Ingebjørg Bratland:

- Jeg hadde levd på smågodt, og følte meg ikke vel i egen kropp

Den plateaktuelle artisten åpner opp om hvorfor hun raste ned i vekt.

BYTTET MELKESJOKOLADE MED MIDDAG: Da hun var tidlig i 20-årene byttet Ingebjørg Bratland ut 200 gram melkesjokolade med ordentlig middag. Foto Astrid Waller
BYTTET MELKESJOKOLADE MED MIDDAG: Da hun var tidlig i 20-årene byttet Ingebjørg Bratland ut 200 gram melkesjokolade med ordentlig middag. Foto Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag slapp Ingebjørg Bratland sin nye plate «Hjarteskjell», og det til flere gode anmeldelser, deriblant en femmer fra Aftenposten. For mange er artisten fra Vinje i Telemark mest kjent for sitt samarbeid med Odd Nordstoga, og det er ikke uten grunn. For gjennombruddet fikk hun med albumet «Heimafrå» i 2013 sammen med nettopp Nordstoga – og ikke minst etter den påfølgende turneen der de spilte 150 konserter rundt i alle kriker og kroker i landet vårt. Kanskje ikke så rart mange trodde de var et par, noe de aldri har vært. Men moren til Odd var lenge Ingebjørgs bestevenninne. For det var med folkemusikeren Ellen Nordstoga Ingebjørg dro på sin aller første turné, bare ni år gammel.

– Folkemusikkmiljøet var et godt sted å starte – raust og inkluderende og helt uten kropps- og motepress, sier artisten som nå har beveget seg mer over i poplandskapet.

LES OGSÅ: Slik beskytter du barna mot kroppspresset

Ble veldig tynn

Og nettopp kroppspress skulle Ingebjørg Bratland få merke mer til senere, av den litt pussige grunnen at hun fikk cøliaki og ble veldig tynn en stund. Da opplevde hun plutselig at alle øyne var rettet mot hennes kropp. Det var blikk, kommentarer og ikke minst kommentarfelt hvor hennes «spiseforstyrrelse» ble diskutert.

Sannheten var at jenta hadde gått på en brødsmell, og utviklet cøliaki etter turneen med Odd Nordstoga hvor de nesten utelukkende spiste brød. Å ha cøliaki betyr at du ikke tåler blant annet hvetemel, og at kroppen nesten slutter å ta opp næring så lenge du fortsatt spiser brød.

Da jeg endelig fikk diagnosen, sa legen: Hvis du ikke kutter gluten nå, Ingebjørg, så er det snart bare nasen igjen av deg, og da må Odd ta tilbake Sissel Kyrkjebø – og det vil du vel ikke?

– Men hvordan var det for deg at så mange skulle kommentere kroppen din?

– Tidlig i tyveårene hadde jeg bevisst gått inn for å bli tynnere rett og slett fordi jeg hadde levd på smågodt og ikke følte meg vel i egen kropp. Det var ikke snakk om noe sunnhetsregime, men rett og slett å bytte ut 200 gram melkesjokolade med ekte middag.

– Så da jeg ble syk, gikk jeg jo mye ned i vekt, og jeg merket at jeg fikk mange blikk og kommentarer fra folk jeg møtte. Da ble jeg ganske fiksert på ikke å legge på meg igjen, det var veldig usunt, og nytt for meg. Jeg opererer jo ikke i det popstjerne-segmentet hvor kroppsfokuset er så voldsomt, men jeg ble så bevisst. Helt koko i hodet! Heldigvis har jeg mange fantastiske folk rundt meg som gir meg beskjed hvis jeg begynner å surre med maten.

LES OGSÅ: Vær oppmerksom på disse cøliaki-symptomene

FIKK CØLIAKI: Ingebjørg fikk konstatert cøliaki etter en turné med Odd Nordstoga der de nesten utelukkende spiste brød. Foto: Astrid Waller
FIKK CØLIAKI: Ingebjørg fikk konstatert cøliaki etter en turné med Odd Nordstoga der de nesten utelukkende spiste brød. Foto: Astrid Waller Vis mer

Er blitt frisk

Ingebjørg forteller at dette har normalisert seg nå.

– Nå er jeg frisk fordi jeg ikke spiser gluten. Jeg er fortsatt opptatt av å ha en kropp jeg kan føle meg vel i på scenen. Men jeg er veldig lite selvbevisst. Jeg går i butikken i pysj, boblejakke, usminka med og uten caps og ofte med en utslitt Bergans-sekk på ryggen. Folk som kjenner meg sier bare: Har du tatt på deg hundeklærne igjen nå, fordi det er slike klær jeg bruker når jeg lufter hundene hjemme i Vinje.

Men hun kan da pynte seg også. Da Bratland møtte på Spellemann-utdeling i 2015 i gjennomsiktig, svart blondekjole, og uttalte at hun ikke var redd for å vise hud, trillet Jan Thomas en sekser på terningen enda han ikke visste hvem hun var.

I slutten av neste måned drar Ingebjørg på en liten turne der hun spiller på noen av landets største scener, deriblant Olavshallen i Trondheim, Grieghallen i Bergen og Oslo spektrum.

Du kan lese hele intervjuet med Ingebjørg Bratland i KK37 som er i salg fra fredag 3. november.

LES OGSÅ: Flytt fokus fra det du ser i speilet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer