Katarina Erasmie:

- Jeg hadde «alt», men følte meg stresset. Nå føler jeg meg rikere enn noensinne

Da barna flyttet ut, valgte Katarina å bytte ut fireromsleiligheten med en ettroms. Hun kvittet seg med 80 prosent av alt hun eide – og ble lykkeligere.

DOWNSIZING: Bildekunstneren og skulptøren Katarina Erasmie (55), som har to voksne barn, har skalert ned livet sitt drastisk. Mindre areal, færre ting, mindre konsum – mindre av alt. FOTO: Katarina Danielsson
DOWNSIZING: Bildekunstneren og skulptøren Katarina Erasmie (55), som har to voksne barn, har skalert ned livet sitt drastisk. Mindre areal, færre ting, mindre konsum – mindre av alt. FOTO: Katarina Danielsson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange gjør en reise fra lite til stort. Drømmer om de flotte husene, de åpne flatene, boden, gjestehuset, garasjen og hagen. Elsker shopping og kan aldri få for mye. Legger ned massevis av tid og energi på å ta seg av alt de eier, og føler på et gnagende stress av at det fortsatt er noe som mangler.

Jeg har selv vært der. Jeg har bodd i en villa med ti rom og med en enorm hage, og jeg har eid flere vaskeservanter enn jeg har kunnet bruke. Garderoben bugnet av klær og ikke halvparten av dem ble brukt. Fine ting overalt. Jeg hadde «alt», men følte meg stresset og totalt overstimulert, ikke bare utenfra, men også fra innsiden.

Mitt fysiske rom har krympet, mens mitt indre aldri har vært større

I dag bor jeg i en liten ettromsleilighet. Mitt fysiske rom har krympet, mens mitt indre aldri har vært større. Jeg er friere, mer kreativ, gladere, roligere og nyter mye mer av livet og dets relasjoner. Jeg har forutsetningen for å være den beste versjonen av meg selv, både som venn, kjæreste og medmenneske. Jeg eier ikke mye, men føler meg rikere enn noensinne.

Jeg forsøker ikke å pushe andre til å gjøre det samme som meg. En reise som den jeg har gjort, må man virkelig ville gjøre for at det skal føles riktig. Jeg har jo vært så privilegert at jeg har kunnet velge, og det er det jo ikke alle som kan. Hvis man tvinges til å avstå fra ting man lengter etter eller behøver, så er det naturligvis vanskelig og begrensende ikke å kunne skaffe seg det. Men jeg tror at nesten alle venner og bekjente som har besøkt meg i mitt lille hjem, har sagt at de gjerne skulle gjort noe lignende selv. De vil oppleve den friheten jeg kjenner. Og den typen inspirasjon sprer jeg gjerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer