Bilulykke

– Jeg har fått livsgleden tilbake

– Jeg har fått livsgleden tilbake
Publisert
Sist oppdatert

Ingebjørg slet med dårlig hukommelse og kroniske smerter etter en stygg bilulykke. I dag selger hun strikkeklær over hele verden, stiller som stortingskandidat og bobler av energi.

Midt i Lillesands hvite sørlandsidyll ligger Vrikke. Herfra sendes norskdesignede strikkeprodukter verden rundt. I en lys, luftig butikk ønsker ekteparet Ingebjørg og Juul velkommen, kledd i egne strikkeprodukter. Selv løperen under de sjenerøse kaffe- og tekrusene er strikket. Alt oser av det gode liv.

Men for 20 år siden var det ingenting som tydet på at Ingebjørg Ribe Rudihagen (55) skulle møte kundene med rak rygg og et godt smil. En stygg bilulykke kunne like gjerne parkert henne hjemme med smertene.

– Jeg husker ikke ulykken. Men det kan være en fordel, sier hun.

November 1991: Ingebjørg skulle svinge av det som den gang var E18. Mens hun ventet på klar bane, kjørte en stor varebil inn i henne bakfra og dyttet bilen hennes over i motgående kjørefelt. Bilen som kom imot, traff bilen hennes i siden. Den to år gamle datteren hennes gikk det bra med. Det gjorde det ikke med Ingebjørg.

Ingebjørg og datteren på 2 år satt i bilen den novemberdagen i 1991 da ulykken inntraff. Faksimile fra Fædrelandsvennen.
Ingebjørg og datteren på 2 år satt i bilen den novemberdagen i 1991 da ulykken inntraff. Faksimile fra Fædrelandsvennen. Vis mer

– Du kan få ganske mange skader uten at det egentlig er noe navn på diagnosen. Jeg har slitt med kroniske smerter, dårlig korttidshukommelse, problemer med å konsentrere meg og å takle stress, forteller hun. Hun ble holdt en stund i kontrollert koma.

– Men jeg var heldig. Jeg er veldig glad for at jeg lever og har forstanden og førligheten i behold, sier hun.

Likevel var hverdagen plutselig en helt annen. Før ulykken var Ingebjørg adjunkt og aerobicinstruktør, og drev eget helsestudio. Den fysiske jobben var det lett å skjønne at hun måtte gi opp. Undervisningen, derimot, kunne hun kanskje fortsette med.

Men nei: – Jeg fikk muligheten til å videreutvikle meg innenfor pedagogikk. Men det viste seg at det var blitt vanskelig for meg å tilegne meg nytt stoff. Det kokte i hodeskallen, og jeg mente at dette burde jeg klare, men det gjorde jeg ikke.

Før bilulykken drev Ingebjørg eget helsestudio.
Før bilulykken drev Ingebjørg eget helsestudio. Vis mer

PLUTSELIG var det ikke så lett å være blid sørlending.

– Vi skal ikke være bitre og lei oss. Men det var viktig å kjenne på de følelsene for å komme videre. Jeg gjennomgikk en sorgperiode over det jeg hadde mistet. Så fastslo jeg at sånn var det, men sånn ville jeg ikke ha det, forteller Ingebjørg.

Ord var en av de vanskelige tingene. Det som kom ut av munnen, kunne være noe helt annet enn det hun egentlig mente å si. Hun slet med å finne det riktige ordet.

«Mamma, bare kall det støvsuger!» oppfordret datteren. Støvsuger ble nødløsningen når det ordet hun egentlig skulle si, ikke var der.

– Jeg brukte ganske mange år på å trene opp korttidshukommelsen, konstaterer hun.

– Hvis det er noe jeg må huske, gjentar jeg det for meg selv. Så tenker jeg meg visuelt at jeg flytter det over fra den ene hjernehalvdelen til den andre, den som fungerer bedre.

Nå noterer hun på lapper, og er det noe hun glemmer, er hun ikke redd for å si fra. Det er en av de gode tingene med å bli voksen, ifølge Ingebjørg: Man tør å si fra. Litt humor skader heller ikke.

– Jeg gikk rett og slett gjennom en sorgperiode over det jeg hadde mistet. Så fastslo jeg at sånn var det, men sånn ville jeg ikke ha det, sier Ingebjørg.
– Jeg gikk rett og slett gjennom en sorgperiode over det jeg hadde mistet. Så fastslo jeg at sånn var det, men sånn ville jeg ikke ha det, sier Ingebjørg. Vis mer

Konsentrasjonsvanskene løste hun med kabal på pc-en, og søvnløsheten møtte hun med gå-sakte-aksjoner på dagtid. Til å begynne med gikk hun på smertestillende, men hun trappet ned på egenhånd.

– Jeg hadde alltid medisiner i hus. Men når det begynte å gjøre vondt, tenkte jeg at «jeg venter litt». Så litt til, så kanskje helt til kvelden, og så, når jeg skulle legge meg likevel, kunne jeg jo vente helt til i morgen.

Det har også gjort at jeg har flyttet smertegrensene. Når noen spør om jeg har vondt, kan jeg kjenne etter og si at jo, jeg har jo det, men jeg tenker ikke på det.

Like etter ulykken ble hun kvalm etter fem minutter med hjerneaktivitet. Jo mer hun la kabal, desto lenger klarte hun å konsentrere seg, og etter en stund klarte hun å spille backgammon på pc-en mot folk fra hele verden. Men arbeide kunne hun ikke.

– Rett etter ulykken fikk jeg tilbud om å utdanne meg videre, men da ikke det gikk, fikk jeg ikke noen oppfølging. Det er synd at oppfølgingen ikke er satt i system. Vi kan ikke regne med at den enkelte skal klare det selv. Slik det er nå, må du være veldig frisk for å være syk i Norge, mener Ingebjørg.

Gjennom hele opptreningen har hun vært moren som har stilt opp så sant hun har kunnet.

– Selv om jeg har ligget på sofaen, har jeg i hvert fall hatt muligheten til å være der for barna, forteller hun. Hun stilte opp for foreldre i tidsklemma, også, og pleide å være den som var med på skoleturene og kjørte til fritidsaktivitetene. Nå er døtrene, Hellen Elisabeth og Inger Eline, blitt henholdsvis 23 og 14 år, og sønnen Juul Arthur 20.

Samtidig engasjerte hun seg i flere foreninger og i menighetsrådet. Det har lært henne mer om hva hun klarer.

– Jeg kan godt sprudle sammen med andre en dag eller tre, men så må jeg hente meg inn, fastslår hun.

Det syntes ikke utenpå, men Ingebjørg slet med kroniske smerter og dårlig hukommelse. Her i 1994 sammen med Juul og eldstebarna Juul Arthur og Hellen Elisabeth.
Det syntes ikke utenpå, men Ingebjørg slet med kroniske smerter og dårlig hukommelse. Her i 1994 sammen med Juul og eldstebarna Juul Arthur og Hellen Elisabeth. Vis mer

Dermed kan hun heller ikke ha noen fulltidsjobb.

– Men «uføretrygd» er et ord som sitter langt inne hos meg. Vi har så lett for å putte hverandre i båser, sier Ingebjørg.

Samtidig innrømmer hun at hun har møtt seg selv i døren:

– Jeg vokste opp med holdningen at kan du klippe plenen, så kan du jobbe, også. Det er ingen jeg har gått så mange runder med som meg selv, sier hun.

Helt fram til for et år siden slet hun med lite energi. Alt hun gjorde, gikk på viljen.

– Men så gikk jeg til osteopat Magne Høie i Høvåg. Han resatte meg, på en måte. Nå har jeg energi og lyst til å gjøre ting. Det er fantastisk, sier hun.

– Jeg har veldig snill sjef, sier Ingebjørg Ribe Rudihagen om mannen Juul – og får ikke fullrost ham for tålmodigheten og hjelpen i årene etter ulykken.
– Jeg har veldig snill sjef, sier Ingebjørg Ribe Rudihagen om mannen Juul – og får ikke fullrost ham for tålmodigheten og hjelpen i årene etter ulykken. Vis mer

Litt av energien bruker hun på jobben hun har skapt sammen med ektemannen Juul (69).

– Nå er jeg så heldig at vi har eget firma. Og jeg har veldig snill sjef, smiler hun.

Juul Rudihagen er småbrukeren fra Hundorp i Gudbrandsdalen som valgte klesbransjen og Ingebjørg fra Sørlandet.

Ingebjørg er med så mye hun klarer. Samtidig har hun fortsatt engasjementet i frivillig arbeid, og har til og med gått inn i politikken. For halvannet år siden kom hun rett inn i både bystyre og formannskap, og nå står hun på tredjeplass på stortingslisten til Kristelig Folkeparti. I dag ville det gitt henne plass som annen vararepresentant.

Når Ingebjør ser tilbake på den lange veien mot en bedre hverdag, er hun fryktelig glad for at det har gått så bra.

– Du ofte har du to muligheter. Du kan tenke «stakkars meg», eller du kan se noe positivt med det. Jeg har jo lyst til å ha det veldig bra, så derfor har jeg tenkt positivt, smiler hun.

Av og til er det trist, selvsagt, og av og til er det lov å være litt navlebeskuende. Men bare en liten stund. Hun vil ikke bli lenge i de triste tankene.

– Når du er gift med en fantastisk gudbrandsdøl, har tre unger og mange mennesker rundt meg, så har du mye å være glad for!

Vrikke-design
Vrikke of Norway selger strikkedesign som baserer seg på gammel, norsk husflidstradisjon. Vrikke har forhandlere i Norge, ellers i Norden, Tyskland, Østerrike, Italia og USA, og noe selges på nett. Sjekk vrikke.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer