Eggdonor:

- Jeg håper jeg kan hjelpe noen ut av barnløsheten, tenk hvilken fantastisk gave å gi!

I Sverige og Danmark kan alle kvinner som ønsker det donere egg, så fremt de oppfyller visse kriterier.

EGGDONOR: Så langt har Sara donert egg to ganger og kan tenke seg å donere flere. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
EGGDONOR: Så langt har Sara donert egg to ganger og kan tenke seg å donere flere. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens norske politikere ennå ikke har blitt enige om eggdonasjon skal tillates, har eggdonasjon lenge vært et tilbud i våre naboland Danmark og Sverige.

Svenske Sara er bosatt i Danmark hvor hun jobber som lege. Selv om hun og kjæresten ikke har egne barn ennå, bestemte hun for noen år siden at hun ønsket å donere egg. Tanken om å bli eggdonor dukket først opp da hun var i turnustjeneste.

– Det var en øyeåpner å møte så mange kvinner som var ufrivillig barnløse og jeg tenkte at her burde jeg kunne hjelpe, forteller hun.

– Jeg donerte egg for første gang for drøyt ett år siden, da jeg var 28 år gammel. I Danmark får man maks donere egg seks ganger og jeg har til nå gjort det to ganger. Jeg kan tenke meg å donere flere, men vet ikke hvor lenge det vil gå før jeg kjenner meg klar igjen. Jeg håper jeg kan hjelpe noen ut av barnløsheten, tenk hvilken fantastisk gave å gi!

I Danmark er lovverket slik at eggdonoren selv kan få bestemme om hun vil være anonym eller ikke. Sara valgte å være anonym donor, noe som betyr at hun ikke kan få informasjon om mottakerparet og om et eventuelt barn som blir født.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer