Jonas Gardell

- Jeg hadde en tøff oppvekst med prostitusjon og voldtekt

Men møtet med ektemannen endret livet for suksessforfatter Jonas Gardell.

TØFF OPPVEKST: Jonas Gardell hadde en tøff oppvekst og ungdomstid. Men nå trives han som tobarnspappa med A4-liv. Foto: Thron Ullberg/All Over Press
TØFF OPPVEKST: Jonas Gardell hadde en tøff oppvekst og ungdomstid. Men nå trives han som tobarnspappa med A4-liv. Foto: Thron Ullberg/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jonas Gardell er en av de morsomste mennene vi vet om. Han var også en av våre første åpne, homofile kjendiser, som rått og uten filter beskrev aidsepidemien i homsemiljøet i Stockholm i ­tv-serien «Tørk aldri tårer uten hansker», som ble sendt på NRK før jul. Det måtte en Jonas Gardell til for å fortelle akkurat den historien, han kan det der med sykdom og død bedre enn de fleste.

Da moren hans døde, hadde hun vært dement i 14 år.

– Jeg ble min mors forelder allerede i 12-årsalderen. Mamma var pleietrengende. Hvis vi skulle spise sammen, måtte jeg lage maten og invitere mamma.

LES OGSÅ: Så faren drukne da hun var 12 år

Valgte Mark på nytt

Da moren døde, stilte Jonas spørsmål ved det meste i sitt liv.

– Det var en sorg, men også en eksistensiell omstilling. Da hun døde, var jeg ikke lenger noens barn. Jeg kastet alle baller opp i ­luften for å se hva som ramlet ned igjen.

De første jeg valgte om igjen var Mark og barna.

MED MANNEN: Jonas Gardell og ektemannen Mark Levengood er gift og har to barn sammen. Foto: All Over Press
MED MANNEN: Jonas Gardell og ektemannen Mark Levengood er gift og har to barn sammen. Foto: All Over Press Vis mer

Mark Levengood er en folkekjær programleder i Sverige og Jonas Gardells ektemann. De har to barn sammen, og lever i kjernefamilie. Men Gardells kjærlighetsliv har ikke alltid vært trygt og godt.

- Da jeg traff min første kjæreste, Stefan, var det som en åpenbaring for meg, sier Jonas.

LES OGSÅ: Carola: Ingen mann vil ha en stiff dame

Første forelskelse

Stefan har delvis inspirert figuren Benjamin i «Tørk aldri tårer uten hansker», Gardells gripende tv-serie om da aidsepidemien kom til Stockholm.

– Det startet som en vanlig sjekking på en homseklubb. Jeg våget ikke by ham opp før siste dansen. Da vi kom hjem til ham, var det som om alt falt av meg – jeg er oppvokst i en misbrukerfamilie og har hatt en ganske tøff oppvekst med prostitusjon og voldtekt, helt enkelt mye dritt.

- Men i møte med denne forelskelsen var det som alt forsvant. Lag på lag bare falt av meg, og plutselig sto jeg naken foran noen, og var forelsket, forteller Jonas.

- Da vi våknet om morgenen gikk jeg til vinduet og dro opp rullegardinet, og så hadde det snødd. Den første snøen. Siden den dagen har jeg alltid brukt snø som et symbol for forvandling. Den hellige natten da alt blir forvandlet og alt blir født på ny med nye muligheter.

LES OGSÅ: Forelskelse med samme effekt som kokain

Redningen Mark

Men det er møtet med Mark han kaller redningen.

– Stefan elsket meg aldri tilbake, oppførte seg på mange måter dårlig og gjorde meg aldri lykkelig, men det var lidenskap. Mark var kjærlighet. Noen som tok seg av meg, lo med meg og elsket meg, og som siden alltid har vært der. 

Jonas er ikke i tvil om hva han foretrekker i det lange løp.

KK34, i salg fra fredag 22. august
KK34, i salg fra fredag 22. august Vis mer

- Med Mark har det handlet om å slå seg ned, bygge en familie, være der for hverandre og aldri gi opp. Det er i det lange løp mye bedre, mye morsommere og mer fantastisk enn de store fanfarene og dramatiske episodene. Mark var ingen åpenbaring, men likevel på sett og vis en redning.

Han ler igjen.

– Jeg kan til og med tenke meg at Mark noen ganger kan være litt sjalu på Stefan som fikk min lidenskap, mitt svarte blod.

LES OGSÅ: Hemmligheten bak et langt ekteskap.

Les hele saken om Jonas Gardell i KK 34, i salg fra 22. august

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer