Camilla Läckberg:

- Jeg hadde blitt brent på bålet med en gang!

Camilla Läckberg mener kvinner i dag brennmerkes på samme måte som under hekseprosessene i middelalderen.

CAMILLA LACKBERG: – Penger betyr ikke automatisk lykke, sier Camilla Läckberg, som har solgt over 22 millioner bøker. – Du kan løse endel problemer gjennom penger, men det handler om hva du gjør med dem. Jeg kjenner ulykkelige rike mennesker og jeg jeg kjenner lykkelige fattige. FOTO: Magnus Ragnvid
CAMILLA LACKBERG: – Penger betyr ikke automatisk lykke, sier Camilla Läckberg, som har solgt over 22 millioner bøker. – Du kan løse endel problemer gjennom penger, men det handler om hva du gjør med dem. Jeg kjenner ulykkelige rike mennesker og jeg jeg kjenner lykkelige fattige. FOTO: Magnus Ragnvid Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kontroverser og oppstuss har fulgt suksessforfatter Camilla Läckberg som en djevel på skulderen. Helt siden hun som ung siviløkonom i 2003 debutertemed første bok i «Fjällbackaserien», har hun blitt kritisert for alt fra sine skilsmisser, valg av kjærester, humoren, til oppdragelsen av sine fire barn. Etterhvert som millionene rullet inn, og boksalget passerte 22 millioner, og ikke minst, etter at Camilla giftet seg og fikk barn med 13 år yngre Simon Skiöld, har kommentarfeltene på blogg og sosiale medier rent over.

– «Jeg håper du blir voldtatt av en gjeng somaliere», var det noen som skrev nylig, forteller Camilla, og referere til reaksjonen på sin nye bok «Heksen», der hun blant annet tar leserne med inn på et asylmottak og forsøker å se svensk flyktningpolitikk fra innsiden.

Groteske detaljer

Hun er i Oslo i forbindelse med lanseringen. I researchen til boken hun sprunget ned dørene på Bohuslän museum og slukt alt hun har kommet over om hekseprosessene i hjemtraktene på 1600-tallet. Lest hvordan kvinnene som stakk seg ut eller levde utenom normen ble torturert, fikk sprit helt i sårene, før «heksen» til slutt ble brent levende på bålet.

– Jeg fikk en aha-opplevelse mens jeg skrev, forteller Läckberg.

­– Plutselig slo det meg: Det er jo ingen forskjell fra den gang og til i dag. Kvinner i dag blir kalt «hore» på nettet. Blir hengt ut som dårlige mødre. I bygd og by sladrer man om andre kvinner. Mekanismen er jo den samme!

– Du tenkte ikke på det da du planla boken?

Camilla rister på hodet.

– Nei. Jeg skulle ønske jeg hadde vært så intelligent, men sånn var det ikke. Men når man oppdager at det henger sammen, det er da man har magiske øyeblikk som forfatter.

LES OGSÅ: Jeg hadde aldri trodd at aldersforskjellen skulle bli et så stort tema.

Da Camilla Läckberg og Simon Skiöld giftet seg i 2017, kunne de 250 gjester lage et minne for livet hos den innleide tatovøren (Bildebruk godkjent av Läckberg og Skiöld):

Dreper kun i kontortiden

Camilla bestiller inn sjokolade. Ber om «noe mørkt og flytende». Forteller at hun vokste opp rett ved veien Fjällbacka. Hver gang bilene kjørte forbi ristet sofaen. Mamma Gunnel var hjemmeværende og pappa Jens tok Camilla med på biltur til Norge for å kjøpe Kvikklunsj og kjøtt. Enebarnet Camilla leste «Fem på eventyr» og Agatha Christie og syntes ikke det var det minste rart å være interessert i hvordan kroppen komposteres i jorden. Siden bar det videre til Handelshögskolan i Göteborg, og gravid med sitt første barn leverte Camilla inn manus til første bok i Fjällbackaserien. Resten er en blodig historie.

Etter 22 millioner solgte bøker utfører hun fortsatt mordene innenfor normal kontortid. Mens tre barn er på skole og lille Polly, som hun har med mannen, MMA bryter Simon Skiöld, er i barnehage, lar hun hjembygda Fjällbacka få unngjelde nok en gang.

– Jeg var veldig nervøs for tilbakemeldingen på den siste boken, men en historiker på museet sa at jeg hadde greid å fange tidsånden. Jeg ble helt på gråten av å lese detaljene om hvordan kvinnene ble torturert. En av scenene i boken er en tro kopi av en ekte torturering. Jeg undervurderte nok hvor hardt det var å skrive om hekseprosessene.

LES OGSÅ: - Jeg har aldri satt spørsmålstegn ved mine skilsmisser

Mørkeredd

Sortkantede øyne, Bloksbergblått hår, og Intstagram-innlegg like tett som Åsgårdsreia. Camilla Läckberg fremstår som temmelig uredd.

– Jeg er ganske redd av meg, men jeg gjør ting likevel, oppklarer Camilla.

– Jeg gjør ting jeg er redd for, selv om jeg frykter for konsekvensene.

– Hva er du redd for? Bortsett fra at du er selvuuttalt mørkeredd?

Hun tar en bit sjokolade:

– Hva allmennheten skal synes. Reaksjonen på bøkene. Men jeg tror det vekker mer respekt å gjøre det man er redd for, enn å påstå at man ikke er redd. Det forsøker jeg å lære barna min også: Om noe er skummelt, så må du gjøre det likevel, og du vil føle stolthet etterpå. Jeg er veldig redd for å snakke i forsamlinger, men jeg gjør det likevel. Øver på det, og det gir meg en enorm stolthet etterpå.

LES OGSÅ: Dette er alderen flest kvinner skiller seg

Gammeldags oppdragelse

Når Camilla, Simon og barna snart flytter til den nye leiligheten på Söder, tar hun med seg utallige hyllemeter med litteratur. Sine egne bøker inkludert. I bokhandelen har hun åpen konto, sånn at de fire barna kan handle så mange bøker de vil. Noen av det Camilla husker best fra sin barndom var å bli med foreldrene på besøk. Småpratingen fra de voksne, og Camilla som sovnet under bordet. Hun mener barn i dag har altfor mye makt. At foreldre lar barna bestemme hvor familien skal dra på ferie, til og med. Kritikken har ikke uteblitt.

– Jeg er veldig gammeldags i oppdragelsen. Barna mine spør om å få gå fra bordet, sier takk for maten og leter ikke etter godteri i skuffene. Jeg skjønner ikke hvorfor det er så kontroversielt. Da jeg snakket om dette på Skavlan fikk jeg stående applaus. Men jeg gir dem også mye kjærlighet, forsikrer hun.

Mener man gjør barn en bjørnetjeneste ved å ikke lære dem å fungere i en voksen sammenheng.

– Jeg lærer barna at handlinger får konsekvenser. Får jeg en klage fra skolen, kan jeg inndra telefonen i en uke. Eller gi TV-forbud. Det er avhengig av det enkelte barns valuta. Men datteren min elsker å lese, og jeg kan ikke nekte henne å lese.

Camilla smiler.

– Nei, jeg vet at jeg gjør en bra jobb med barna. Jeg har dårlig selvtillit for mye annet, men ikke for det.

Datteren Polly (1,5 år) på rusletur sammen med pappa, MMA-bryteren Simon Skiöld. (Bildebruk godkjent av Läckberg og Skiöld

De här två. ❤️ #MakingMemories #Landet

Et innlegg delt av Camilla Läckberg (@lackberg)

Redd for å bli avslørt

På pressebildene figurer hun med fandenivoldsk blikk og sopelime i hånda. Hva er det egentlig Camilla Läckberg har dårlig selvtillit for? Hun drar på det.

– Det kan være utseende. Er man bra nok? Kan jeg ta plass? Det har blitt litt bedre med årene, men jeg kan fortsatt bli sjenert. Som barn var jeg aldri den kule, bare den kule jentas venninne. Jeg var aldri en It-tjej.

– Du er kanskje blitt det nå?

Hun rister på hodet:

– Jeg føler meg ikke som det. Jeg er veldig bra på å fake it, men innerst inne kommer jeg alltid til å være en landsens jente. En småbyjente livredd for hva andre vil si. Jeg kjenner at Luther sitte på skulderen. Og på en måte vil jeg ikke kvitte meg med det heller.

Hun smiler

– Jeg tror det er ganske vanlig at mange kvinner går rundt og er redde for å bli avslørt som en bløff. Man snakker bare ikke om det.

TRENGER RO: – Jeg liker ikke å bli forstyrret når jeg skriver, forteller Camilla Läckberg, som setter seg bak tastaturet så fort mannen Simon og barna er ute av huset. Foto: Magnus Ragnvid.
TRENGER RO: – Jeg liker ikke å bli forstyrret når jeg skriver, forteller Camilla Läckberg, som setter seg bak tastaturet så fort mannen Simon og barna er ute av huset. Foto: Magnus Ragnvid. Vis mer

Ny bokserie

Anmeldelser? Camilla Läckberg har hatt dem i begge enden av skalaen. Femmeren nylig fikk henne til å ta til tårene. Men de dårlige, de svir.

– Jeg har hukommelse som en elefant når det kommer til dårlige anmeldelser! Haha. Der er jeg kjempelangsint.

Nylig sprakk nyheten om hennes nye bokserie, som visstnok allerede har solgt for 100 millioner kroner, halvannet år før utgivelsen. Trodde at hun kunne nå så langt, da hun aller første gang satte seg bak tastaturet?

– Nei! sier Camilla med ettertrykk.

– Jeg hadde aldri trodd det skulle bli så stort. Suksessen har overtruffet mine villeste drømmer. Mange vil skrive for å tjene penger men det går ikke. Det kan aldri være motivasjonen. Hos meg var det aldri noen slik målsetning.

Da Camilla Läckberg ble sammen med 13 år yngre Simon Skiöld fikk hun mange reaksjoner. I dag er paret gift og har datteren Polly. (Bildebruk godkjent av Läckberg og Skiöld)

Drømmer om George Clooney

Hvilke drømmer har hun igjen som forfatter? Hva er det ypperste hun kan oppnå? Camilla smiler lurt:

– Jeg har jo allerede oppnådd drømmen. Men jeg har en drøm om at en av bøkene mina skal bli Hollywood film.

Hun røper at hun jobber aktivt med å bygge opp kontaktnettet «der borte».

– Og da skal det være med George Clooney i en av rollene. Haha. I en hvilken som helst rolle. The third guy on the left, eller noe. Bare han er med!

Oppstusset rundt Camilla Läckberg er med andre ord ikke slutt. På spørsmål om hvordan hun selv ville klart seg dersom hun levde under hekseprosessene i middelalderen svarer hun:

– Jeg hadde blitt brent med en gang! Jeg hadde tatt fyr jævlig fort.

Hun smiler:

– Det er jo samme mekanisme i dag. Det er bare forskjellige måter å brennmerkes på. Men det hadde vært verdt det. For mine døtres skyld.

Hele intervjuet med Camilla Läckberg kan du lese i KK 39 som er i salg fra fredag 1. desember.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer