Lea Meyer og Camilla Meyer:

- Jeg har alltid sagt til Lea: «be a leader, not a follower»

Da Lea Meyer (19) startet motemagasin som 14-åring og begynte å skulke skolen, tok mamma Camilla raskt affære.

MOR OG DATTER: PR-profil Camilla Diane Meyer er stolt av datteren Lea Meyer som startet sitt første magasin som 14-åring, har gjort suksess som blogger og modell, og som har markert seg som skuespiller. FOTO: Trine Hisdal, STYLING: Kjersti Andreassen, HÅR OG MAKEUP: Jens J. Wiker
MOR OG DATTER: PR-profil Camilla Diane Meyer er stolt av datteren Lea Meyer som startet sitt første magasin som 14-åring, har gjort suksess som blogger og modell, og som har markert seg som skuespiller. FOTO: Trine Hisdal, STYLING: Kjersti Andreassen, HÅR OG MAKEUP: Jens J. Wiker Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Camilla Diane Meyer (50) var en av de første som etablerte et PR-byrå i Norge. Året var 1998, og hun hadde datteren Lea i magen. 14 år senere startet datteren sitt eget motemagasin, og siden den gang har Lea blant annet vært modell i britiske Vogue.

Men la oss skru tiden tilbake til slutten av 80-tallet. Da pakket Camilla weekendbagen hjemme i Göteborg for en svipptur til den norske hovedstaden. Planen var en helgetur til Oslo med en norsk frisørvenninne hun hadde møtt da hun studerte. Men helgeturen har nå vart i 30 år, og i dag er hun en av pådriverne bak det norske motemerket Aphru, som fokuserer på bærekraftige klær for kvinner.

Det pulserende miljøet i den norske hovedstaden på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet og det hun så manglet i den norske motebransjen, trigget nemlig unge Camilla til å bli værende.

– Alle hjemme hadde kjøpt seg leilighet og etablert seg med kjærestene sine, mens jeg akkurat hadde slått opp med min musikerkjæreste. Da jeg kom til Oslo, så jeg raskt at det var upløyd mark her, at det var mye som ikke var blitt gjort i Norge, og at det i tillegg var mye å hente her. Her fantes det jo også litt penger, mens man i Sverige på den tiden snakket om krisepakker på nyhetene hele tiden. I Norge var det glade dager, og alt blomstret når det gjaldt klubb- og kulturliv. Det var så utrolig gøy å være med på! sier Camilla entusiastisk da vi møter mor-og-datter-duoen på Kulturhuset i Oslo.

EN HELG BLE ET HELT LIV: Svenske Camilla Meyer skulle på slutten av 80-tallet bare en helgetur til Oslo, men Camilla trivdes så godt at hun ble værende. FOTO: Trine Hisdal
EN HELG BLE ET HELT LIV: Svenske Camilla Meyer skulle på slutten av 80-tallet bare en helgetur til Oslo, men Camilla trivdes så godt at hun ble værende. FOTO: Trine Hisdal Vis mer

Camilla er utdannet frisør, hun har jobbet frilans i magasiner og med artister, og hun ble etter hvert en av de første som drev med PR rettet mot mote, skjønnhet og livsstil i Norge. Etter noen år i Oslo dro hun i 1994 til Los Angeles for å få mer erfaring som hun kunne dra nytte av på det norske markedet.

– I L.A. jobbet jeg gratis som assistent på fotoshoots, og jeg levde på nudler og hele den pakka der. Og ikke minst lærte jeg meg kunsten å «nettverke». Det var en utrolig morsom og lærerik tid! Jeg møtte så mange begavede og inspirerende mennesker, og jeg har venner der den dag i dag. Men jeg er typisk svensk i sjel og hjerte og hadde aldri klart å bo permanent i USA. Det er fantastisk å være på besøk der, jeg liker at folk tenker stort, men det kunne bli i overkant mye «crazyness» og superlativer. Jeg savnet sunt bondevett, sier Camilla.

LES OGSÅ: Billigkjeden H&M lover: - Innen 2030 skal vi bli hundre prosent bærekraftige

- Man kan vel si at jeg banet vei for stylistene

Da hun startet PR-byrået, hadde hun møtt sin norske ektemann Igor, og hun gikk gravid med Lea. Camilla og Igor fikk to barn sammen. De er i dag skilt, men er fortsatt gode venner.

Polhem PR drev hun i 13 år med stor framgang.

– Man kan vel si at jeg banet vei for stylistene, for det var helt nytt her i Norge på den tiden. Dette var starten på en ny æra i norsk motebransje. Nå finnes det mange slike byråer, og de fleste moteredaktører, stylister og influensere jobber tett med disse, sier hun.

Datteren Lea Meyer, som nå er 19 år, fulgte i mammas fotspor, og har bemerket seg som modell og skuespiller. Oppmerksomheten rundt henne eksploderte etter at hun ble kjæreste med skuespiller Henrik Holm i 2017, mens «Skam»-feberen herjet i Norge og utlandet. Han hadde rollen som Even i den populære serien.

Allerede som 13-åring viste Lea at hun har samme «drive» og pågangsmot som sin mor. Familien bodde på den tiden i Son i Vestby kommune, fordi Camilla og Igor ønsket at datteren Lea og sønnen Vincent (15) skulle vokse opp i landlig idyll.

Lea var derimot ikke like interessert i fotball og andre utendørsaktiviteter som de andre tenåringene i Son. For Lea var fotografiapparatet hun fikk som tiåring den største lidenskapen.

– Interessen for foto vokste. I Son var det litt mer begrenset med tanke på ting å gjøre. Alle som bodde der, drev med idrett, noe jeg ikke syntes var gøy i det hele tatt. Så da begynte jeg å gjøre min egen greie, og så startet jeg å blogge. Det var noe jeg kunne gjøre alene, uten å trenge noen andre. I tillegg kunne jeg bruke bildene jeg hadde tatt, til noe. Jeg var tolv år da jeg begynte, forteller Lea.

Gjennom bildedelingstjenesten Instagram etablerte Lea etter hvert et nettverk med ungdom som hadde samme interesser som henne, og det var der hun kom i kontakt med de jevnaldrende jentene Elise By Olsen og Hennie Finne. Det tok ikke lang tid før trioen bestemte seg for å starte et eget magasin.

– Vi hadde alle tre interesse innenfor mote, design, foto og kunst. Vi prøvde å komme oss inn i bransjen og ville vise at vi kunne bidra med noe. Vi ville bruke kreativiteten vår, men følte at vi ikke ble tatt seriøst fordi vi var såpass unge. Noe jeg jo egentlig kan skjønne. Men vi fant noe til felles hos hverandre, forklarer hun.

Startet motemagasin som 14-åring

Lea, som på den tiden var 14 år, bestemte seg for å invitere venninnene Hennie og Elise hjem til seg på helgebesøk i Son, og det var der det hele startet.

– Vi hadde skikkelig ambisjoner, og var drittlei av at ingen ville ta oss seriøst. Vi var så rastløse. Så bestemte vi oss for at vi skulle lage vårt eget magasin, sånn at vi kunne bestemme alt selv. Vi gira hverandre opp, og satt oppe hele natten rundt stuebordet og prøvde å finne et navn til magasinet. Det endte til slutt med «Recens», som er latin og betyr ung og nyskapende. Det syntes vi passet veldig bra, sier Lea.

Magasinet ble fanget opp av bransjen, og under moteuken ble det avholdt lanseringsfest på et av byens hotteste utesteder. Elise By Olsen var på det tidspunktet bare 13 år, og verdens yngste redaktør. Men det var ikke til å stikke under stol at arbeidet med Recens var tidkrevende og enkelte ganger gikk utover skolen.

– Vi kastet oss nok ut i noe som vi ikke helt skjønte at var stort og krevende. Vi måtte droppe skoletimer for å dra i møter. Det tok helt av, og vi hadde nok altfor høye ambisjoner, sier Lea.

– Fikk du veiledning underveis av moren din, som jo har erfaring fra bransjen, Lea?

– Vi gjorde vel egentlig mye selv, og så endte det med at det ble litt uenigheter oss tre jentene imellom. Så vi måtte finne ut hvordan vi skulle gjøre dette sammen, og da involverte vi alle foreldrene. Vi kalte inn til et møte og lagde kontrakter. Da skjønte vi at det var litt mer omfattende enn det vi først hadde sett for oss, sier Lea.

– Så grep vi som foreldre inn. Vi sa til Lea at hun måtte ha fokus på skolen også. Hun gikk jo i åttendeklasse, og jeg merket at magasinet tok veldig mye oppmerksomhet, sier Camilla.

Etter dette fortsatte Lea med bloggingen, og i 2014 vant hun pris i kategorien «Årets ungblogg» i Vixen Blog Awards. Gjennom foto- og motebloggen tok hun aktivt standpunkt, og en av fanesakene hennes var pelssaken. Blant annet holdt hun appell foran Stortinget under en demonstrasjon mot pelsnæringen.

– Lea har alltid vært dyreaktivist, og da hun en gang så at det skulle komme et sirkus til Son, fikk hun med seg flere ungdommer, og på kvelden gikk de rundt og rev ned plakatene. Hun skulle redde elefantene, forklarer Camilla.

På barneskolen ble Lea etter hvert også med i Barn og unges kommunestyre i Vestby, og der fikk hun rettet oppmerksomhet mot saken hun brant for. Da hadde hun nemlig spionert på sirkusteltet som var blitt satt opp i Son, og måten de behandlet dyrene på, var ikke spesielt bra, mente Lea.

– Jeg fortalte hva jeg hadde observert, til ordføreren, og det endte med at sirkuset ikke fikk komme til Son lenger. Det viser at selv om man er ung, kan man utgjøre en forskjell likevel, sier Lea stolt.

LES OGSÅ: Tykkere og lengre hår: Finnes det egentlig en snarvei?

- Det er kjempebra med uttrykk av typen «dette er årets IT-veske» - for da vet du hvilken veske du ikke skal gå med

Som modell og skuespiller har Lea en viss påvirkning med tanke på bruk av bærekraftige antrekk og anti-pels, men hun erkjenner at hun likevel kan havne i situasjoner der det er vanskelig ikke å føye seg for de kravene som stilles av dem hun jobber for.

Mamma Camilla har alltid vært tilhenger av å bruke second hand, og de siste årene er hun blitt mer bevisst når det kommer til bærekraftige plagg og materialer. Dette vil hun gjerne overføre til datteren. Samtidig har hun også vært bevisst på å lære Lea at det er mer inspirerende og givende å ha sin egen stil enn å følge alle andre.

– Jeg har alltid sagt til Lea: «Be a leader, not a follower.» Det er kjempebra med uttrykk av typen «dette er årets it-veske» – for da vet du hvilken veske du ikke skal gå med. For man skal ikke høre på hva alle andre mener man skal gå med, men heller finne sin egen stil og sitt eget uttrykk. Bruk din egen inspirasjon til å skape ditt unike uttrykk. Det har vært en felles verdi for Lea og meg, forklarer Camilla.

– Hvordan har det vært for deg, med så mye erfaring fra PR-bransjen, å se at datteren din på en måte er blitt et produkt som skal promoteres?

– Det er noen som har spurt meg om ikke jeg skal bli manager for Lea, og da har jeg sagt tvert nei. Jeg er først og fremst Leas mamma, og hun skal kunne komme hjem til meg og ikke til sin manager. Det kan noen andre gjøre. Men jeg vil gjerne bidra med råd der jeg ser at det trengs. Jeg vil ikke blande de to verdenene. Mammarollen er den aller viktigste rollen for meg, sier Camilla og ser bort på datteren sin, som tar en slurk av sin doble cortado.

Etter at faren og moren skilte seg, flyttet Lea inn hos moren i en leilighet på Frogner i Oslo. Det har vært trygt for både mor og datter, og har gjort at Camilla har hatt mulighet til å følge opp datteren på en annen måte enn om hun hadde bodd hjemmefra.

– Vi snakker sammen hver dag, og jeg har også sett at Lea takler den økte oppmerksomheten rundt henne fint, sier Camilla.

MILJØBEVISSTE: Både mor og datter har et grunnleggende prinsipp om å bruke second hand og bærekraftige antrekk så langt det lar seg gjøre. Under fotoshooten med KK har de på seg en blanding av norsk design, private klær og second hand: Lea har på seg sin egen T-skjorte, bukse fra Maud og hatt fra Fretex. Camilla har på seg jakke og jeans fra Line of Oslo. FOTO: Trine Hisdal
MILJØBEVISSTE: Både mor og datter har et grunnleggende prinsipp om å bruke second hand og bærekraftige antrekk så langt det lar seg gjøre. Under fotoshooten med KK har de på seg en blanding av norsk design, private klær og second hand: Lea har på seg sin egen T-skjorte, bukse fra Maud og hatt fra Fretex. Camilla har på seg jakke og jeans fra Line of Oslo. FOTO: Trine Hisdal Vis mer

For det er ikke til å legge skjul på at oppmerksomheten tok av etter at hun ble sammen med «SKAM»-Henrik.

– Det har vært veldig mye positiv oppmerksomhet, men det har også dratt med seg en del dritt, sier Lea.

Hun har vært bevisst på ikke å la de negative tilbakemeldingene gå inn på henne, og har heller valgt å konsentrere seg om det som er positivt.

De siste årene har film og visuelle bilder fanget interessen hennes. I fjor høst var hun aktuell med sin første filmrolle i spillefilmen «En affære» (les vår anmeldelse av filmen), der hun spilte kjæresten til Tarjei Sandvik Moes rollefigur.

Hun må le litt når hun tenker tilbake på den gangen Tarjei, som også er en god venn av henne, pitchet inn at hun kunne være aktuell i «En affære»-rollen.

– Jeg var sammen med Henrik da han fikk en sms fra Tarjei. Han skrev: «Jeg har fått rolle i en ny film, er det greit at jeg anbefaler Lea til å spille kjæresten min?» Han spurte liksom Henrik om han fikk lov. Og da sa Henrik: «Selvfølgelig, hvis jeg skal få kline med Tarjei, skal du også få kline med Tarjei!», sier hun og ler.

LES OGSÅ: Her er skuespiller Jakob Oftebros 5 beste København-tips!

MILJØBEVISSTE: Både mor og datter har et grunnleggende prinsipp om å bruke second hand og bærekraftige antrekk så langt det lar seg gjøre. Under fotoshooten med KK har de på seg en blanding av norsk design, private klær og second hand: Lea har på seg sin egen T-skjorte, bukse fra Maud og hatt fra Fretex. Camilla har på seg jakke og jeans fra Line of Oslo. FOTO: Trine Hisdal
MILJØBEVISSTE: Både mor og datter har et grunnleggende prinsipp om å bruke second hand og bærekraftige antrekk så langt det lar seg gjøre. Under fotoshooten med KK har de på seg en blanding av norsk design, private klær og second hand: Lea har på seg sin egen T-skjorte, bukse fra Maud og hatt fra Fretex. Camilla har på seg jakke og jeans fra Line of Oslo. FOTO: Trine Hisdal Vis mer

Flytter til København for å gå på teater- og scenekunstlinje

Etter at kjæresteparet stilte opp for britiske Vogue, har flere fattet interesse for det norske paret, og det hender ofte at de blir gjenkjent på gaten.

– Det har vært flere ganger der primært fansen til Henrik kommer bort til meg og blir helt starstruck av å se meg. De vil ha klem og ta bilder og sånn, og det er superhyggelig, men samtidig også litt rart. Hva har jeg gjort, liksom? sier hun og ler.

Men Lea er på god vei til å bygge opp sin egen karriere, og sommeren 2019 er hun aktuell i en kortfilm regissert av Jakob Rørvik. Og i januar flyttet hun til København for å gå på storbyfolkehøgskolen Borups, på teater- og scenekunstlinjen.

– Jeg har lyst til å lære mer om film, teater og skuespill. Jeg gjør det jeg synes er gøy nå, og for tiden handler det om å jobbe som skuespiller. Men etter hvert kunne jeg også tenke meg å lære mer om det å jobbe bak kamera, forklarer Lea.

Mamma Camilla er tydelig stolt og imponert over det datteren har fått til i så ung alder, og har alltid hatt stor tiltro til de valgene hun har tatt.

– Både Igor og jeg har fulgt med på hva som skjer rundt Lea, og har latt henne få utfolde seg selv. Samtidig har vi gitt gode råd når vi har følt at det har vært nødvendig og holdt tilbake litt dersom vi har sett at ting har gått for fort. Det jeg er så imponert over med Lea, er at hun fant sin egen stil ganske tidlig. Det gjorde meg trygg, fordi jeg så at hun hadde skjønt det. Det var ingenting å være bekymret for. Jeg er rett og slett inspirert av Lea! sier Camilla.

– Hva har du lært av moren din, Lea?

– Kanskje det å være seg selv. Og også det å ha egne verdier og standpunkter, og ikke la seg påvirke av andre. Være trygg på seg selv, og ikke la seg lure av bransjen. Det er viktig å være litt kritisk også, konkluderer Lea.

Denne saken er hentet fra KK04 som er i salg fra fredag 15. februar.
Denne saken er hentet fra KK04 som er i salg fra fredag 15. februar. Vis mer

LES OGSÅ: Allerede før den norske moteprofilen Celine Aagaard hadde kolleksjonen sin klar, meldte Vogue sin interesse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer