Tiril Broch Aakre:

- Jeg hadde hjertet i halsen hele tiden mens mamma levde

Tirils mamma endte med å ta sitt eget liv etter år med psykisk sykdom. Likevel følte Tiril at moren elsket henne på en helt spesiell måte.

MAMMA OG TIRIL: - Moren min var jo det vanskeligste og verste jeg har opplevd, samtidig var hun jo også det beste jeg har opplevd, sier Tiril som er aktuell med sin nye roman «Mødre og døtre». FOTO: Privat
MAMMA OG TIRIL: - Moren min var jo det vanskeligste og verste jeg har opplevd, samtidig var hun jo også det beste jeg har opplevd, sier Tiril som er aktuell med sin nye roman «Mødre og døtre». FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Allerede samme dag som moren til Tiril døde, og de ikke fikk tak i henne, sto Tiril med pennen i den ene hånden og telefonen i den andre. Hun ventet på en beskjed fra sykehuset. De fikk ikke tak i mamma.

- Jeg stod og skrev om henne mens jeg ventet, noe jeg hadde gjort i en notatbok hele tiden under krisen mamma var i det siste halve året. Først skrev jeg for meg selv, som terapi. Men etter hvert tenkte jeg at det var et tema som mange var berørt av.

15. juli 2017 døde moren til Tiril Broch Aakre. Moren hadde fått permisjon fra sykehuset, der hun var innlagt fordi hun var suicidal. Hun reiste hjem til sin tomme leilighet og tok sitt eget liv.

I fjor skrev hun en roman om sorg, kjærlighet, om det å være mødre og døtre, og et av de 593 selvmordene i Norge i 2017. «Mødre og døtre» handler om det siste året moren til Tiril levde, da hun var i en selvmordskrise.

En utradisjonell oppvekst

Tiril vokste opp i Oslo. Moren og faren hennes skilte seg da hun var halvannet år gammel, og Tiril og storesøsteren vokste opp hos faren. Det var utypisk på 70/80-tallet på Oslo Vest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer