Organdonasjon:

- Jeg har fått en sjanse til

Da Rekke kom på donorlisten for ny lever, sa hun opp jobben og begynte å trene flere timer hver dag.

ORGANDONASJON: – Den eneste gangen jeg brøt sammen, var da jeg skulle si: «Pass nå godt på barna våre hvis jeg ikke kommer tilbake», forteller Rekke Sundwell om da hun skulle få operert inn ny lever. FOTO: Claus Boesen
ORGANDONASJON: – Den eneste gangen jeg brøt sammen, var da jeg skulle si: «Pass nå godt på barna våre hvis jeg ikke kommer tilbake», forteller Rekke Sundwell om da hun skulle få operert inn ny lever. FOTO: Claus Boesen Vis mer
Publisert

På Rekke Sundwells underarm kikker en svarthåret kvinne seg over skulderen med et blikk som både er kjærlig og stålsatt og med en hodeskalle i hendene. Hodeskaller er kjent fra den meksikanske nasjonaldagen Dia De Los Muertos, der man feirer de døde, og de symboliserer både død og gjenfødsel. På den måten holder kvinnen noe av Rekke i armene. Noe som er dødt og som ble gjenfødt den dagen hun fikk en ny lever.

Tilbake i 2010 får Rekke konstatert en leversykdom som gir betennelse i galleveiene og kan få dem til å lukke seg. Sykdommen blir oppdaget mens Rekke er gravid og går til hyppig kontroll, og hun erklæres kronisk syk. Deretter blir legene i tvil om hvorvidt det bare har vært snakk om graviditetshormoner, da de etter graviditeten ikke ser noe til dette lenger. Men det står kronisk syk på papiret, og hun blir tilbudt en MR-skanning annethvert år, fordi sykdommen kan lede til kreft. Hun blir skannet kort tid etter graviditeten, igjen et par år senere, og så i april 2015.

– Den siste skanningen ville jeg bare ta for å kunne sette punktum ved dette. Men det viste seg at galleveien, som gallen normalt har en passasje på tykkelse med en lillefinger å renne igjennom, kun var på tykkelse med en sytråd. Det kunne dryppe igjennom, og når den ble helt lukket, kunne jeg dø over natten. Så ville gallen renne ut i bukhulen og rundt i hele kroppen, og så ville jeg blitt ordentlig syk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer