Mia Gundersen:

– Jeg har funnet meg i litt for mye

Etter skilsmissen i 2016 brukte Mia Gundersen to år på å ransake seg selv. Og hun likte ikke det hun fant.

MIA GUNDERSEN: – Jeg er ikke desperat og tar ikke hva som helst, men jeg er klar for noe og savner tosomheten, sier Mia. FOTO: Astrid Waller
MIA GUNDERSEN: – Jeg er ikke desperat og tar ikke hva som helst, men jeg er klar for noe og savner tosomheten, sier Mia. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Svupp! sa det da vakuummaskinen sugde ut linsene i begge Mia Gundersens øyne. Nei, det var ikke snakk om kontaktlinser. Men selve øyelinsen, den som ligger under pupillen. De nye syntetiske linsene, som lignet to små geléklumper, skulle gi Mia fornyet syn. Og jaggu har de ikke gjort det. Som en skarpsynt kyborg sitter hun foran journalisten og forteller om alt fra TikTok-healing og spiritualitet til skilsmissen og vellystige tilbud fra unge menn. Og ikke minst om sjokket.

«Sjokk» er i det hele tatt et ord som skal gå igjen under intervjuet, etterfulgt av en selvironisk latter: «Håpe’ eg ikje får fleire sjokk. Haha. Alt e så voldsomt i livet mitt», sier Mia og skratter.

Egentlig hadde Mia Gundersen alt. I hvert fall var det det hun trodde. Eget show, mann, barn. Ja, til og med overskudd til å være fostermor. I dag vet hun bedre. De to første årene etter skilsmissen fra fotograf Marcel Leliënhof i 2016 brukte Mia til dyp selvransakelse.

– Jeg fikk jo ikke puste i starten, og tenkte på meg selv som en skilt, enslig alenemor med doble utgifter. Jeg brukte to år på å ransake meg selv. Og det jeg fant, var ikke bra.

Vi skal komme tilbake til Mia Gundersens funn. Som arkeologen skal vi børste bort lag av sand og grus, til vi står igjen med en skinnende gullåre ved navn Mia Gundersen. Men først, la oss se på det store bildet:

Mia Gundersen er en av Norges store scenedronninger, og i en alder av 60 år har hun figurert på for­sider og skjermer i en kvinnealder. Ja, det er knapt noen som ikke vet hvem Mia Gundersen er. Det måtte i så fall være de tre fosterbarna hennes, som etter tur har bodd i det seksjonerte huset de siste åtte årene, og som ikke bryr seg om at hun er et kjent fjes.

– Barn forstår at de blir elsket og godtatt. Det er det viktigste, sier Mia.

Å få sitt eget barn skulle imidlertid bli en lang prosess. Hele tre prøverørsforsøk var Mia gjennom før hun og eksmannen bestemte seg for å adoptere:

Etter tre prøverør tenkte jeg: «Ja vel, så skal jeg ikke få egne unger, og ikke få se hvem de ligner på, og hvilke talenter de har.» Men så slo det meg at det jo var ren egoisme. Det der betyr jo ingenting. I stedet får du mulighet til å ta imot et barn som ikke har noe.

Da begynte den reisen.

– Jeg har aldri følt meg bedre enn nå. Ikke fysisk, der har jeg litt å gå på, men å bli eldre er noe av det beste som er skjedd meg, sier Mia Gundersen. FOTO: Astrid Waller
– Jeg har aldri følt meg bedre enn nå. Ikke fysisk, der har jeg litt å gå på, men å bli eldre er noe av det beste som er skjedd meg, sier Mia Gundersen. FOTO: Astrid Waller Vis mer

– Jeg måtte ta et oppgjør med meg selv

Noe av det første Mia og sønnen Daniel gjorde da skilsmissen var et faktum, var å reise utenlands. Under eksotiske himmelstrøk prøvde Mia å skjønne hva som var skjedd. Hun beskriver bruddet som et sjokk. Selv mente hun nemlig at alt var bra. På bloggen beskrev hun hvordan hun sakte jobbet seg gjennom sorgen. Først to år senere begynte hun å se lys i tunnelen. Men i åpningen så hun også noe annet:

– Jeg måtte ta et oppgjør med meg selv og mine egne mønstre. Og jeg så at jeg hadde funnet meg i litt for mye i livet mitt og gått over mine egne ­grenser. Og i prosessen har jeg gått tilbake og sett på hvem jeg var som barn.

– Hva fant du?

– Jeg fant et barn med en analytisk og nysgjerrig natur og tro på det gode. Men også at jeg er mer introvert enn jeg trodde. Og det negative ved å være introvert er at man ikke bestandig ser andres behov.

Hun understreker at det å tøye egne grenser har vært en generell tendens, og noe som har fått henne til å rosemale tilværelsen. Også ekteskapet, som varte i 13 år.

– Jeg skapte meg en lykke i noe som ikke var så bra som jeg trodde. Jeg har spurt meg selv: «Kunne jeg gjort noe på en annen måte?»

– Hva kom du fram til? Kunne du gjort noe ­annerledes?

– Ikke i forholdet. Det hadde ikke nyttet. Alt der er opp og avgjort. Det er ingenting igjen, og ingen bitterhet. Det var vondt å innse at jeg har hatt en tendens til å tråkke over egne grenser i livet. Men så kom jeg ut på andre siden, med alt brakt til overflaten. I dag er jeg glad for skilsmissen. Den brakte meg inn i en selvransakelse jeg ikke ville vært foruten. Den eneste måten å utvikle seg på er gjennom vonde opplevelser. Når du har det godt, har du bare pause fra livets skolebenk. Bruddet var del av min nødvendige reise. Jeg står stødig i den jeg er i dag, og har begynt å sette grenser for meg selv og andre.

- Egentlig er jo økonomi ganske nifse greier

Da forbrukerøkonom Silje Sandmæl gikk Mia Gundersen etter i sømmene på tv, fikk Mia … ja, nettopp, sjokk. For hadde hun virkelig brukt så mye penger på taxi? Og hadde sønnen spilt for 15 000 kroner på et halvt år? Selv hadde hun bedt en stille bønn i noen måneder, før hun fikk forespørselen, om at noen måtte komme og redde henne.

– Jeg hadde ikke kontroll, og programmet kom som sendt fra himmelen. Vi gjorde en enorm opprenskning. Egentlig er jo økonomi ganske nifse greier.

– Gitt de enorme taxiregningene, når tok du egentlig trikken sist?

Mia vrir på seg:

– Nei, når var det … Men jeg leker med tanken hele veien! Jeg skal begynne å trene i gamlebyen, og da skal jeg ta trikken.

– Du får sende meg en melding, så skal jeg opp­datere artikkelen.

Mia nikker tvetydig.

– Det er noe med det å sitte på trikken hjem fra byen …

Hun sukker.

– Med selfies overalt, og jeg på høye sko som jeg ikke klarer å gå på. Det finnes mange bilder av meg der ute, tatt i en sen nattetime.

– Jeg er singel så det holder!

Huset på Nordstrand i Oslo er avdelt med egen leilighetsdel, for å få økonomien til å gå rundt. Daniel er blitt 18 år, og etter hvert på vei ut av redet. På spørsmål om hun muligens har en kjæreste på vei inn i livet, svarer Mia med en latter:

– Jeg er singel så det holder! Jeg er ikke desperat og tar ikke hva som helst, men jeg er klar for noe og savner tosomheten.

Hun kaller sjekkeapper som Tinder «helt forferdelig», og mener hun har lært seg å sortere ut de kyniske.

– Mange er fascinert av jobben min og kjendisstatusen. Men jeg leter etter kjemi. Jeg har landet mye og gjort mye, og jeg trenger en mann som kan matche mitt liv.

Hun utdyper:

– Men det er ikke sikkert vi flytter sammen. Eller kanskje gjør vi det. Jeg har ikke vært forelsket siden jeg var forelsket i Marcel, og er ikke opptatt av å bli forelsket. Forelskelse er veldig blendende. Jeg vil heller ha en mann som jeg kan like bedre og bedre. Da blir det en dypere kjærlighet.

Ser veldig lyst på framtiden

Mias mor var rusmisbruker og døde av en overdose heroin. Mia husker en barndom preget av usikkerhet. Men det måtte et tv-program til for at hun skulle bli kjent med hele morens historie. Og gjennom «Hvem tror du at du er?» forsto Mia også seg selv bedre:

– Jeg var veldig sint i mange år. Jeg hadde et eksplosivt sinne. Ikke et farlig sinne, men sinnet var noe jeg hadde med meg hjemmefra. Men jeg ble forsont med mamma etter hennes død. Og så er jeg jo blitt ­bedre kjent med henne gjennom å snakke med et medium.

– En synsk?

Mia nikker:

– Ja. Det var en svensk dame som ikke visste noe om meg, og hun sa ting om mamma som ikke var kjent. Først etter kunne jeg slutte fred med mamma.

Mia har gode venninner og er svært takknemlig for dem. Når Daniel og det siste fosterbarnet er klare til å stå på egne ben, er planen å selge huset og flytte nærmere byen.

– Jeg ser veldig lyst på framtiden. Ting går ofte mye bedre enn man frykter. Jeg har opplevd mye tankespinn, angst og frykt, men det går seg alltid til.

– Har du noen råd til andre med frykt og tankespinn?

– Nei, da må du jo ta en samtale med deg selv da, om hvorfor du er så redd. Du må la de rasjonelle tankene overta. Jeg ser mye på TikTok, og det er så mange unge mennesker der med gode budskap. Midt i krigen vokser det fram et spirituelt landskap.

Mia røper at det ikke mangler på tilbud fra unge menn. – De skriver at de har så lyst til å møte meg og maser. Jeg sier: «Du er altfor ung for meg. Hva skal du med en gammel kjerring som meg?» De svarer at alder ikke har noe å si. «Å jo, da!» svarer jeg. FOTO: Astrid Waller
Mia røper at det ikke mangler på tilbud fra unge menn. – De skriver at de har så lyst til å møte meg og maser. Jeg sier: «Du er altfor ung for meg. Hva skal du med en gammel kjerring som meg?» De svarer at alder ikke har noe å si. «Å jo, da!» svarer jeg. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Mia forteller om healing og om planter som skal ha vokst bedre omgitt av gode tanker enn av negative. Ja, om planter som rett og slett har dødd av negativitet.

– Det er så spennende nå som vitenskapen og ­metafysikken treffer hverandre. Jeg er spent på hva som kommer fram i vår levetid.

– Etter hva du forteller, virker det som om en ­potensiell mann må ha et åpent sinn?

– Ja, sier Mia.

Men jeg kan jo ikke ha en sjaman, heller! Haha. Men jeg kan godt være sammen med en nerd. Jeg hadde elsket det! Det er så spennende å tenke på at det er et menneske der ute som jeg skal dypdykke i. Jeg gleder meg!

Skulle gjerne vært foruten ungdomsfokuset

I 2021, midt under korona, fylte Mia Gundersen 60 år. Hvordan var det å runde det tallet?

– Grusomt! utbryter Mia.

– Nei da, å være singel og 60 er faktisk helt fantastisk. Jeg hater uttrykket: «Det er bedre enn alternativet.» Da måler man seg jo mot døden. Jeg har aldri følt meg bedre enn nå. Ikke fysisk, der har jeg litt å gå på, men å bli eldre er noe av den beste som er skjedd meg, påstår Mia.

Ungdomsfokuset i reklame, film – og på jobben – skulle hun gjerne vært foruten:

– Uten flere generasjoner omkring seg har de unge ingen å speile seg i. Det blir veldig snevert. Vi voksne trengs. Jeg er lei av stereotypene, og nå har jeg lyst til å inspirere. Jeg trenger ikke å synge og danse. Min drivkraft er ikke lenger å bli sett for hvor flink jeg er.

Hun utdyper at planen framover er å jobbe med foredrag:

– Ønsket om å bli sett har vært en drivkraft for meg. I dag tenker jeg mer på hvilken rolle jeg kan spille for å inspirere andre. Jeg er ikke redd for å vise hvem jeg er, og jeg er glad i den jeg er nå, på godt og vondt.

For øvrig mener hun at det er opp til den enkelte hvordan man forholder seg til at utseendet endrer seg, enten man er 60 eller 80. Eller 40, for den saks skyld:

– Jeg har tatt litt Botox og Restylane siden jeg var rundt 40 år, men hver og en må ta sine valg, sier Mia.

– Og det finnes uansett alltid menn der ute som finner deg attraktiv. Det er bare å suge det til seg. Menn bryr seg mye mindre om utseende og detaljer enn man skulle tro. En mann er på jakt etter gudinnen i sitt liv. Så bare vær den gudinnen, da!

Hun er aktuell i «Sister Act» på Chateau Neuf til høsten, der hun spiller nonne. Hva med hennes eget liv? Sverger hun til sølibatet, eller lengter hun etter fysisk kontakt?

– Fysisk kontakt kan jeg skaffe meg på dagen! sier Mia med ettertrykk.

Det mangler ikke på muligheter til å ha et fantastisk levende sexliv. Som voksen kvinne er man ikke en inntørket rosin. Jeg har aldri følt meg mer levende enn nå, og det er bare å ta for seg. Og det stopper ikke med tilbud, må du tro.

– Nei?

– Å nei. Menn helt nede i 20-årsalderen sender meg nakenbilder og dickpics, men jeg er jo ikke der. De skriver at de har så lyst til å møte meg og maser. Jeg sier: «Du er altfor ung for meg. Hva skal du med en gammel kjerring som meg?» De svarer at alder ikke har noe å si. «Å jo, da!» svarer jeg.

Hun forteller om den første sommeren etter bruddet, da hun skulle ut i Oslo-natten for første gang, etter ordre fra en venninne.

– Hun ville hjelpe meg ut av smørja og sa: «Gå ut og finn deg en.» Og så gjorde jeg det. Det var veldig forløsende.

– På mer enn en måte?

Mia ler høyt og retter en Petter Smart-pekefinger i luften.

– Ja. Ja, der sa du det! Det var veldig befriende. Nærmest eksplosjonsartet!

Dette intervjuet er hentet fra KK nr.10 som er i salg fra fredag 13. mai.
Dette intervjuet er hentet fra KK nr.10 som er i salg fra fredag 13. mai. Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer