Økonomi:

- Jeg gruer meg, for snart må jeg sette på panelovnene

Ettbarnsmoren Benedicte (36) jobber full stilling som pedagog. Men lønna strekker ikke til.

DYRT MED STRØM: - Jeg gruer meg til vinteren for da må jeg sette på panelovnene i leiligheten, og strømregningen vil skyte i været. Det kommer til å bli skyhøye utgifter hvis det fortsetter slik som dette, forteller Benedicte til KK.
DYRT MED STRØM: - Jeg gruer meg til vinteren for da må jeg sette på panelovnene i leiligheten, og strømregningen vil skyte i været. Det kommer til å bli skyhøye utgifter hvis det fortsetter slik som dette, forteller Benedicte til KK. Vis mer
Publisert

Benedicte Aas (36) har fulltidsjobb som fagpedagog i en barnehage i Oslo, og tjener over 500.000 kroner i året. Likevel sliter hun økonomisk på grunn av de økte strøm- og matvareprisene.

- Lønnen min burde være god nok, men jeg er alenemor og leier en leilighet i Oslo. Det siste året har alt blitt dyrere, og nå tjener jeg ikke nok til å kunne leve et bekymringsløst liv. Til og med de som tjener godt har det vanskelig når alt er så dyrt. Jeg har ingen økonomisk sikkerhetsnett, og står alene med alt, forteller Benedicte åpenhjertig til KK.

Sønnen til Benedicte bor hos henne annenhver uke, og hun må derfor bli værende på Sagene for at han skal få beholde nærheten til skole og venner.

Leiligheten hennes er normalt priset, men det er høye leiepriser i området. I tillegg har alle andre utgifter skutt i været, og det tærer på økonomien.

- Jeg bekymrer meg mye for økonomien, det tror jeg mange gjør. Det begynner å bli kaldt, og jeg har en sønn som vokser og gror og trenger nye klær. Slike innhugg i månedslønnen har jeg ikke råd til, så da må jeg kjøpe på avbetaling eller bruke kredittkort, forteller hun.

DYRERE MATVARER: - Jeg ukeshandler de ukene jeg har sønnen min. Jeg handler akkurat de samme tingene som tidligere, men det har blitt over 500 kroner dyrere hver uke, forklarer Benedicte.
DYRERE MATVARER: - Jeg ukeshandler de ukene jeg har sønnen min. Jeg handler akkurat de samme tingene som tidligere, men det har blitt over 500 kroner dyrere hver uke, forklarer Benedicte. Vis mer

Gruer seg til vinteren

- Jeg gruer meg til vinteren for da må jeg sette på panelovnene i leiligheten, og strømregningen vil skyte i været. Det kommer til å bli skyhøye utgifter hvis det fortsetter slik som dette, forteller Benedicte.

Hun er veldig nøye med utgiftene sine, og har full kontroll over hva som kommer inn og hva som går ut. Likevel har hun det vanskelig økonomisk.

- Jeg har et lavt forbruk og er veldig forsiktig med når jeg vasker klær. Jeg ukeshandler og har ikke varme på i leiligheten når sønnen min ikke er her. Når han trenger nye klær leter jeg alltid på finn.no eller etter gode tilbud og rabatter, forteller Benedicte.

Men økte mat- og strømpriser har kommet på toppen av høy husleie, og hvis det fortsetter slik kan det tippe hele lasset.

- Jeg ukeshandler de ukene jeg har sønnen min. Jeg handler akkurat de samme tingene som tidligere, men det har blitt over 500 kroner dyrere hver uke, forklarer hun.

Benedicte har tidligere fortalt om situasjonen sin til fagbladet.no.

MANGE HAR DET SOM BENEDICTE:- Mange har betalingsutfordringer, og flere vil få det fremover, sier forbrukerøkonomen til KK.
MANGE HAR DET SOM BENEDICTE:- Mange har betalingsutfordringer, og flere vil få det fremover, sier forbrukerøkonomen til KK. Vis mer

Mange skammer seg

- Jeg vet at mange føler på skam når det kommer til økonomiske utfordringer. Grunnen til det er ofte at man føler at tilsynelatende alle andre har kontroll og god råd, men det bildet er en illusjon. Mange har betalingsutfordringer, og flere vil få det fremover.

Det sier Silje Sandmæl, som er er forbrukerøkonom i DNB og kjent fra blant annet luksusfellen, til KK.

Vit derfor at du ikke er alene.

- Jeg oppfordrer til økonomisk åpenhet fordi jeg tror det vil fjerne en del tabu som folk føler på. Det er også langt bedre at vennegjengen vet at du ikke har penger til å være med å spise ute, for da kan de heller invitere til en middag hjemme, råder hun.

EKSPERTEN: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og kjent fra TV-programmet Luksusfellen på TV3. Foto: Heiko Junge / NTB
EKSPERTEN: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og kjent fra TV-programmet Luksusfellen på TV3. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Slik kan den økonomiske bekymringen reduseres

Langt flere kommer til å få det trangere økonomisk fremover. Økende priser og høyere rente kan bli utfordrende for mange. Mens noen kan kutte i forbruk for å takle økte utgifter, er det mange som ikke har noe å kutte.

- Jeg anbefaler alle å ta en gjennomgang av avtalene sine for å se om det er noen penger å hente. Sjekk finansportalen.no for å se om det er mulig å få en bedre lånerente eller pris på forsikringene dine. Bruk strømpris.no for å se om du kan spare noe på å bytte strømleverandør. Sjekk også andre avtaler som telefon og bredbånd, råder Sandmæl.

Hvis du har kuttet utgiftene til beinet, kan det kanskje være mulig å gjøre noe med inntektssiden. Ikke alle har mulighet til å jobbe mer, men forhåpentligvis er det noen støtteordninger man kan søke på.

Havner i en ond sirkel

- Når det begynner å bli vanskelig å betale regninger er det dessverre mange som tyr til kredittkort eller forbrukslån. Det fraråder jeg sterkt. Da havner du fort i en ond sirkel som det er vanskelig å komme seg ut av, sier Sandmæl.

Har du problemer med å betale regninger, kontakt de du skylder for å dele opp beløpet eller søk om avdragsfrihet eller utsettelse der det er mulig. Prioriter alltid de regningene som har høyest rente.

Kontakt banken for å sjekke om du kan få avdragsfrihet på bolig og/eller billånet. Sjekk om du kan få delt opp regningen, og sjekk om du kan få refinansiert og samlet dyr kredittkortgjeld og dyre forbrukslån til en lavere rente.

Slik kan du økte inntektene

Det finnes flere måter å få inn mer penger på. Å jobbe mer er en løsning, eller du kan be om mer lønn hvis du fortjener det. Det taper du overhode ingenting på, det verste du kan få er «nei», og ubehaget kan absolutt lønne seg.

- Undersøkelser viser nemlig at syv av ti arbeidstakere som tør å spørre om høyere lønn, vinner fram. Du bør også sjekke skattekortet ditt for å se om du betaler riktig skatt, råder forbrukerøkonomen.

Sandmæl sier at dette er andre tiltak du kan gjøre for å mer penger inn:

1. Lei ut bilen eller tingene dine: Har du en kano, kajakk, båt, ski, klatreutstyr, kamera, bil, verktøy og lignende som du ikke bruker så mye, kan du leie ut og tjene opptil 10 000 kroner skattefritt i året.

2. Bolig: Du kan for eksempel leie ut hele boligen din for opptil 20 000 kroner skattefritt i året, eller leie ut et rom helt skattefritt, dersom utleieforholdet har en varighet på over 30 dager sammenhengende.

3. Hytte: Du kan leie ut hytta for 10 000 skattefrie kroner.

4. Småjobber: Ved å ta småjobber hjemme hos folk kan du tjene opptil 6 000 kroner skattefritt i året per hjem du jobber i, så lenge det ikke er yrket ditt. Det kan være alt fra snømåking, lufte hunder, vaske, leksehjelp, montering av møbler, handling - her er det rom for å være kreativ!

Men, hvis du plutselig er leksehjelp for hele nabolaget kan det bli sett på som en næring, så da må du skatte. '

5. Hobby: Du kan tjene penger skattefritt på en hobby. Eks å male, strikke eller lage smykker. Selger du produkter, tjenester, blogger eller gamer over tid og inntektene overstiger utgiftene bør du sjekke ut veiviseren for om du er næringsdrivende på skatteetaten.no.

6. Frivillig eller veldedig organisasjon: Dersom organisasjonen er skattefri kan du motta lønn opptil 10 000 kroner skattefritt. Eksempler: profesjonell utøver, trener, dirigent, funksjonær, dommer, tillitsvalgt mv.

7. Økonomiske støtteordninger: Mange vet ikke hva de har krav på eller hvordan de skal gå fram.

Dette kan du blant annet søke om:

- Hvis noen av barna går på fritidsaktiviteter kan du i mange kommuner søke om støtte til medlemskap og kontingent, utstyr, cuper og lignende via klubben eller kommunen. Send en mail til lagleder eller kommunen slik at du får hjelp. Dessverre kan det være vanskelig å få tak i disse midlene fordi det er underkommunisert, samt varierende i hvordan man søker.

- Hvis skoleaktiviteter som turer, skikurs eller lignende koster penger, kan det være mulig å søke om støtte via skolen. Send mail til skolen, læreren eller rektor.

- Trenger du bostøtte? Sjekk og søk her.

- Trenger du støtte til barnehage, sjekk om du kan få det og søk her.

- Barn som skal begynne på, eller går på videregående skole, kan ha krav på inntektsavhengig stipend.

- NAV har også støtteordninger.

Søk hjelp

Hvis du ikke ser noe lys i tunnelen og er varig ute av stand til å betale gjelden din kan du søke om gjeldsordning hos politiet.

- NAV tilbyr også økonomisk rådgivning og gjeldsrådgivning som du kan benytte deg av, råder Sandmæl.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer