Utøya

- Jeg har fått Madeleine to ganger. I 1995 og i 2011

Fra ferien i Tunisia ringer mamma Jeanette skjelvende hjem til Norge, og skriker det eneste som gjelder nå: FINN MADELEINE!

OVERLEVDE: Madeleine Svendsen (21) overlevde Utøya. Men for mamma Jeanette Svendsen (40) tok det lang tid å tillate seg å glede seg over det når så mange andre hadde mistet et barn. Foto: Geir Dokken
OVERLEVDE: Madeleine Svendsen (21) overlevde Utøya. Men for mamma Jeanette Svendsen (40) tok det lang tid å tillate seg å glede seg over det når så mange andre hadde mistet et barn. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fortsatt kan det rå overlevelsesinstinktet fascinere henne. «Gjem dere inne i teltene!» var det en som ropte. Men der inne, mens tre venninner knuger hverandres hender, kommer skuddene nærmere og nærmere. 

Som på instinkt kaster de seg ut av teltet, løper inn i skogen. I Madeleines hode finnes ingen andre tanker enn å løfte beina høyt nok, raskt nok, over steiner, tuer og kratt, ingen andre tanker enn å komme seg ned til vannet, vekk fra øya. Nede ved vannet nøler hun. Det er langt til fastlandet, hun er ingen supersvømmer – og det er bare noen uker siden hun brakk ryggen på en ridetur. Vil hun klare å svømme over med to brudd på ryggsøylen?

Som en av de siste på stranda vasser hun hutrende ut, og legger på svøm. Med ett hører noen rope om hjelp – og snur. En gutt kaver panisk i vannet. Madeleine svømmer inntil ham, griper etter armen hans for å holde ham over vannflaten, men han fekter vilt med hendene, dytter henne vekk. Hun forsøker igjen å gripe tak i ham, men han rister på hodet, skyver henne unna. Det er idet hun har forstått at hun må redde seg selv, og har svømt noen titalls meter videre ut i vannet, vekk fra gutten – som hun nå ikke kan annet enn å håpe at finner et trygt sted å gjemme seg på øya – at han kommer gående. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer