Utbrenthet:

- Jeg hadde en hvilepuls på over hundre

Marianne Farstad (46) klarte ikke å ta hensyn til seg selv før mannen hennes satte ned foten.

UTBRENTHET: Marianne synes det er kjempegøy å jobbe, og higer alltid etter nye utfordringer. Men en dag sa kroppen stopp. FOTO: Ida Bergersen
UTBRENTHET: Marianne synes det er kjempegøy å jobbe, og higer alltid etter nye utfordringer. Men en dag sa kroppen stopp. FOTO: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Marianne Farstad (46) har alltid hatt mange jern i ilden – hun er lidenskapelig opptatt av jobb, og sjonglerer dette med mann, tre barn og hund. Hun drev en kjede, men i januar i fjor sa det plutselig stopp.

– Hverdagen var travel, og jeg hadde nok holdt på slik i litt for mange år. Jeg har en skade i ryggen, og har vondt for å sitte lenge, og når denne skaden blir trigget, får jeg veldig vondt i hodet, sier hun.

I denne perioden våknet Marianne ofte med hodepine. Hun tok en migrenetablett, og startet dagen på vanlig vis: Lufting av hund, matpakker til barna, også var hun på plass på jobb før klokken syv. Hun drev en kjede, og kunne ikke være borte fra jobb.

– Etter å ha holdt på med dette kjøret en stund, fikk jeg i tillegg bivirkninger av migrenemedisinen. Dette førte til at jeg fikk veldig høy puls – hvilepulsen min var på over 100. Kroppen begynte å si ifra, men jeg overså dette en stund, før det bare stoppet opp helt.

Kroppen ville ikke mer, og Marianne var ikke i stand til å «ta seg sammen» lenger. Hun kjørte rett til legen, og ble undersøkt med EKG.

– Noen ganger er det godt å bare kunne være så liten som man føler seg, og å få gråte ut til en lege som forstår deg. Å være ærlig og vedkjenne hvordan det virkelig er. Jeg ble sykemeldt, og måtte si opp stillingen min.

Les også: Gymlærer Cathrine (37) støvsugde huset fire ganger daglig og rakk aldri å sette seg ned. Så kollapset alt sammen

Klarte ikke å si nei – mannen måtte bestemme for henne

Marianne tålte ikke migrenemedisinen, og hadde fått hjertekramper på grunn av det, ved siden av hverdagsstresset. Hun følte ikke at hun stresset, og hadde det fint psykisk, men kroppen ble veldig påvirket.

– Jeg ble veldig dårlig, og måtte bare ta det med ro hjemme. Jeg fikk ikke lov til å trene hardt, så jeg drev mye med yoga, og tilbragte tid med ungene. Men samtidig klarte jeg ikke å legge fra meg jobb helt – jeg hadde jo et jobbtilbud som jeg virkelig ønsket å takke ja til, sier hun, og fortsetter:

– Det var til slutt mannen min som måtte bestemme for meg, og jeg var nødt til å takke nei til jobben. Det var veldig tungt, fordi jeg er vant til å være så selvstendig, og ha økonomisk trygghet. Det var som om alt raste sammen.

Marianne ble sint fordi kroppen streiket, når hodet så gjerne ville kaste seg ut i nye utfordringer. Hun gråt i flere timer over at hun ikke kunne si ja til jobbtilbudet. Jobb er en slags besettelse for henne.

– Det er jo så gøy å jobbe, karrierejaget ga meg masse adrenalin og et skikkelig kick. Men inni hjertet mitt savnet jeg barna veldig mye. Det gnagde mer enn jeg ville innrømme, for familien er jo egentlig det eneste som betyr noe. Jeg ville bake boller og hjelpe til med lekser, og ikke få kommentarer som «må du dra nå?» – jeg var lei av å ha dårlig samvittighet.

HAR DET MYE BEDRE: Marianne har skapt sin egen arbeidsplass, og kan nå jobbe i sitt eget tempo. FOTO: Ida Bergersen
HAR DET MYE BEDRE: Marianne har skapt sin egen arbeidsplass, og kan nå jobbe i sitt eget tempo. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Har skapt sin egen arbeidsplass

Tanken har eksistert i to år, men først i år har Marianne startet sitt eget AS, som heter «Hos deg»: Denne tjenesten gjør at alle kan få en personlig trener hjem til sin egen stue. Alt man trenger å gjøre er å åpne døra, treneren har med utstyret som trengs.

– Vi ønsker å hjelpe folk i hverdagen, enten de som er fanget av tidsklemma, eller de som ikke føler seg vel på et treningssenter. Det passer for de som aldri har trent før, men også de som er godt trent – det er et lavterskeltilbud som passer til alle, og det har blitt svært godt mottatt.

Nå er Marianne i full jobb igjen, men denne gangen er det annerledes – hun bruker ikke like mye tid på jobb, og det hun gjør føles meningsfylt.

– Jeg ville gjøre noe som betyr noe, og det er så gøy å få mennesker til å bli den beste versjonen av seg selv, og samtidig skape en god arbeidsplass.

Marianne savnet også mer kvalitetstid med barna. Hun ville ikke gå glipp av «hverdagsøyeblikkene» lenger.

– Nå jobber jeg mens de er på skolen, også gjør vi lekser sammen når de kommer hjem. Også kan jeg heller jobbe litt på kvelden når de er på fritidsaktiviteter. Jeg merker at jeg har blitt mye friskere – det føles kjempebra!

Les også: Kristin Oudmayer skammet seg over å være utbrent

Utbrenthet assosieres med mange ulike symptomer

Ifølge Siw Tone Innstrand, forsker og professor ved NTNU, er det vanskelig å si noe om hvor mange som blir utmatte teller utbrent på grunn av for høy belastning på jobb og/eller i hverdagen. Utbrenthet er ingen diagnose, og mange vil nok få en sykemelding relatert til andre lidelser.

– Det hersker nok mange mørketall her også. Utbrenthet er assosiert med mange ulike symptomer, og utarter seg ulikt for mange. Utbrenthet defineres ofte som en tilstand med kronisk utmattelse, kynisme og redusert selvfølelse, sier Innstrand, og fortsetter:

– Det kan ses på som ulike stadier, hvor man først opplever en tilstand av ekstrem utmattelse, noe som gjerne er det folk assosierer med utbrenthet. Over tid vil denne utmattelsen kunne utvikle seg til en form for kynisme med tanke på jobben, som på sikt kan føre til redusert selvfølelse, og man opplever ofte det som man på folkemunne kaller «å møte veggen».

SYMPTOMER PÅ UTBRENTHET: Dersom kroppens stressmekanismer aldri får muligheten til å hvile, kan man etter lengre tid bli utbrent, ifølge professor og forsker Siw Tone Innstrand. FOTO: Privat
SYMPTOMER PÅ UTBRENTHET: Dersom kroppens stressmekanismer aldri får muligheten til å hvile, kan man etter lengre tid bli utbrent, ifølge professor og forsker Siw Tone Innstrand. FOTO: Privat Vis mer

Hver tredje nordmann står i fare for å bli utbrent

Men hvordan kan man vite om stresset man opplever er «normalt», eller om det er direkte helsefarlig, og man står i faresonen for å bli utbrent?

– Utbrenthet har et mye lengre tidsperspektiv, samt mer alvorlige helseplager enn stress. Det holder altså ikke at man føler seg litt sliten når man våkner en dag. Utbrenthet kan utvikle seg når kroppens stressmekanismer aldri får muligheten til å hvile, sier Innstrand.

Vanlige symptomer er å føle seg trett og utmattet, og prøver man å hvile, hjelper det ikke. Du kan også føle deg deprimert og/eller misfornøyd med deg selv, føle deg udugelig eller synes alt er trist.

– Samtidig vil man kunne ha fysiske symptomer, slik som hodepine eller smerter i nakke, skuldre og rygg. Man kan også oppleve å bli oftere «småsyk» og forkjølet, på grunn av et svekket immunforsvar.

Når ting man tidligere syntes var gøy og lystbetont, føles tungt, og man konstant føler seg sliten, trist og utilpass, bør man begynne å vurdere hva det er som forårsaker dette, og se om man har mulighet til å endre kurs, råder Innstrand.

– Familie, venner og kollegaer kan kanskje observere endringer i atferd og holdning til jobb og oppgavene man har rundt seg. Ettersom utbrenthet er noe som utvikles over tid, er det viktig å ta disse symptomene på alvor.

Les også: Monica hadde tre jobber - ble utbrent og utviklet ME ​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer