Privatøkonomi

– Jeg har brukt over 200 000 kroner på håret mitt

Amanda sluttet å farge håret og begynte å pensjonsspare.

PRIVATØKONOMI: Amanda Ålenius har bestet seg for å legge pengene hun tidligere brukte på hårfarge i pensjonssparing. FOTO: Skjermdump @amanda_alenius Instagram
PRIVATØKONOMI: Amanda Ålenius har bestet seg for å legge pengene hun tidligere brukte på hårfarge i pensjonssparing. FOTO: Skjermdump @amanda_alenius Instagram Vis mer
Publisert

Amanda Ålenius (33) jobber innen digital strategi med fokus på reklame og likestilling, og på Instagram deler hun med følgerne sine det meste innen nettopp dette. Men i et av de nyeste innleggene sine skriver hun noe litt uventet, nemlig at hun har besluttet at hun skal sluttet å farge håret.

Amanda begynte allerede som 14 åring å bleke håret sitt. Hun forteller at hun har farget håret fordi det nesten forventes at man skal gjøre det og at de lyse lokkene til slutt ble noe hun identifiserte seg med.

– Men etterhvert begynte jeg å tenke på hvor mye de faste frisørtimene gikk ut over privatøkonomien min, sier hun.

Har kostet henne over 200 000 kroner

Amanda begynte å regne på hvor mye hun hadde brukt på håret sitt de siste 20 årene, og kom frem til at det var snakk om mer enn 200 000 kroner.

– Jeg har vurdert i flere år å slutte å farge håret, men det var først nå når jeg så den svimende summen svart på hvitt, at jeg tok den endelige beslutningen.

I starten ble hun forbannet av tanken på hvor mye hun hadde brukt på å farge håret, og følte seg nesten dum som ikke hadde regnet på dette tidligere.

– Men så gikk det opp for meg at jeg nesten har blitt lært opp til at jeg skal farge håret mitt, så jeg prøver å ikke være så hard mot meg selv, og vender heller blikket fremover, sier hun.

– Spiser hull i lommebøkene våre

Amanda har nå bestemt seg for legge pengene hun tidligere brukte på håret sitt i pensjonssparing.

– Man trenger å ha en målsetting når man slutter med noe, hvis ikke er det lett å falle tilbake til gamle uvaner. Det var det som skjedde med meg tidligere.

Hun påpeker at det nesten er forventet at kvinner skal bruke både tid, penger og energi på utseendet sitt, noe hun anser som problematisk.

– Slike urealistiske forventninger spiser hull i lommebøkene våre. De gjør at vi sitter igjen med langt mindre penger enn menn i slutten av måneden.

Amanda synes at flere kvinner burde regne på hvor mye penger de bruker på utseendet sitt.

– Det viktigste er at du er klar over hvilke valg du tar. Hvis ikke du vet hvor mye du bruker på ulike skjønnhetsprodukter og behandlinger, bør du regne på det. Når du har gjort det kan du ta en beslutning om det er dette du vil fortsette å bruke pengene dine på, sier hun.

God respons på innlegget

Med Instagram-innlegget sitt ønsket Amanda å inspirere flere kvinner til å regne på forbruket sitt, og hittil har responsen vært over all forventning.

– Mange har tatt den samme beslutningen som meg og deler hvilken positiv effekt det har hatt på livene deres.

– Det er også mange som skriver at de har lenge vurdert å slutte, og at innlegget mitt ga dem mot til å ta det siste steget. Det er det fine med å dele, avslutter Amanda.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer