Gunnhild Sundli fra «Gåte»

– Jeg hadde veldig mye selvforakt for at jeg ikke kunne være fornøyd

Gunnhild Sundli var 14 år og levde rockestjernedrømmen. Problemet var bare at det ikke var hennes drøm.

TILBAKE: Etter å ha ligget brakk siden 2005 gjorde «Gåte comeback i 2018, fortsatt med Gunnhild som forgrunnsfigur. FOTO: Martine Eilertsen
TILBAKE: Etter å ha ligget brakk siden 2005 gjorde «Gåte comeback i 2018, fortsatt med Gunnhild som forgrunnsfigur. FOTO: Martine Eilertsen Vis mer
Publisert

– Jeg følte aldri at jeg så bra nok ut. Jeg skulle alltid ønske jeg var tynnere og ville alltid slanke meg. Jeg strevde som mange andre tenåringer veldig med kropp og vekt og fikk mye selvforakt.

Gunnhild Sundli (33) snakker engasjert. Det viltre håret fortsatt like utemmet, med unntak av en litt striglet lugg. Anledningen er den nye platen og den pågående turneen, etter at bandet «Gåte» noe uventet nylig ble gjenforent, etter å ha ligger brakk siden 2005.

Men vel så mye som å snakke om platen, vil Gunnhild gjerne fortelle om hvordan hun endelig har greid å fri seg fra skjønnhetsåket utenfra. Det kritiske blikket hun gjennom mange år la på seg selv. Alle de negative tankene, som økte omvendt proporsjonalt med suksessen da hun som tenåring ble frontfigur i bandet, og dermed en av millenniumsskiftets store stemmer.

– Vi møter så mange krav om hvordan vi skal se ut, og jeg er møkka lei av at vi blir fortalt fra alle kanter at du må spise sånn og sånn og trener sånn for først da blir det bra. Kan vi ikke snakke mer om å hvile? Om å godta oss selv? Ikke hige og jage etter å bli en bedre utgave av deg selv? Kan vi ikke snakke litt mer om å ta oss tid, puste, være i nuet og leve her og nå? Vi må tenke mer på at vi skal dø. Ikke sånn at vi får dødsangst, selvfølgelig, men vi må våge å forholde oss til det. Da tror jeg vi også klarer å peile ut hva som er viktig for oss i livet. Først etter at jeg fikk barn falt alt dette veldig på plass i meg. I dag er jeg endelig fri i min egen kropp, og jeg føler jeg er mye bedre på å nyte livet og sette pris på det.

KONTROLL: I tiden med «Gåte» spilte Gunnhild på steder hun ikke var gammel nok til å komme inn på. 
– Manageren var jo med og det var en viss kontroll. Jeg syntes ikke det med alkohol var så spennende og tok ikke for meg av det. FOTO: Martine Eilertsen
KONTROLL: I tiden med «Gåte» spilte Gunnhild på steder hun ikke var gammel nok til å komme inn på. – Manageren var jo med og det var en viss kontroll. Jeg syntes ikke det med alkohol var så spennende og tok ikke for meg av det. FOTO: Martine Eilertsen Vis mer

Naturtalent

Vi husker henne som mystisk og vakker. Et naturtalent med trolsk kvede-stemme og en huldermanke som fikk alminnelig dødelige til å lengte ut i skogen til barfotdans rundt bålet og bad i bunnløse tjern. Så ung, og allerede stjerne. Tenk det! Ved siden av henne i bandet sto broren Sveinung. Seks år eldre og felespiller, og den som sendte den 16-årige lillesøsteren foran seg ut på scenen. Bandet rakk å spille Norge på langs og på tvers før nyheten i 2005 sprakk om at Gunnhild sluttet i bandet.

– Jeg følte meg veldig ensom og hadde ikke så mye til felles med de andre i bandet. De var jo unge menn. Etter konsertene gikk jeg på hotellrommet og la meg mens de andre festet. Jeg merket at jeg ble mindre og mindre glad av å stå på scenen. Til slutt så sa det bare stopp. Jeg hadde ikke noe å gi, forteller Gunnhild.

UNGT TALENT: Gunnhild Sundli under Spelemannsprisen i 2003.. Da hadde hun allerede vært rockestjerne siden hun var 14. Tre år senere sluttet hun i bandet. FOTO: NTBScanpix
UNGT TALENT: Gunnhild Sundli under Spelemannsprisen i 2003.. Da hadde hun allerede vært rockestjerne siden hun var 14. Tre år senere sluttet hun i bandet. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Snart tobarnsmor

Hun er hjemme i Trondheim, med datteren Sylvelin i barnehagen og et nytt barn i magen. Før det nye barnet kommer til sommeren jobber hun med å promotere den nye platen «Svevn», som er bandets første utgivelse på 14 år.

– Broren min har forsøkt å overtale meg til en gjenforening mange ganger opp gjennom årene. Han har aldri mistet håpet om at Gåte skulle gjenoppstå. Men det er ikke alltid like lett å være søsken og samtidig jobbe sammen. Det tror jeg vi begge har kjent på, sier Gunnhild.

Hun forteller om søskenforholdet. Det å jobbe så tett. Hvor skjærings det kan bli når du selv har mest lyst til å være en vanlig 16-åring og drikke te med venninnene på jenterommet, mens broren din trenger deg for å kunne leve ut rockedrømmen.

– Jeg kunne si til Sveinung at jeg syntes det var vanskelig, men han hadde nok vanskelig for å ta innover seg at jeg ikke hadde samme glede av «Gåte» som ham. Han mente jeg bare måtte ta meg sammen og skjønne hvor heldig jeg var som hadde fått denne muligheten. Jeg følte nok at han presset meg litt hardt, og det funket en stund.

Hun legger til:

– Det er viktig for meg å få fram at han ikke gjorde det for å være slem. Det var av uvitenhet og ungdommelighet, og mennene i bandet var jo på en bølge av alt de kunne drømme om. Men jeg hadde egentlig aldri tatt et valg om å bli rockestjerne selv. Jeg hadde ikke rukket å drømme om det engang. Etter hvert ønsket jeg for alt i verden å slutte, mens Sveinung for alt i verden ønsket å fortsette på det som var hans visjon. Men det var ikke min egen drøm jeg levde. Det var broren min og de andre i bandet sin drøm.

NYE TAKTER: Gunnhild Sundli har fått et nytt syn på seg selv, og er blitt nøye med å unne seg ting: – Mange har veldig mange sterke formeninger om at det og det må vi nekte oss. Jeg fungerer slik at om jeg nekter meg noe, så gjør jeg bare mer av det jeg nekter meg. Hvis jeg senker skuldrene og sier til meg selv at «har jeg lyst, så har jeg lov» så balanserer livet seg egentlig ganske greit på egen hånd. FOTO: Martine Eilertsen
NYE TAKTER: Gunnhild Sundli har fått et nytt syn på seg selv, og er blitt nøye med å unne seg ting: – Mange har veldig mange sterke formeninger om at det og det må vi nekte oss. Jeg fungerer slik at om jeg nekter meg noe, så gjør jeg bare mer av det jeg nekter meg. Hvis jeg senker skuldrene og sier til meg selv at «har jeg lyst, så har jeg lov» så balanserer livet seg egentlig ganske greit på egen hånd. FOTO: Martine Eilertsen Vis mer

Ble som en robot

Gunnhild ble født i Orkdal i 1985. Samme år som Bobbysocks vant Grand Prix og a-ha toppet Billboardlisten med Take on me. At hun selv bare 13 år senere skulle bli rockestjerne, lå kanskje ikke i kortene, for som niåring begynte Gunnhild å ta timer i kveding. Fra hun var 13 var hun vokalist i «Gåte», og at mamma backet henne opp og våget å sende 16-åringen på turne, mener Gunnhild er takket være at manager og broren var med:

– Jeg tror nok mamma merket at jeg ikke var interessert i alkohol og ikke tok for meg av det. Selv om muligheten var der.

Parallelt med turneringen gikk Gunnhild på Heimdal videregående, og tok eksamen i kveding. Mens venninnene gikk på kino eller gjorde lekser, var hun selv på spillejobber til langt på natt, på steder hun ikke var gammel nok til å komme inn på

– Jeg gjorde jobben min og sang aldri en sur tone, og sjonglerte skole og turnering som best jeg kunne, forteller Gunnhild, uten entusiasmen til en som har fått oppleve rockedrømmen.

– Jeg ble som en robot som leverte det jeg skulle og dro hjem og la meg etterpå. Jeg følte veldig på at jeg liksom var så heldig. Rundt meg var det mange som så opp til meg, og det var veldig rart siden jeg selv ikke var så lykkelig i det. Jeg hadde veldig mye selvforakt for at jeg ikke kunne være fornøyd. Jeg fremsto nok som veldig sterk og voksen, men det var jeg egentlig ikke. Jeg bare lurte dem.

– Jeg følte meg ikke verdig det

Å være i puberteten og samtidig rockestjerne? Gunnhild forteller om trøbbelet. Kroppen. Alle tankene om hvordan hun beveget seg. Hvordan hun så ut. Den enorme selvbevisstheten rundt det å plutselig være et idol ble etter hvert selve grunnen til at hun rømte til hotellrommet istedenfor å skrive autografer etter konsertene:

– Jeg likte ikke å møte folk som hadde sett meg opptre. Jeg syntes det var vanskelig at de ville snakke om meg. Det at mennesker la seg under meg og opphøyet meg stemte ikke med bildet hadde meg selv. Den forstyrrelsen i maktbalanse som oppsto da. Jeg følte meg ikke verdig det. Selvfølgelig var det også mange veldig flotte og store opplevelser jeg har tatt med meg fra den tiden, men jeg tror nok at jeg dessverre ikke var moden nok til å nyte det.

Hun legger til:

– Heldigvis får jeg anledning til å nyte det i dag. I et voksent og mer erfarent sinn.

«Hun må jo være supersær»

Hun kaller det «å flytte hjemmefra», bruddet med «Gåte». I de 14 årene som fulgte har hun jobbet som skuespiller på Trøndelag Teater og spilt både revy, tyskertøs, Ibsen og i «Hair». I 2013 kom hun med soloalbumet «Tankerop» og i 2016 deltok hun i «Stjernekamp» på NRK. Mannen sin møtte hun på byen. Han er halvt sør-Amerikansk og jobber ikke med musikk:

– Raymond visste ikke at jeg sang, og da vi begge hørte hva den andre jobbet med ble vi begge litt skeptiske. Han viste seg nemlig å være tannlege og jeg tenkte «Å gjesp!». Og da jeg sa at jeg hadde sunget i «Gåte» tenkte han: «Hun må jo være supersær».

Gunnhild ler:

– En gang hadde han hjulpet en venninne med å flytte og fikk en «Gåte»-CD gave og det første han gjorde var å bytte den til en plate av «Kent«. Haha. Men i dag liker han «Gåte» veldig godt. Men det var befriende å møtes på den måten. Hadde han vært superfan så hadde nok ikke blitt noe mellom oss.

Nei til gjenforening

«Mektig comeback» skrev Dagbladets musikkanmelder om albumet «Svevn» i 2018. Hva var det som skulle til for at Gunnhild endelig sa ja til en gjenforening? Hva var forandret?

– De første årene var det ikke aktuelt. Jeg jobbet på Trøndelag-Teater og hadde det strålende. Ingen ting i meg kjente noe savn etter «Gåte». Så ble jeg mamma, jeg begynte å studere, og tenkte en stund at jeg skulle velge en mer «vanlig» vei. Men da jeg ble med i «Stjernekamp» ble det tent en gnist i meg. I etterkant hadde jeg og Sveinung en samtale hvor han lyktes i å overtale meg. Han traff meg endelig på et riktig tidspunkt.

FORANDRET: Gunnhild Sundli mener at det å bli mor har gitt henne et helt nytt perspektiv på egen kropp og på utseende. Hva om datteren en dag kommer og selv vil jobbe med musikk?– Det er ikke noe jeg kan eller ønsker å kontrollere uansett. Men om så skulle skje, vel da har jeg ganske mye erfaring for å hjelpe henne, sier Gunnhild. FOTO: Martine Eilertsen
FORANDRET: Gunnhild Sundli mener at det å bli mor har gitt henne et helt nytt perspektiv på egen kropp og på utseende. Hva om datteren en dag kommer og selv vil jobbe med musikk?– Det er ikke noe jeg kan eller ønsker å kontrollere uansett. Men om så skulle skje, vel da har jeg ganske mye erfaring for å hjelpe henne, sier Gunnhild. FOTO: Martine Eilertsen Vis mer

Hun innrømmer at det var skummelt å kaste seg ut i det.

– Jeg tenkte mye på hvordan albumet ville det bli tatt imot. «Gåte» var en suksess. Kanskje det bare skulle bestå? Men så begynte vi å lage musikk og kjente fort at det var som før. At energien var der. Vi hadde modnet med årene. Både jeg og broren min.

Kan fortsatt eksplodere

Søsknene er vel forlikte i dag, forteller Gunnhild. Men fortsatt kan det gå en kule varmt.

– Vi har alltid vært veldig nære, men også mye sinte på hverandre. Som søsken flest mangler vi dette «høflighetsfilteret» som en har mer av i andre relasjoner. Vi kan fortsatt eksplodere mot hverandre, men nå har vi det heldigvis mye mer stabilt. Jeg er veldig, veldig glad i broren min. Uten han tror jeg ikke livet ville vært så innholdsrikt. Han har en motor og en «drive» jeg er glad jeg får ta del i. Det skal sies at den dagen jeg virkelig hadde bestemt meg for å slutte i «Gåte» og kjente at jeg ikke kunne mer, så forsto bandet det veldig godt. De skjønte at nå var det stopp. På ordentlig. Og at det ikke lenger var en strikk som kunne tøyes. Sveinung var sint på meg flere ganger tidligere, men da det virkelig sa stopp, skjønte han det, og respekterte det.

Hun mener hun i dag er en annen Gunnhild, med evnen til å si nei. Det har vært en hard jobb forteller hun, å lære seg å se hva hun trenger, og å slutte å være så selvkritisk.

– Sveinung og jeg fungerer bedre nå. Kanskje fordi vi greier å være like sterke. Jeg greier å gi ham motstand å sette tydelige grenser, og det er lettere for ham å forholde seg til meg, tror jeg.

– Det er som en deilig rus

Hvordan har det vært å komme ut på scenen igjen, med sitt nye syn på seg selv? Det er som om du kan høre smilet hennes gjennom telefonen, hele veien fra Trondheim til Oslo.

– I dag har jeg aldri en tanke på hvordan andre ser meg! Og om en sånn tanke skulle komme snikende så få den ikke komme inn. Det er som om kroppen får lov til å røre seg akkurat som den vil. Jeg håper det kan ha smitteeffekt for dem som ser på. At man kan gi litt mer F.

Hun forteller om tilbakemelding fra kvinner. At de føler seg inspirert.

– Jeg blir så glad når jeg kan nå ut med noe som er større enn meg selv. Dette er noe jeg og andre kvinner kan møtes i og glede oss over at finnes. I dag føler jeg at jeg tar mer plass. Jeg føler meg sterk og har kontroll over hvordan jeg tenker om meg selv. Jeg lar meg ikke lenger påvirke av hvordan mediene prøver å få oss til å føle og ønsker at vi skal være.

Hun legger til:

– Jeg er jo forfengelig jeg også og jeg liker å ta meg godt ut, men det kommer innenifra nå. Når jeg står på scenen i dag tar jeg igjen for alt jeg ikke greide å sette pris på den gang. Hver minste detalj hele tiden. Det føles helt utenomjordisk! I dag føler jeg meg endelig fri fra alt press jeg påla meg selv om hvordan jeg burde være. Det er som en deilig rus å kunne være så fri.

Sveinung Sundli er forelagt sitatene som omhandler ham, og er blitt gitt mulighet til å kommentere dem.

TILBAKE PÅ SCENEN: Etter gjenforeningen i 2018 har Gunnhild og «Gåte» gitt mange konserter og turnert. Her fra Pstereo 2018. FOTO: Arne Vidar Stoltenberg
TILBAKE PÅ SCENEN: Etter gjenforeningen i 2018 har Gunnhild og «Gåte» gitt mange konserter og turnert. Her fra Pstereo 2018. FOTO: Arne Vidar Stoltenberg Vis mer
NY GIV: Gunnhild Sundli at hun i dag har en helt annen glede ved å stå på scenen. Her fra Pstereo 2018. FOTO: Arne Vidar Stoltenberg
NY GIV: Gunnhild Sundli at hun i dag har en helt annen glede ved å stå på scenen. Her fra Pstereo 2018. FOTO: Arne Vidar Stoltenberg Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer