Å være blind

- Jeg gikk inn i gangen på skolen, og alt var tåkete. Men det er jo ikke tåke innendørs, tenkte jeg

Solveig-Marie Oma (25) ble født med dårlig syn. Da hun var kun seks år gammel, ble synet borte for godt.

Å VÆRE BLIND: Karen Marie forteller at hun aldri kommer til å bli helt vant til at datteren, Solveig-Marie, er blind. Hun forklarer at det er en sorg hun bærer med seg hele livet. FOTO: Privat
Å VÆRE BLIND: Karen Marie forteller at hun aldri kommer til å bli helt vant til at datteren, Solveig-Marie, er blind. Hun forklarer at det er en sorg hun bærer med seg hele livet. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Solveig-Marie Oma (25) var bare seks uker gammel da en lege mistenkte at noe var galt. Hun ble hasteinnlagt på sykehuset, og det ble foretatt mange undersøkelser. Det var noe galt med synet og øynene hennes. Hun hadde urolige øyne – såkalt nystagmus.

- Solveig-Marie har alltid hatt dårlig syn, men hun var veldig synsaktiv med det lille synet hun hadde. Hun tegnet, skrev, klatret, syklet med støttehjul og alt mulig. Men så mistet hun synet, og det skjedde så brått. Det er stor forskjell på å se litt, og ingenting. Det er som om man plutselig må leve med bremsene på, forteller mor Karen Marie Oma.

– Jeg husker at jeg gikk inn i gangen på skolen en helt vanlig fredag, og alt var tåkete. Men det er jo ikke tåke innendørs, tenkte jeg. Da ble jeg ganske redd, sier Solveig-Marie.

Solveig-Marie ble fulgt opp av øyeleger både i Trondheim og Oslo. Da hun var fem år fikk hun diagnosen som kunne føre til blindhet, men de trodde ikke at det skulle skje så tidlig. Hun gikk bare i førsteklasse på barneskolen.

– Det ble gradvis verre. Jeg husker at jeg ikke klarte å skille farger lenger, og da forsto jeg alvoret. Personene rundt meg merket at jeg var mer lei meg og aggressiv enn vanlig, men når man er så liten tenker man ikke over fremtiden, slik som voksne gjør. Jeg ble ikke deprimert, slik mange kan bli når de mister synet i voksen alder, sier Solveig-Marie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer