Iben Hjejle:

– Jeg har aldri følt meg krenket, men jeg har møtt kvinner som ble krenket, mobbet og seksuelt undertrykt

Skuespiller Iben Hjejle var i mange år dronningen av danske action- og tv-komedier. Da hun møtte veggen, fikk hun endelig tid til å kjenne etter hva hun egentlig ville.

IBEN HJEJLE: Iben Hjejle ble slått ut av stress da hun jobbet med tv-serien «Dicte». – Tv-serier får kontrollpanelet mitt til å blinke. Formatet er stressframkallende, fordi du nesten aldri får tid til å fordype deg, sier hun. FOTO: Franne Voigt
IBEN HJEJLE: Iben Hjejle ble slått ut av stress da hun jobbet med tv-serien «Dicte». – Tv-serier får kontrollpanelet mitt til å blinke. Formatet er stressframkallende, fordi du nesten aldri får tid til å fordype deg, sier hun. FOTO: Franne Voigt Vis mer
Publisert

Vårt naboland har fostret mange store vitenskapsfolk. Niels Bohr, Tycho Brahe og H.C. Ørsted er noen av dem som har forandret måten vi forstår verden på. Og som selv mange nordmenn kjenner navnene til. Inge Lehmann er det derimot kanskje ikke så mange som har hørt om. Men kvinnen som i 1936 beviste at jorden har en fast kjerne, hører absolutt med blant Bohr og co.

Hun døde som 104-åring i 1993, men har nå gjenoppstått på teaterscener rundt i Danmark i forestillingen «Jordens indre». Og det er Iben Hjejle som spiller rollen som Lehmann. Og når skuespilleren ser tilbake, virker det nesten skjebnebestemt at hun skulle trekke i den danske seismologens antrekk og runde briller.

Iben så helt tilfeldig et program på tv om Inge Lehmann for en liten stund siden, forteller hun. Og kort tid etterpå hadde hun Folketeatrets sjef, Kasper Wilton, på telefonen med et tilbud om å spille hovedrollen i et nyskrevet teaterstykke om nettopp Inge Lehmann. Først sa hun at hun ville se på manus og tygge på tilbudet. Tilfeldigvis kom hun forbi Frue Plads i indre København en dag, og der fikk hun for første gang øye på en skulptur hun ikke hadde lagt merke til tidligere. Foran den gamle universitetsbygningen, trukket litt fram i forhold til alle de klassiske bystene av menn som Ørsted og Bohr, fikk hun øye på en svart steinstøtte som skilte seg ut. Hun gikk nysgjerrig nærmere, og det viste seg at støtten – som ble avduket i 2017 – var tilegnet nettopp Inge Lehmann.

Der og da falt alle brikkene på plass, forteller Iben Hjejle, som deretter sa «ja takk» til rollen i «Jordens indre».

– Jeg hadde alltid med sønnen min da jeg lagde film og tv i det som noen kaller min Hollywood-periode, sier Iben om sønnen William, som hun kaller sitt gullanker. Han har alltid vært det aller viktigste. William er nå blitt 21 år. Genser fra Ganni, 
 lue fra Filippa K. FOTO: Franne Voigt
– Jeg hadde alltid med sønnen min da jeg lagde film og tv i det som noen kaller min Hollywood-periode, sier Iben om sønnen William, som hun kaller sitt gullanker. Han har alltid vært det aller viktigste. William er nå blitt 21 år. Genser fra Ganni, lue fra Filippa K. FOTO: Franne Voigt Vis mer

Møtte veggen på grunn av stress

Det er første gang på mange år at hun spiller teater. Hun sprudler av glede og energi da hun forteller om forestillingen som holdt henne våken om natten før premieren, fordi hun lå og leste om Inge Lehmann. Hun forteller hvordan det er for første gang på mange år å ha kun én ting på plakaten. Hvordan hun nyter å kunne nerde og gå i dybden på det hun gjør. Å sutte på det som om det var et dyrebart drops.

– Jeg har sagt ja til altfor mange ting. Jeg har spredt meg utover som det tynneste lag med smør og vært sinnssykt redd for å gå glipp av ting: «Ja, det er jo spennende, og det er også gøy, og er det ikke et privilegium å bli spurt om ting!» Men plutselig så knekker du, fordi det ikke er kommet nok inn på den andre kontoen, sier Iben Hjelje, som selv møtte veggen på grunn av stress for fire år siden, mens hun spilte tittelrollen i tv-serien «Dicte».

Kroppen sa stopp fordi hun hadde sagt ja til for mye, men også fordi hun hadde sagt ja til for mye som hun egentlig ikke hadde lyst til.

– På 1990-tallet spilte jeg i mange voldelige filmer. Ultravold blandet med spas og moro, Tarantino på dansk. Om jeg ikke var dronningen av de filmene, så var jeg kronprinsessen av dem. Det var ikke så lett å komme unna det, sier hun og utdyper.

– Jeg fikk et stempel som det var vanskelig å bli kvitt. Som hun tøffe Iben Hjelje som jeg slett ikke kjenner. Senere var det komedie – det ble mitt liv å være med der. Men jeg låste meg fast i det. Og når du kun er kjent for én ting, for en fasett av ditt talent, så blir du sliten og lei av det, og du blir stresset.

Det er først nå at hun tør si det høyt, at hun var redd for å grave sin egen grav.

– Det var en hemsko for meg, men jeg turte ikke snakke om det, fordi jeg var redd for å bli utestengt.

Da smellen kom, fikk det henne for første gang på mange år til å sette ned farten og kjenne etter hvordan hun egentlig hadde det og hva hun egentlig ville. Og kanskje til og med si det høyt.

– Det skjedde noe fullstendig skjellsettende da Harvey Weinstein ble oppdaget. Det var et jordskred som både var skremmende og forvirrende og komplett vidunderlig. Plutselig kom det et kor fra jordens indre som sa: «Jeg vet om det, jeg har vært der, jeg har stått ved siden av det, jeg turte ikke, jeg kunne ikke, jeg følte meg undertrykt.» Det var et vakkert øyeblikk, sier hun om jordskredet i Hollywood da mange års sex- og maktmisbruk ble avslørt.

– Jeg har aldri selv følt meg krenket

Iben spiller nå teater for første gang på mange år, og hun nyter å kunne gå i dybden på det hun jobber med. Kjole fra Benchellal, belte fra Givenchy, lue fra Ganni og støvler fra Notabene. FOTO: Franne Voigt
Iben spiller nå teater for første gang på mange år, og hun nyter å kunne gå i dybden på det hun jobber med. Kjole fra Benchellal, belte fra Givenchy, lue fra Ganni og støvler fra Notabene. FOTO: Franne Voigt Vis mer

Iben Hjejle kan selv fortelle historien om hvordan en filmsjef en gang sa til henne at han ikke forsto hvorfor hun skulle ha så mye penger for jobben sin, fordi hennes daværende kjæreste, komikeren Casper Christensen, måtte da tjene «masse penger». Men hun har ikke opplevd seksuell sjikane.

– Jeg har aldri selv følt meg krenket, men jeg har stått ved siden av kvinner som ble krenket, mobbet, tilsidesatt og seksuelt undertrykt, forteller hun.

– Jeg har alltid vært en av gutta, forklarer skuespilleren.

– Jeg er blitt oppdratt kjønnsnøytralt. Det var ikke noe foreldrene mine gjorde med vilje, de var ikke hippier, men de var sterkt venstreorienterte lærere. Så de brydde seg ikke om jeg klatret i trær eller lekte med dukker.

I dag har hun mange kvinnefellesskap, forteller hun, og slår et slag for at et ord som «søstersolidaritet» blir tørket støv av og forgylt.

I samme periode som #metoo-bølgen rullet og Iben stadig kunne kjenne ettervirkningene av stresset sitt, møtte hun tv-programleder Signe Lindkvist. Det ble full klaff. De utfordret og inspirerte hverandre på en måte som ingen av dem var vant til.

Hva er dette? Vi klarer ikke å slutte å «pirke» borti hverandres hjerner. Det skjer noe når vi slår hodene sammen, sier Iben om følelsen.

De to kvinnene ville gjerne gjøre noe sammen. Men hva? Signes kjæreste fikk dem til å sette seg ned og lage et notat om hva slags prosjekt de gjerne ville gå i gang med. Teater? Tv? En roman? Nei, det måtte være en podkast, fant de ut.

Podkasten har nå fylt ett år. Og Iben og Signe er sågar blitt nominert til programlederpris for den.

– Vi går aldri tom for stoff, for vi opererer som oss selv, sier Iben om podkasten «Sitter», der hun og makkeren debatterer stort og smått.

Hun og Signe snakket om at de kanskje kunne komme til å skyte seg selv i foten karrieremessig ved å lage sin egen podkast der de «bare var seg selv». At bransjen kanskje ville si: «Nei, vi skal i hvert fall ikke spørre etter hun der Iben Hjejle.» Men slik er det ikke gått. Tvert om. Og Iben er glad for at hun har tatt spranget. For nå går hun på jobb med en følelse av å ha valgt framfor å ha blitt valgt.

– Reis deg opp hvis du ikke liker den stolen du sitter i. Find en annen stol! sier hun med ettertrykk.

– Reis deg opp hvis du ikke liker den stolen du sitter i, sier Iben om det å bytte jobb. Jakke fra Ralph Lauren, kjole fra Rabens Saloner og øreringer fra Ole Lynggaard. FOTO: Franne Voigt
– Reis deg opp hvis du ikke liker den stolen du sitter i, sier Iben om det å bytte jobb. Jakke fra Ralph Lauren, kjole fra Rabens Saloner og øreringer fra Ole Lynggaard. FOTO: Franne Voigt Vis mer

Den nye Iben Hjejle har talt. Hun angrer ikke på de valgene hun har tatt i sin karriere – eller at hun ikke valgte bort flere ting. Men hun er et annet sted nå, og hun tør si hva hun mener. Hun er ikke det minste redd for å høres ut som en steinalderkvinne når hun sier at hun har «latt seg dø» på Facebook.

Og hun er ikke redd for å lange ut mot det moderne menneskets trang til å la seg bedøve av alkohol eller skjerm i stedet for å «sette seg ned og stirre på noe i 30 år», slik som hennes alter ego på scenen, Inge Lehmann, gjorde før hun kunne utbryte: «Der var den!»

Hjernen er jo et fullstendig vidunderlig instrument som vi har «fucket» med – beklager uttrykket – med skjerm og støy og bråk og tull. Og det blir verre og verre helt til det stopper opp og det på et tidspunkt er noen barn som sier: «Ja, men jeg vil egentlig bare sitte og plaske i denne vannpytten», sier Iben.

Hun reiser seg fra bordet der kaffekoppen hennes er blitt tom og det kun er smuler igjen på tallerkenen.

– Nå skal jeg inn og prøve en parykk, sier hun om avtalen hun har på teateret om en liten stund.

Hun smiler, håndhilser og er ute av døren. Utenfor kan man høre henne småpludre med scenefolkene hun møter og latteren hennes som runger gjennom teaterets indre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer