Kk-reportasje

– Jeg har følt kreften som et overgrep

På kort tid mistet Karianne (40) både jobben, pengene og kjæresten.

TØFT ETTERLIV: Etter de fire verste årene i sitt liv, med brystkreftdiagnose, fjerning av bryst og fatigue, ville Karianne bli gira på livet igjen. KK ga henne en drømmedag med stylist og makeupartist.  Foto: Astrid Waller/All Over Press Norway
TØFT ETTERLIV: Etter de fire verste årene i sitt liv, med brystkreftdiagnose, fjerning av bryst og fatigue, ville Karianne bli gira på livet igjen. KK ga henne en drømmedag med stylist og makeupartist. Foto: Astrid Waller/All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: – Jeg skal ikke gå inn i 40-åra og ha det slik jeg har hatt det de siste årene. Jeg vil være førti år og fri, sier Karianne Bakken med blått blikk når vi møter henne.

Det var ikke akkurat «jeg vil takke kreften for alt den har lært meg» som preget brevet vi i KK fikk fra Karianne, men tvert imot de mange utfordringene etter kreften, som fatigue, en form for utmattelse som rammer mange kreftsyke.

Hos oss var det ingen tvil: Så klart Karianne skulle få en drømmedag med KK, og nå ruller altså vår smelldyktige stylist Cornelia Brunasso fram stativ med klær, mens KKs skjønnhetsansvarlige Tone Skipa kvesser pudderkostene.

Karianne skal både bli jobblekker og nyttårsfin!

Karianne omringet av KK`s superteam ved skjønnhetsansvarlige Tone Skipa (f.v.) og vår faste stylist Cornelia Brunasso  — som valgte å dresse Karianne opp i et de heteste trendplaggene akkurat nå: Jumpsuiten.
 Foto: Astrid Waller/All Over Press Norway
Karianne omringet av KK`s superteam ved skjønnhetsansvarlige Tone Skipa (f.v.) og vår faste stylist Cornelia Brunasso — som valgte å dresse Karianne opp i et de heteste trendplaggene akkurat nå: Jumpsuiten. Foto: Astrid Waller/All Over Press Norway Vis mer

Men aller først - det verste:

Det er på overnatting hos kjæresten, en junidag i 2010, at Karianne finner kulen vi alle frykter. En akutt-time avslører tre svulster i det venstre brystet og en under armen, på vei ut mot lymfesystemet. Brystkreften var «trippel negativ», den mest aggressive typen.

Åtte måneder etter å ha funnet kulen, var det venstre brystet borte, 16 lymfekjertler fjernet, fire måneder med cellegiftbehandling samt 25 strålebehandlinger gjennomlevd. Det som sitter aller sterkest i, er hvor mye alt dette rammet livet hennes.

– Jeg var i starten på så mye, men på kort tid mistet jeg alt. Jobben, pengene, kjæresten … Jeg har følt kreften som et overgrep. Den tok kontroll over livet mitt, fastslår Karianne.

LES OGSÅ: Når du mister håret lyser det sykdom

Er blitt veldig emosjonell

Ennå kan hun bli overveldet av sorg når hun tenker tilbake på møtet med legen som formidlet diagnosen, der hun sitter på en stol i krampegråt. Eller tenker på den morgenen hun tok kjærestens barbermaskin, og tak for tak fjernet håret. Eller minnes den mørke vintermorgenen hun skulle fjerne det venstre brystet. Hvordan det snødde. Hvordan det var helt stille. Hvordan hun aldri før hadde kjent seg så alene.

I etterkant har Karianne slitt med fatigue, en kreftrelatert trøtthet og en kronisk tilstand, som ifølge Brystkreftforeningen.no mellom 65 og 95 prosent av kreftpasientene opplever i  i ulik grad under og etter behandlingen. Når Karianne skal beskrive hvordan dette preger henne, sier hun det slik:

– Gjør jeg noe, må jeg alltid hvile etterpå. De verktøyene jeg trodde jeg hadde for å tenke positivt, funker ikke. Korttidshukommelsen forsvinner, jeg sliter med konsentrasjonen. Og så blir man veldig emosjonell. Er det utsolgt for fiskeboller, er det nesten så jeg kan legge meg ned i fosterstilling på gulvet, sier Karianne, og må selv le av tanken.

NYTT ÅR, NYE MULIGHETER:  – Men jeg er fortsatt veldig Karianne, jeg ser ikke livet med andre øyne selv om jeg har hatt kreft, sier Karianne, som ble nyttårsfjong med KK.
 Foto: Astrid Waller/All Over Press Norway
NYTT ÅR, NYE MULIGHETER: – Men jeg er fortsatt veldig Karianne, jeg ser ikke livet med andre øyne selv om jeg har hatt kreft, sier Karianne, som ble nyttårsfjong med KK. Foto: Astrid Waller/All Over Press Norway Vis mer

På Facebook har hun opprettet en egen gruppe, «Fatigue etter kreftbehandling», som har nærmere 560 medlemmer. Og som er en god støtte på de vanskelige dagene. Der deles både erfaringer – og drømmer om et godt etterliv.

LES OGSÅ: Hvis du får en alvorlig sykdom

Vil gi noe tilbake

Siden Karianne sendte oss brevet, har hun fått en 50 prosent prosjektstilling i Kreftforeningen, og er et eneste stort smil når hun forteller om den.

– Jeg fikk den! Jeg er opptatt av å kunne gi noe tilbake … nå skal jeg være med og gjennomføre Kreftforeningens bøssebæreraksjon i mars, Krafttak Mot Kreft, motivere folk til å bidra.

– Jeg har følt kreften som et overgrep

Kreftperioden har vært veldig negativ. Men det har også vært lysglimt, små historier om sterke vennskap. Om venner som visste hvor viktige turene med kamera var for henne den perioden hun fikk cellegift – og som opprettet egen Facebookside for å samle inn penger til et speilreflekskamera. Og om en annen venninne som i den tøffeste perioden sendte gaver og brev. Hver eneste ukedag.

Karianne har snakket på inn- og utpust, hoppet ut og inn av klær, balansert på stiletthæler til ære for fotografen, men nå skal makeup og klær pakkes vekk, og Karianne skal få oppsummere.

– Å kjenne seg selv godt, det har vært min styrke. Aksept er nøkkelen. Det har ikke vært lett å komme til den aksepten, at sånn ble det. Men det handler om å ikke lete etter den du var – og om å gå videre på den nye stien, sier Karianne.

Saken kan leses i sin helhet i vårt finfine nyttårsnummer, som er i salg fra fredag 19. desember!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer