: «Så gøy å møte deg etter at vi har kommunisert med hverandre i to år. Jeg var veldig begeistret for det du skrev om Picasso.» Og jeg er sånn: «Jeg aner ikke hva du snakker om.» Hvorfor gjør folk slikt? Det er et mysterium for meg, sier han.

Men det er ikke fordi Viggo Mortensen ikke har noe å si. Han er mer løsmunnet enn de fleste stjerner, noe som også har gitt ham problemer.

Som da han før det amerikanske valget kritiserte Hillary Clinton for å være uærlig og uttalte at han som Bernie Sanders-tilhenger heller ville stemme på Jill Stein fra The Green Party enn på Clinton. Og sist i forbindelse med promoteringen av «Green Book», der han under et pressearrangement brukte «n-ordet». Selv om hans intensjon med å bruke ordet var velment, er det så politisk ukorrekt i USA at det straks skapte overskrifter. Viggo Mortensen nølte ikke et sekund med å unnskylde, for det hadde aldri vært hans mening å fornærme noen.

Nettopp den reaksjonen underbygger hans image som en mann som alltid er ærlig. Uansett hans standpunkt. Uansett om det er på film eller i den virkelige verden.

For Viggo Mortensen går den veien han selv velger. Og til neste år betyr det en debut som regissør med filmen «Falling», som han selv har skrevet og skal spille hovedrollen i.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer