Marit Larsen

- Jeg hadde det vanskelig

Marit Larsen (31) om hvordan skuffelsene og de tunge kjærlighetssorgene har preget henne.

MARIT LARSEN: Endelig kan 31-åringen si at hun er på et godt sted i livet. Foto: Geir Dokken
MARIT LARSEN: Endelig kan 31-åringen si at hun er på et godt sted i livet. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg er en person som kan gruble og grunne til jeg blir grønn. Da forrige plate kom ut, hadde jeg det vanskelig. Jeg satt litt fast i greier som ikke var bra for meg, sier plate- og turnéaktuelle Marit Larsen i et nært portrettintervju i KKs store julenummer.

Hun utdyper:

- Når du har det vondt, får du tunnelsyn, og du ser ikke det som er fint. Egentlig gleder jeg meg alltid til å gi ut plate, men da klarte jeg ikke å være til stede i det jeg gjorde.

LES OGSÅ: Linn Stokke om sorgen som alltid følger henne

Føler oss alene

Var det kjærlighetssorg, prestasjonsangst, gamle demoner? Vi vet at Marit har vært kjæreste med både en kjent musiker og en skuespiller. Men vi vet ikke om hun har kjæreste i dag. Marit vet hva hun vil dele, og hva som er privat. Smerten er uansett universell.

ÅPEN: Marit Larsen tror vi alle vinner på å åpne opp om det som er vondt og vanskelig til våre nærmeste. Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway
ÅPEN: Marit Larsen tror vi alle vinner på å åpne opp om det som er vondt og vanskelig til våre nærmeste. Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway Vis mer

- Vi føler oss så alene om mørke og vanskelige ting, men slik er det ikke. Alle har sitt, det er viktig å huske.

- Hva gjør du helt konkret når grublingen tar over?

- Da må jeg gå aktivt gå inn og bryte, søke nye impulser, gjerne noe som involverer å møte mennesker. Det hjelper meg til å se at disse tankene ikke er det viktigste i verden. Også hjelper det selvsagt å dele tankene med andre. Når jeg sier ting høyt, skjønner jeg ofte hvor irrasjonelt og unødvendig det var å gå rundt og gruble. Sånn kan jeg kvitte meg med ting.

LES OGSÅ: Lalehs dramatiske barndom

Reell frykt

Marit Larsen er nå på turné med sitt fjerde album When The Morning Comes. Hun gleder seg. Forrige gang opplevde hun ikke den gleden og det adrenalinkicket som ofte kommer etter konsertene.

- Jeg hadde en reell frykt for ikke å levere varene. Jeg spilte en haug med konserter, uten en eneste gang å gå av scenen og føle at jeg hadde vist det jeg skulle. Har du det slik, får du et veldig hardt liv. Og det oppleves i det hele tatt ganske utakknemlig.

- Er du blitt mildere meg deg selv nå?

- Ja, og jo flere ganger jeg svarer ja på det spørsmålet, jo sannere blir det. Jeg er fortsatt opptatt av å gjøre ting ordentlig og ikke spille feil. Men fokuset må jo være på den enorme spillegleden som jeg opplever med bandet mitt.

GEIRDOKKENPHOTOGRAPHY_2014KK_Portrett_MaritLarsen Foto: Geir Dokken
GEIRDOKKENPHOTOGRAPHY_2014KK_Portrett_MaritLarsen Foto: Geir Dokken Vis mer

LES OGSÅ: Gir opp musikken for barna

Takle hva som helst

For Marit er den indre kritikeren både en byrde og en berikelse.

- Kritikeren har vært en ordentlig vekt på mine skuldre i mange år. Dessverre er det også den strengheten som dytter meg videre, sier Marit, og fortsetter:

KK49 / 50, i slag fra 5. desember
KK49 / 50, i slag fra 5. desember Vis mer

- Ambisjon og disiplin er bra. Men det å bli så evaluert hele oppveksten, i et så responsbasert yrke, kan være lammende. Nå klarer jeg å gi litt faen i han kritikeren som sitter der på skulderen min.

- Hvordan har du det nå?

- Jeg er på et bra sted. Det er godt å bli voksen, og kjenne at jeg mestrer ansvaret når du ikke har noen andre å skylde på. Nå som jeg har jobbet meg ut av det som var vondt, føles det som om jeg kan klare å takle nesten hva som helst.

- I en av de nye låtene synger du: I`d do it all again. Ville du det?

- Ja, jeg er en stolt avsender av det jeg har laget, hele mitt liv. De tyngste kjærlighetssorgene, skuffelsene og utilpassheten – alt det er en del av det som har ledet meg hit i dag. Jeg kan ikke bare velge det fine, nedturene hører også med.

Les hele intervjuet med Marit Larsen i KKs juleutgave, i salg fra fredag 5. desember.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer