Gründer:

- Jeg gikk fra å følge hodet mitt, til å følge hjertet mitt

Da Constance Oterkiil (43) møtte veggen skulle depresjonen vise seg å bli en gave i forkledning.

GRÛNDER: Det skulle en depresjon til før Constance endelig innså at hun var på feil spor i livet. FOTO: Privat
GRÛNDER: Det skulle en depresjon til før Constance endelig innså at hun var på feil spor i livet. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Det er ekstremsport å starte for seg selv, sier Constance Oterkiil (43) til KK.

Da hun i 2016 lanserte sitt eget økologiske vinmerke, VIP Norway Wines, hadde hun investert alle sparepengene og tatt opp lån for å finansiere noe hun ikke ante om ville selge. Veien til suksess var lang og skummel, men alternativet var enda verre – ideen oppsto nemlig midt i den tyngste tiden i livet hennes.

– Jeg ser nå at hvis jeg ikke hadde nådd bunnen så hadde jeg aldri i livet turt å gjøre risikabelt og skummelt som dette. Men er du desperat nok så tør du å satse, forteller hun.

Når du ser på alt det Constance har fått til i livet sitt, så ser du fort at det er mer enn de fleste av oss har klart. Med universitetsutdanning i barnevernspedagogikk og organisasjon og ledelse, en mastergrad i folkehelse med fokus på ernæring, og en doktorgrad i utdanningsvitenskap, fremstår hun som en suksessrik og fremadstormende kvinne. Men det var langt ifra slik hun følte seg.

– Jeg fikk positive tilbakemeldinger og mye skryt for det jeg gjorde, men det tok så mye av meg å lese artikler og gjøre analyser – jeg kunne egentlig ikke fordra det. I ettertid skjønner jeg det, jeg likte jo ikke de tingene jeg drev med. Fagene og emnene var jo interessante, men arbeidet i hverdagen tok mer enn det ga meg, forklarer hun.

– Det gikk slag i slag. Jeg stoppet liksom aldri opp og tenkte på om dette var rett for meg. Jeg bare kjørte på, følte meg aldri utlært og ble aldri tilfreds. Jeg var tydelig på leting etter noe, sier Constance.

LES OGSÅ: - Vi ble kalt små søte jenter av menn i gründerbransjen

FØRSTE PRODUKT: Med det første produktet lansert var Constances drøm oppfylt. FOTO: Privat
FØRSTE PRODUKT: Med det første produktet lansert var Constances drøm oppfylt. FOTO: Privat Vis mer

Kunne aldri gå tilbake i jobben som forsker

Litt etter litt vokste følelsen av misnøye, men kanskje lå løsningen rundt neste sving? Da hun kom hjem fra Australia med mastergraden i lomma, hoppet hun rett inn i en treårig doktorgradstipendiatstilling ved Universitetet i Stavanger. Og i løpet av de årene giftet hun seg og fikk to barn. Det hadde derfor gått nesten 7 år før hun endelig kunne få sin doktorgrad, men hun kjente at noe var galt og ble sykemeldt i to måneder før hun disputerte.

– Rett før disputasen min i desember 2014 ble jeg friskmeldt, og jeg klarte å gjennomføre med glans. Det er det helt utrolig at jeg klarte. Foreldrene mine var kjempestolte på disputasen, men de visste ikke hva det kostet meg, sier Constance og legger til:

– Det gikk jo ut over familielivet mitt. Gang på gang hadde jeg sagt til mannen min at bare vent til doktorgraden er i boks, da vil alt bli så mye bedre. Jeg burde jo skjønt at hverdagen som forsker består av akkurat det samme.

Hun skulle ikke skuffe noen, sa «ja» til alt og holdt fortet oppe til enhver pris. I den nye jobben skulle hun få lede et stort internasjonalt prosjekt, noe som normalt sett ville gledet en nyutdannet forsker, men Constance ble rett og slett fysisk dårlig av tanken.

Til slutt skjedde det som ofte skjer når man ikke lytter til sin indre stemme. Hun knakk sammen.

– Jeg ble langtidssykemeldt og følte meg helt forferdelig. Alt ble mørkt. Jeg hadde sviktet alle. Jeg har alltid fullført det jeg har startet på, men nå visste jeg at jeg aldri kunne gå tilbake til jobben som forsker. Jeg var ferdig.

– Jeg følte at jeg sto i bunnen av en brønn og kikket opp, men turte ikke klatre opp og kikke over kanten. Jeg følte at jeg hadde skuffet alle kollegaene mine – jeg skammet meg og gråt mye. Det var altoppslukende veldig lenge, forteller hun åpenhjertig.

LES OGSÅ: I ferd med å bli utbrent? Her er de vanligste tegnene

I ITALIA: Constance på besøk hos de italienske vinprodusentene. Foto: Privat.
I ITALIA: Constance på besøk hos de italienske vinprodusentene. Foto: Privat. Vis mer

Ut av depresjonen vokste en idé

Å innse nederlaget var tungt, så Constance reiste til hytta på Rauland for å være alene. Hun trengte ro til å tenke og gråte. Og i løpet av de to ukene hun var på hytta tok hun opp igjen et gammelt hobbyprosjekt hun hadde puslet med mens hun tok doktorgraden.

– Året før hadde jeg plukket multer, krekling og blåbær som jeg la på sprit for å lage næringsrike bærekstrakter. Jeg er veldig glad i musserende vin, og en gang prøvde jeg å tilsette litt bærekstrakt i vinen. Det smakte overraskende godt og plantet en idé i meg.

Så en kveld begynte hun å eksperimentere med ekstraktene sine. Hun spant videre på ideen – kanskje kunne hun leve av dette?

– Det var en liten flamme som vokste veldig fort. Jeg tok kontakt med den økologiske vinprodusenten Anna Spinato i Italia for å høre om de kunne tenke seg å samarbeide. De var utrolig nok interesserte, så jeg sendte jeg dem ekstraktene mine slik at de kunne teste ut ideen, forteller Constance.

Prosessen var i gang, men den skulle bli lang. Hun måtte lære seg alt om produksjon, flasker, korker, hvordan lage store mengder bærekstrakt, og hvordan det skal lagres. Hun måtte starte et AS, og lære seg reglene for alkoholsalg, tillatelser, sertifiseringer og avgifter.

– Der kom forskerkompetansen min godt med. Jeg måtte lese meg opp, og denne gangen var det gøy. Alt dette gjorde jeg på sofaen under dyna med en depresjon. At jeg har fått dette til skjønner jeg nesten ikke i dag, sier hun.

Hun fikk en norsk importør med på laget, og startet planleggingen av design og logo. Constance ville ikke ha en tradisjonell champagneflaske, hun hadde en visjon om å skape en innovativ og elegant vinflaske inspirert av luksuriøse parfymeflasker. Men det er en grunn til at musserende vin har blitt tappet på samme type flaske i hundrevis av år – flasken må tåle trykket. Den måtte derfor spesialdesignes, og hun fikk god hjelp av sin mann som er 3D-designer.

– Jeg kontaktet så en flaskeprodusent i Kina som hadde troen på dette. Vi jobbet kanskje i et år før vi hadde det ferdigproduserte produktet, flasken måtte jo testes grundig under trykk. Men vi fikk det til, forteller Constance.

LES OGSÅ: - Skjønnhetsgründerne Katherina og Silje har satset på egne forretsningsideer

- Jeg kunne ha gitt opp utrolig mange ganger i løpet av prosessen

VIP Norway Wines, som står for Vitality Infused Prosecco, var endelig blitt til virkelighet. Og det første produktet ble lansert i juli 2016 – en økologisk Prosecco med multeekstrakt i en lekker flaske i hvit og gull.

– Den ble veldig godt mottatt og solgte over all forventing. Et halvt år etter kom den inn på basisutvalget på 60 Vinmonopol i Norge. Året etter lanserte jeg produkt nummer to; en musserende Pinot Grigio tilsatt kreklingekstrakt.

Hun drømte om å få produktene sine inn på Selfridges i London, og mange mente at det nok var å sikte litt høyt. Men Constance ga seg ikke, og etter et år var også den drømmen oppfylt. I dag kan hun skryte av å ha begge vinene sine i samtlige Selfridges varehus i England.

Foreløpig er det 9 land som selger vinene hennes, og hun planlegger allerede sitt tredje produkt; en musserende rosévin med lavt sukkerinnhold, tilsatt tyttebærekstrakt. Endelig etter så mange år fant hun noe hun brant for, og det føles ikke som en jobb.

– Jeg har alltid følt at jeg har sklidd gjennom studiene på halv maskin, jeg har gjort minimum og likevel kommet meg gjennom. Tenk da hva jeg kan få til hvis jeg virkelig brenner for noe. Noen ganger må hele verden ristes litt for at man skal komme seg ut av den satte stien og tørre å ta en sidevei. Eller rett og slett å snu.

– Jeg kunne ha gitt opp utrolig mange ganger i løpet av prosessen, men jeg ga ikke opp selv når ting ikke gikk som først tenkt, sier hun og takker seg lykkelig for at hun har hatt en så støttende ektemann.

Med pågangsmot og god støtte fra de nærmeste har hun virkelig fått oppleve hvor mye man kan få til hvis man følger hjertet.

– Jeg gikk fra å følge hodet mitt, til å følge hjertet mitt. Alt har forandret seg. Det er deilig å endelig trives. Det er aldri for sent å lære noe nytt, eller å følge drømmen sin. Jeg visste bare ikke hva som var drømmen min før jeg satt der i mørket. Depresjonen var sånn sett en gave i forkledning.

LES OGSÅ: - Når folk ber om å få snakke med sjefen, blir de overrasket over at det er meg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer