Josefin Dahlberg:

- Jeg gjorde hva som helst for å få i meg sprit

Josefin begynte å drikke alkohol da hun var ti år. Da hun var 13, festet hun flere ganger i uken. Her forteller hun om flukten fra angstfølelsene og lengselen etter å bli edru.

JOSEFIN DAHLBERG: Det var på skoleavslutningen, da Josefin Dahlberg var ti år, at hun drakk alkohol første gang. Siden skulle det komme til å prege hele hennes liv. FOTO: Rickard L. Eriksson
JOSEFIN DAHLBERG: Det var på skoleavslutningen, da Josefin Dahlberg var ti år, at hun drakk alkohol første gang. Siden skulle det komme til å prege hele hennes liv. FOTO: Rickard L. Eriksson Vis mer
Publisert

Natten er sen. Etter å ha blitt kastet ut fra en tredje nattklubb har Josefins venn endelig fått henne inn i en taxi. «Du kommer aldri til å måtte passe på meg mer. Det er håpløst, det er like bra at jeg avslutter dette livet.» Josefin er 20 år, enormt beruset og husker knapt hva hun sier den kvelden. Men hun vet at måten hun lever på, er uholdbar. Hun vet bare ikke hvordan hun noensinne skal få alt til å bli riktig. Å drikke er jo den eneste måten å kunne leve på.

Kvelden hadde nok begynt som de fleste festkvelder hadde gjort siden hun startet å feste som 13-åring – med en hvitvinsflaske og to sterkøl.

– Når jeg hadde drukket det, hadde jeg en god følelse. Og plutselig følte jeg meg superpen, selvsikker og «at jeg kunne få hvem jeg ville». Samtidig ble jeg også arrogant, egoistisk og alt annet en ydmyk, forteller Josefin Dahlberg da vi møter henne drøyt ni år senere – og aktuell med den selvbiografiske boken «Idag är jag fri».

Det kunne ha blitt en perfekt kveld, men det ble sjelden det. For det stoppet aldri der – i den perfekte tilstanden.

– Jeg kan ikke bare drikke to glass vin og sitte og snakke med en venn. Jeg kan ikke tenke meg noe verre. For meg er det «hele veien» som gjelder. Jeg vil bare ha mer og mer. Det er som om noe vekkes i meg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer