Krigen i Ukraina

- Jeg hadde ikke hjerte til at de skulle ligge i en hall på skumgummimadrasser

Da krigen brøt ut hev det ukrainske ekteparet seg i bilen med sine multihandikappede tvillingdøtre i baksetet, og peilet inn Bærums Verk på Google maps.

KRIGEN I UKRAINA: Norske Daria åpnet opp hjemmet sitt for Iryna (t.v.), hennes ektemann og de to tvillingdøtrene Diana og Susanna. Her med barna på fanget i familiehjemmet på Bærums Verk. FOTO: Astrid Waller
KRIGEN I UKRAINA: Norske Daria åpnet opp hjemmet sitt for Iryna (t.v.), hennes ektemann og de to tvillingdøtrene Diana og Susanna. Her med barna på fanget i familiehjemmet på Bærums Verk. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Svyatopetrivske, 5 km fra Kyiv i Ukraina, tidlig om morgenen torsdag 24. februar:

Tobarnsfaren Mykhaylo (37) våkner av at mobiltelefonen ringer. Han ser på displayet at det er hans bror, som jobber i Polen, som forsøker å nå ham.

- Har du fått med deg at krigen ha kommet til Ukraina? spør den familiære stemmen i andre enden.

Mykhaylo gløtter over på kona Iryna som ligger og sover. Også tvillingdøtrene Susanna og Diana på fem år, som begge ble født med den motoriske funksjonsforstyrrelsesdiagnosen cerebral parese, ligger intetanende i sengene sine og sover.

Den 37 år gamle elektrikeren Mykhaylo, som det siste året har vært hjemme med barna mens kona har jobbet som journalist, går ut i stua og trekker den ene gardinen forsiktig til side.

Drønnene fra bombene er ikke til å unngå å høre nå, og i det fjerne ser han røyken fra bombene som strekker seg opp mot himmelen.

800 meter unna familiehjemmet i Svyatopetrivske tilintetgjøres Ukrainske militærbygninger av Putins dødelige missiler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer