Seher Kaya

- Jeg håper pappa følger med

Når det blir ekstra tøft for «Norges tøffeste»-deltaker Seher Kaya (23), henter hun motivasjon fra pappaen sin, som døde da hun var 14 år gammel.

FUNNET SIN LIDENSKAP: Sehey Kaya har ikke holdt på med crossfit i mange år, men da hun først begynte, skjønte hun at hun hadde funnet sin lidenska i livet. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK)
FUNNET SIN LIDENSKAP: Sehey Kaya har ikke holdt på med crossfit i mange år, men da hun først begynte, skjønte hun at hun hadde funnet sin lidenska i livet. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seher Kaya (23) er en av deltakerne i «Norges tøffeste», som går på TV i disse dager. Deltakerne må gjennom et stort antall fysiske og psykiske utfordringer, før vinneren kåres i finalen søndag 11. april.

Seher har utmerket seg i konkurransen, da hun er sterk, utholdende og allsidig. Hun har holdt på med crossfit i tre år, og konkurrert de siste to årene. Det var crossfit-inspirerte gruppetimer på et treningssenter som gjorde at Seher ble kjent med treningsformen.

- Jeg trente crossfit før jeg egentlig visste hva det var, og jeg falt for det veldig fort. Det var vel «meant to be». Jeg har alltid likt følelsen av at det svir og gjør vondt – da kjenner jeg at jeg lever.

Unge Seher: Da Seher var ung, prøvde hun mange forskjellige aktiviteter. Foto: Privat
Unge Seher: Da Seher var ung, prøvde hun mange forskjellige aktiviteter. Foto: Privat Vis mer

Før Seher begynte med crossfit, var hun innom mange forskjellige aktiviteter, slik som svømming, håndball, friidrett og dans. Det kan hun takke moren sin for – det var hun som var pådriveren i starten.

- Hun ønsket at jeg skulle holde på med noe som var bra for meg, sånn at jeg ikke havnet i et dårlig miljø og begynte å eksperimentere med andre ting. Etter hvert så hun kjærligheten jeg fikk for trening, og hvor lidenskapelig opptatt jeg ble av det. Da var det verdt å kjøre rundt og bruke penger på utstyr. Men nå er det jeg som tar initiativ selv, altså, sier hun med et smil.

Ettersom Seher har fire yngre søsken, som også har prøvd ulike idretter, har kjøring til og fra aktiviteter omtrent blitt en heltidsjobb for moren.

- Mamma blir nok ganske sliten av det til tider. Det er jo en aktivitet i seg selv å kjøre oss over alt, og følge med på alles timeplaner. Ettersom jeg er eldst har jeg prøvd å hjelpe til, sånn at mamma får slappe av litt iblant.

Mistet pappaen som 14-åring

Mammaen og pappaen til Seher flyttet fra Tyrkia til Norge før hun ble født. De ønsket at barna skulle ha et godt land å vokse opp i. Men en dag, da Seher var 14 år gammel, ble moren alene om ansvaret for barna. Pappaen tok selvmord.

- Jeg innså at jeg hadde valget mellom å være sterk, eller knekke sammen. Jeg kunne gå rundt og synes synd på meg selv, og skylde på pappas død om jeg ikke klarte noe, eller bevise at jeg håndterte det.

MED PAPPA: Seher sammen med pappaen sin. Foto: Privat
MED PAPPA: Seher sammen med pappaen sin. Foto: Privat Vis mer

Seher har i mange år hatt problemer med å snakke om farens bortgang. Tidligere klarte hun knapt å si navnet hans uten at tårene presset på. Med tiden har hun vokst, og reflektert mye over det som skjedde.

- Vi har ikke snakket mye om pappas død i familien. Jeg synes selvmord er vanskelig. Man vet aldri hva som foregår i hodet til en person når noe sånt skjer. Men det er klart jeg stilte spørsmål ved hvorfor han gjorde det. Hvorfor tenkte han ikke tenkte på oss? Han hadde fem barn. Og jeg begynte å skylde på meg selv. At jeg burde tilbragt mer tid med han, vist mer oppmerksomhet og kjærlighet. Men jeg har innsett at det er så mye mer bak et selvmord enn det ser ut som, men som man aldri får svar på.

Etter farens bortgang, inntok Seher en slags foreldrerolle, uten at hun egentlig var klar over det.

- Mamma falt helt sammen… det var vanskelig å se henne sånn. For å komme meg igjennom det satte jeg opp en slags mur – jeg prøvde å få ting til å virke bra for søsknene mine. Jeg prøvde å være sterk, og vise at vi kunne komme oss igjennom det. Jeg vokste mer og mer inn i den rollen, og om det var noe som måtte fikses, gjorde jeg det.

GOS STØTTESPILLER: Seher kan takke mammaen sin for at hun har fått lov til å holde på med så mange forskjellige aktiviteter. Foto: Privat
GOS STØTTESPILLER: Seher kan takke mammaen sin for at hun har fått lov til å holde på med så mange forskjellige aktiviteter. Foto: Privat Vis mer

Innspillingen av «Norges tøffeste»

«Norges tøffeste» ble spilt inn fra midten av september til starten av oktober 2020. Seher er overrasket over hvor populært programmet har blitt.

- Jeg har så mange gode minner, og jeg husker nok aller best de stundene hvor alle deltakerne var sammen, og bare hadde det hyggelig. Vi var i vår egen lille boble. Konkurransene var også veldig bra; jeg så hvor fokuserte alle var; alle var så sultne på å vinne og komme videre, sier hun, og legger til at det også var tøft:

- Det vanskeligste var å få så lite informasjon. Vi visste aldri hva klokka var, eller hva vi skulle – du blir fullstendig fratatt kontrollen. Det ble mye press også.

Seher er veldig takknemlig for at hun fikk være med på «Norges tøffeste», og hun har fortsatt kontakt med alle deltakerne.

- Jeg er stor fan av alle – de er så rå, og fine rollemodeller.

«NORGES TØFFESTE»: - Jeg er stor fan av alle, sier Seher om deltakerne. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK)
«NORGES TØFFESTE»: - Jeg er stor fan av alle, sier Seher om deltakerne. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK) Vis mer

Direkte flørting

TV-seerne har sannsynligvis fått med seg flørten med en av de andre deltakerne, Truls Torp, som er verdensmester i dødsing.

- Truls fikk litt ekstra oppmerksomhet fra meg, ja, sier Seher med en latter.

23-åringen understreker at hun flørtet mest for moro skyld, uten at det lå noe seriøst bak det.

- Jeg var ganske direkte. Truls spurte hvor jeg fikk det fra, om det var en tyrkisk greie. Han hadde aldri opplevd noe lignende fra andre jenter. Men du vet, jeg tar det jeg vil ha. Jeg vil vinne på alle arenaer. Kanskje jeg kan inspirere flere jenter til å gjøre det samme, sier hun med et lurt smil.

Selv om Seher fremstår som en dame med mye selvtillit, har det ikke alltid vært sånn. Hun forklarer at hun var nervøs i starten av konkurransen.

- Jeg tenkte at alle var så mye bedre og flinkere enn meg. Men etter hvert som konkurransen gikk, og jeg gjorde det ganske bra, vokste selvtilliten.

Hun synes det er synd at mange sammenligner seg med andre, og understreker at det kan være ødeleggende.

- Crossfit for eksempel, er veldig visuelt. Folk legger ut resultater, hvor mye de løfter og så videre, noe som kan føre til at man sammenligner seg. Jeg prøver å fokusere på mine egne resultater, og se hvor langt jeg har kommet på ett år. Jeg tror det er viktig å konkurrere mot seg selv, og ikke kun sammenligne seg med andre.

FOKUS PÅ EGNE RESULTATER: Seher mener det er viktig å sammenligne egne resultater. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK)
FOKUS PÅ EGNE RESULTATER: Seher mener det er viktig å sammenligne egne resultater. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK) Vis mer

Et forbilde for yngre jenter

- Hva slags tilbakemeldinger har du fått etter «Norges tøffeste»?

- Det kuleste er jenter i tenårene som sier at de vil bli akkurat som meg. Jeg var ikke klar over at jeg hadde en unik side, men jeg er jo ikke en feminin jente som sminker meg eller går i stramme klær. Jeg er mer maskulin, går rundt sminkeløs i store t-skjorter, uten å bry meg om det, sier hun, og legger til:

- Jeg tror at vi trenger mer mangfold, spesielt i denne generasjonen hvor det er så mange influencere som opererer seg og fikser på ting. Ikke at det er noe galt i det, men det er ikke noe for meg. Jeg liker å holde det ekte og direkte.

ET FORBILDE: Seher har fått mange tilbakemeldinger fra yngre jenter som har fulgt med på konkurransen, og ønsker å bil som henne. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK)
ET FORBILDE: Seher har fått mange tilbakemeldinger fra yngre jenter som har fulgt med på konkurransen, og ønsker å bil som henne. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK) Vis mer

Studerer og konkurrerer

Seher studerer til å bli idrettslærer i Elverum. Hverdagen har vært minimalt påvirket av corona, sammenlignet med mange andre steder i landet, hvor treningssentrene har vært stengt i månedsvis.

- Vennene mine stusset over at jeg skulle flytte til «ingenmannsland» for å studere, men det var et godt valg med tanke på corona-situasjonen. Jeg stortrives med studiene, og håper at jeg kan overføre min lidenskap til andre.

Ved siden av studiene trener Seher crossfit to ganger om dagen, og prøver å sove 9 timer hver natt. Utover det blir det en del konkurranser.

- Hva er det største du har oppnådd i crossfit-karrieren så langt?

- Jeg ligger på førsteplass i Tyrkia i Crossfit Open, som er veien til VM. Og så vant jeg min første nasjonale crossfit-kokurranse for noen uker siden, i Larvik.

Seher er topp 15 i Asia, og er dermed videre i kvartfinalen i Crossfit Open. Om hun går videre derfra, fortsetter konkurransen i Sør-Korea.

Når Seher pusher seg selv ekstra mye, og trenger motivasjon, tenker hun på pappaen sin.

- Jeg håper pappa følger med, og ser hvor flink jeg er i det jeg driver med. Jeg prøver også å inspirere søsknene mine, og vise at det ikke spiller noen rolle hvor mye du har, eller hvor mye du tjener, så lenge du har en lidenskap og elsker det du gjør.

KONKURRERER I CROSSFIT: Blant crossfit-utøverne i Tyrkia, er Seher nummer én. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK)
KONKURRERER I CROSSFIT: Blant crossfit-utøverne i Tyrkia, er Seher nummer én. Foto: Erlend Lånke Solbu (NRK) Vis mer

Hva er crossfit?

Crossfit er en treningsform med funksjonelle øvelser som utføres med høy intensitet. Det er en svært allsidig treningsform, hvor målsetningen er å trene på 10 generelle fysiske ferdigheter: Styrke, kondisjon, hurtighet, utholdenhet, smidighet, koordinasjon, balanse, presisjon, eksplosivitet og fleksibilitet.

- Ved å trene på alle disse momentene blir man gjennomtrent og klar for alle livets utfordringer i større grad enn om man kun driver med løping eller kun løfter tunge vekter, sier Jørgen Vaule, daglig leder i CrossFit Centrum.

CROSSFIT: Jørgen Vaule har tatt kurs i crossfit, og jobber nå som daglig leder ved CrossFit Centrum. Foto: Privat
CROSSFIT: Jørgen Vaule har tatt kurs i crossfit, og jobber nå som daglig leder ved CrossFit Centrum. Foto: Privat Vis mer

Vaule ble kurset i crossfit i USA, og var blant de første som startet opp et crossfit-senter i Norge. Han forklarer at innsats og lagånd er viktig for å oppnå gode resultater. - Treningsøktene legges opp slik at alle har ansvar for eget tempo, og at man ut ifra det tilpasser økta til sitt eget nivå. Både trener og andre deltakere i salen er med på å motivere, slik at man som regel alltid gir det lille ekstra man ellers ikke hadde orket. Det er en kjent sak at de siste 10 prosentene av innsatsen står for majoriteten av fremgangspotensialet når man har kommet opp på et visst nivå.

Passer for de fleste

Vaule mener at crossfit er en treningsform som passer de aller fleste, uansett alder, fasong og utgangspunkt.

- Crossfit passer for alle, enten du har et ønske om å bli topptrent, eller om du vil komme deg opp av sofaen og jobbe for å få en sunnere, friskere kropp. Du vil være i et miljø hvor folk er utadvendte og sosiale, og hvor det er en stor grad av personlig oppfølging av trenere. Det er ikke en treningsform for dem som helst vil gjemme seg bort i et hjørne.

Om man kun holder på med for eksempel løping, vil det være veldig bra for blant annet hjerte og lunger, men det kan være en påkjenning for ankler, knær, hofte og rygg. Vaule mener at crossfit reduserer risikoen for skader, og at man takler hverdagen bedre, da man er vant til funksjonell trening.

- Trening av muskulatur er svært viktig. Ensformig trening kan føre til ubalanse i kropp og muskulatur, slik at man blir mer utsatt for skader. Risikoen øker om man presser seg veldig hardt og ignorerer signaler som begynnende smerter, utslitthet, og så videre. Du må alltid lytte til kroppens signaler – ikke kjør på til du får skader. Det vil også være lurt å trene sammen med, eller få veiledning av fagfolk, enten det er en dyktig crossfit-instruktør, en personlig trener eller andre i bransjen, understreker Vaule.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer