Sosiale medier:

- Jeg hadde ikke kontroll

Ingvild (23) var på telefonen ni timer om dagen. Da skjønte hun at hun måtte ta grep.

AVHENGIG: Det ble en slags tvangstanke om at jeg alltid måtte oppdatere og jeg følte en trang til å vite hva alle andre gjorde. FOTO: Privat
AVHENGIG: Det ble en slags tvangstanke om at jeg alltid måtte oppdatere og jeg følte en trang til å vite hva alle andre gjorde. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Ingvild Sætre (23) er oppvokst med mor, far og tre eldre søstre i Austrheim utenfor Bergen. Hun studerer nå markedsføring ved Høyskolen Kristiania og hun har kjæreste. Ingvild forteller om det å være Generasjon Z og om hvordan avhengighet til internett førte til at hun mistet tilknytningen til den virkelige verden.

– Det begynte uskyldig. Helt til øynene plutselig var klistret til telefonen. Det utviklet seg fra å være noe morsomt og sosialt, til noe jeg plutselig ikke hadde kontroll over. Til noe som slukte tiden min. Til noe som gjorde at jeg følte meg usikker.

- Det utviklet seg til å bli noe jeg følte jeg trengte for å få bekreftelse. Likes. En falsk bekreftelse. Jeg hadde en gjennomsnittlig skjermtid på rundt ni timer daglig og en slags tvangstanke om at jeg alltid måtte oppdatere og jeg følte en trang til å vite hva alle andre gjorde, sier Ingvild.

Den nye måten å sosialisere på

Ingvild ble tidlig introdusert for sosiale medier. Som 12-åring lastet hun ned Facebook, der hun var en aktiv bruker og syntes det var gøy å oppdatere og holde seg oppdatert på hva vennene holdt med på.

Da hun ble 15 år, lastet Ingvild ned Instagram, og Snapchat året etter. Det var først da Snapchat kom, at hun virkelig ble låst, og mobilen var som limt i hånden hennes.

– Ettersom sosiale medier var helt nytt på den tiden, var alt spennende og ukjent. Jeg hadde aldri noe «mobiltid» eller tider på dagen der jeg måtte ta bort telefonen. Begrepet «begrenset skjermtid» var ikke oppfunnet, sier Ingvild.

Hun synes det er fint å ha grenser, men blir varm i hjertet når hun tenker på hvilken tiltro foreldrene alltid har hatt til henne. Hun vet allikevel at mor og far mente hun var for mye på telefonen.

– Kan du ikke ligge bort den telefonen da, Ingvild?

Spørsmålet kom oftere og oftere. Noen ganger hørte hun på foreldrene, andre ganger ikke. Utviklingen av sosiale medier har gått fort.

Ingvild sier det er gjennom sosiale medier mange snakker med venner og sosialiserer seg digitalt, og hun skjønner at det kan være vanskelig for foreldre å sette grenser. De vil at barna skal ha det bra, være sosiale og være en del av fellesskapet. Allikevel mener Ingvild det er viktig å snakke med barn og ungdom om mobilbruk, og misbruk.

MÅTTE TA GREP: - Jeg ble mer og mer frakoblet den virkelige verden. FOTO: Privat
MÅTTE TA GREP: - Jeg ble mer og mer frakoblet den virkelige verden. FOTO: Privat Vis mer

Foreldre må begynne med seg selv Svein Øverland er psykologspesialist på overvinne.no, familieterapeut, spesialist innen barne- og ungdomspsykologi og rettspsykologi. På generelt grunnlag sier han:

– Det er ingen tvil om at sosiale medier påvirker oss mer enn vi tror. Det er litt som når tv’n har stått på i bakgrunnen hele dagen. Det er først når man slår den av at man merker hvor deilig det er når det er stille.

FOMO

Øverland forteller at flere studier har påvist at bruk av sosiale medier gir en rekke stress-symptomer. Symptomene gir også andre utslag som økt risiko for luftveisinfeksjoner. De psykologiske virkningene er «fantom-ringing»; at man tror man har fått en melding eller noe annet viktig selv om det ikke er tilfelle.

I tillegg beskriver mange abstinenser tilsvarende rusavhengig når de har glemt eller til og med har bestemt seg for å trappe ned på bruk av mobilen.

– Som foreldre er det som ellers viktig å begynne med seg selv. Det gir som kjent ikke tillit dersom du skremmer barn med skadevirkning av røyking dersom du røyker selv, sier psykologen.

– Ofte undervurderer foreldre og besteforeldre hvor viktige de er som forbilder. Innrøm derfor gjerne selv at du synes det er vanskelig å trappe ned på SoMe-bruk. Kanskje skal dere sammen forsøke å trappe ned? I så fall kan dere også sammen finne ut hva belønningen skal være. Slik kan det bli en positiv opplevelse.

Svein Øverland poengterer at ungdom ofte trenger en forsikring om at de ikke mister venner eller noe viktig med å trappe ned litt på mobilbruken. FOMO (Fear of Missing out) er en vanlig grunn for å stadig sjekke oppdateringer. Det samme gjelder ungdoms opplevelse av at de må «Like» andres oppdateringer.

Her bør du som voksen veilede ungdommen om at fysiske møter, og det å vise at man bryr seg i det virkelige liv er en bedre og mer effektiv måte å være en god venn på.

Trodde lykken var fyldige lepper

Ingvild forteller at hun ble mer og mer frakoblet den virkelige verdenen. Den verdenen som fikk henne til å føle, til å kjenne at hun var i live.

– Surfingen ga meg en slags rus og på den måten matet jeg hjernen med dopamin. Det eneste jeg ville ha var mer, mer, mer. Som regel sjekket jeg Snapchat først for å oppdatere både kjente og ukjente med hva jeg gjorde. Det gikk fort mye tid på Snapchat, jeg fikk raske svar tilbake, og hadde plutselig en samtale med flere personer på en gang, sier Ingvild.

– Videre sjekket jeg Instagram, og her kunne jeg scrolle i timevis. Plutselig hadde jeg ligget tre timer i sofaen på Instagram. De fleste kontoene jeg fulgte, var jenter. Selvsikre jenter som var pene og som la ut bilder av det perfekte livet sitt.

Ingvild forteller videre at sosiale medier dessverre førte til at hun falt rett ned i «kaninhullet». Hun forklarer at å falle ned i kaninhullet vil si at man snubler inn i en bisarr, desorienterende og alternativ virkelighet. I dette tilfelle, sosiale medier. Noe av det første Ingvild gjorde da hun fylte 18 år, var å ta fillers i leppene. Hun vil ikke skylde på sosiale medier for alle sine valg, men innrømmer at hun ble påvirket. På Instagram hadde alle de pene jentene fyldige lepper. I dag angrer Ingvild på det valget.

– Jeg var usikker på meg selv, og trodde at dersom jeg tok fillers, ville alt bli bedre. Jeg vil ikke late som om det ikke har skjedd, men snakke om det. Innrømme at jeg fulgte strømmen og ble påvirket. Jeg vil snakke om det for å fortelle andre at nei, det hjelper ikke å endre på utseende for å føle seg bedre. Man må heller jobbe med seg selv for å forstå at man er god nok som man er. Det tok tid før jeg forsto dette, sier Ingvild.

Yoga er en helt sentral del av Ingvilds nye liv. FOTO: Privat
Yoga er en helt sentral del av Ingvilds nye liv. FOTO: Privat Vis mer

Slettet sosiale medier

Høsten 2020 startet et nytt kapittel i Ingvilds liv. Rett før studiestart bestemte hun seg for å slette alle sosiale medier. Oppvekkeren kom etter at hun var i karantene, konstant på telefonen.

Noe måtte endres. Ingvild valgte å fjerne det som slukte tiden hennes. Den største utfordringen var at hun følte at hun ikke var inkludert i samfunnet lenger. Korona gjorde det heller ikke enklere. Hun hadde ingen nettverk og følte seg til dels ensom. Ingvild merket også at hun ble mer usikker på seg selv, ettersom hun ikke fikk den bekreftelsen hun vanligvis fikk gjennom sosiale medier.

– Det overrasket meg å se at selvtilliten min ble svekket når jeg ikke fikk den daglige dosen med likerklikk. Hvem skulle da godkjenne meg? Booste selvtilliten min? Gi meg bekreftelse? Ingvild minnes godt følelsen.

– Gradvis klarte jeg å venne meg til et liv uten sosiale medier. Etter cirka to uker, merket jeg at jeg ble mer kreativ. Den var en side ved meg selv jeg ikke kjente fra før.

Ingvild fant hobbyer som kom naturlig. Hun begynte å male og skrive dagbok. Hun oppdaget at hun elsker å skrive, og føler at det er en form for terapi. Hun begynte å blogge igjen, men denne gangen skriver hun verken om "dagens antrekk" eller "sitt perfekte liv". Denne gangen skriver hun om personlige tanker og meninger. Det som faktisk betyr noe for henne.

– Etter hvert kom det også andre interesser naturlig, som yoga og meditasjon. Jeg kom inn i gode rutiner. Jeg våknet av alarmen min og begynte dagen uten å ligge i sengen i en time for å scrolle på mobilen, forteller Ingvild.

– Jeg sto opp og lagde meg en god frokost, satte meg gjerne ut på balkongen og nøt den. Plutselig begynte jeg å sitte pris på de små tingene. Lukten av den nypressede kaffen, smaken av den gode eggerøren, lyden av fuglekvitter og følelsen av musklene som strakk seg på yogamatten.

Hun forteller hvordan hun ble mer til stede og tok i bruk alle sansene sine. Hun var ikke lenger nummen, men følte at hun levde igjen. Ingvild fikk tid til å tenke, forme og finne seg selv.

- I stedet for å være lei meg for all den tiden jeg var nummen i min egen digitale verden, er jeg heller glad og takknemlig for at jeg endelig våknet opp. FOTO: Privat
- I stedet for å være lei meg for all den tiden jeg var nummen i min egen digitale verden, er jeg heller glad og takknemlig for at jeg endelig våknet opp. FOTO: Privat Vis mer

Sunt forhold til mobilen

Ingvild var helt uten sosiale medier i ni måneder. På mange måter følte hun seg rar, ensom og uopplyst i en verden hvor alt skjedde gjennom sosiale medier. På den andre siden følte hun seg til stede, oppvåknet og i kontakt med seg selv. Hun fikk ulike reaksjoner fra venner og familie. Mange av vennene synes det var kjipt at de ikke var like involvert i Ingvilds liv lenger. De verken fikk eller sendte oppdateringer til hverandre.

– Jeg synes det var trist, men også fint. Når vi først møttes, hadde vi jo en hel haug å fortelle, sier Ingvild.

Hun tror ikke sletting av sosiale medier vil fjerne alle problemer, men det har minsket hennes egne personlige utfordringer. Hun mener internett er fascinerende og kan koble mennesker sammen, men at vi må bruke det på riktig måte. Selv bruker Ingvild nå internett for å lære nye ting på YouTube, for å skrive og for å få inspirasjon. Hun velger nøye ut hvilke kontoer hun vil la seg påvirke av, og føler hun har fått et sunt forhold til mobilen. Ni timers daglig skjermtid er redusert til to.

– Det er sykt å tenke på at jeg følte meg mektig av å få likes og kommentarer. Eller kanskje det ikke er så sykt. Kanskje det er slik verden har blitt. Men i stedet for å være lei meg for all den tiden jeg var nummen i min egen digitale verden, er jeg heller glad og takknemlig for at jeg endelig våknet opp, sier Ingvild fornøyd.

Hun håper hennes historie kan hjelpe andre til å logge av når de trenger det.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer