Linnéa Myhre Søvnløs

- Jeg har hatt noen røffe perioder der jeg misbrukte sovetabletter ganske hardt

Linnéa Myhre var avhengig av sovemedisin - så tok hun grep: - Jeg merket en gigantisk forskjell på kort tid.

LINNÉA MYHRE SØVNLØS: Helt siden hun var tenåring, har Linnéa Myhre slitt med søvn. Nå kommer hun med serien Søvnløs på VGTV. Foto: VGTV
LINNÉA MYHRE SØVNLØS: Helt siden hun var tenåring, har Linnéa Myhre slitt med søvn. Nå kommer hun med serien Søvnløs på VGTV. Foto: VGTV Vis mer
Publisert

I over et tiår har forfatter og programleder Linnéa Myhre delt åpent og ærlig om både spiseforstyrrelser og depresjoner.

Nå vil hun utforske et annet tema som både hun og svært mange sliter med, nemlig det å legge hodet på puta når kvelden kommer - og så bli liggende i timesvis uten å få sove.

I serien Søvnløs, som har premiere 17. Februar på VGTV, følger vi Linnéa i hennes forsøk på å slutte med sovemedisin, og lære seg kunsten å sove godt på egen hånd.

Når vi møter henne på en kafé i Oslo sentrum, ser hun uthvilt ut der hun sitter, og forteller dønn ærlig om et tema som har vært svært vanskelig.

- Jeg har alltid hatt et anstrengt forhold til søvn. Helt siden jeg var tenåring har jeg brukt sovetabletter for å klare å sove.

- Jeg har hatt noen røffe avhengighetsperioder der jeg misbrukte sovetabletter ganske hardt. Du må ta mer og mer - til slutt har du ganske store doser. Når du går så lenge på sovemedisin, får du liten selvtillit på å klare å sove selv.

Merket gigantisk forskjell på kort tid

- Hva var det som gjorde at du nå ville ta tak i søvnen?

- Jeg hadde gått så lenge på sovetabletter at det ikke hadde noen effekt lenger. Det er så grusomt, sier hun og fortsetter:

- Særlig etter at jeg ble sammen med Emil, brukte jeg mye energi på søvn.

Hun smiler.

- Han kan godt holde meg i hånda nå - men han er kanskje ikke like behjelpelig etter ti år.

SAMMEN: Linnéa sammen med samboer Emil Gukild - som har stått last og brast gjennom den krevende perioden med å slutte med sovemedisiner. Bildet er fra en premierefest i fjor. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SAMMEN: Linnéa sammen med samboer Emil Gukild - som har stått last og brast gjennom den krevende perioden med å slutte med sovemedisiner. Bildet er fra en premierefest i fjor. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

I arbeidet med å lage serien har Linnéa lært mye om søvn og fått en haug med verktøy. Både fra terapeuter og søvneksperter har hun fått mange råd.

En etter en har hun tatt dem i bruk.

Det har gitt forbløffende resultater, forteller hun.

- Jeg merket en gigantisk forskjell på kort tid. Målet er å inspirere andre til å ta tak i sin søvn og gi verktøyene videre.

Den vanligste helseplagen

Men aller først: Å slite med søvn er en av de aller vanligste helseplagene vi har - ja faktisk er søvnvansker et av landets mest undervurderte folkehelseproblem, slås det fast på helsedirektoratet.no.

Rundt en av tre voksne sliter ukentlig med søvnen. Inntil 15 prosent av den norske befolkningen har insomni av mer langvarig art, opplyses det videre der.

Søvnvansker behandles oftest med legemidler, og over 400 000 nordmenn står til enhver tid på sovemedisiner.

Selv om sovemedisiner kan være nyttige ved akutte søvnproblemer som for eksempel når en livskrise oppstår, bør langvarig bruk ut over 2-3 uker unngås, advarer Helsedirektoratet - sovemedisiner kan nemlig raskt skape sterk avhengighet.

Forskning viser også at behandling uten medikamenter gir bedre effekt både på kort og lang sikt.

Da blir det viktig å tilegne seg kunnskap om hva som gir gode søvnvaner.

Helsedirektoratet tilbyr blant annet denne brosjyren.

I tillegg kan det være god hjelp å få hos kommunale frisklivssentraler - her er en oversikt.

Dypt fortvilet

Å slutte med sovemedisin var noe av det tøffeste for Linnéa da hun lagde serien. Hun hadde vært kjæreste med Emil Gukild i bare kort tid da hun bestemte seg for å kutte sovetablettene.

Bare tanken ga henne panikk. Helst ville hun gjøre det alene - men kjæresten insisterte på å være der sammen med henne.

Faktisk var det også han som foreslo at hun burde lage en serie om søvn.

KREVENDE: Perioden der sovemedisinene ikke lenger fungerte, og Linnéa skulle prøve å sove uten, var svært krevende. Foto: VGTV
KREVENDE: Perioden der sovemedisinene ikke lenger fungerte, og Linnéa skulle prøve å sove uten, var svært krevende. Foto: VGTV Vis mer

Emil er journalist og sportsanker i NRK - og kan synes som inkarnasjonen av et såkalt «dra-til-tryne» - men i en promovideo for Søvnløs, viser han seg som den heleste vedkubben av dem alle.

Der ser vi nemlig en dypt fortvilet Linnea filmet i senga klokken 03.38 på natten. Sovemedisinene har sluttet å virke, og ingenting hjelper.

Nå er hun på randen av sammenbrudd.

«Jeg blir så sint» gråter hun, og tar ut et par ørepropper fra ørene.

«Jeg bare får ikke de øregreiene til å funke. Jeg hører alt uansett. Jeg hører alle lyder. Også greier jeg ikke å tenke noen positive tanker, selv om jeg vet at jeg skal gjøre det. Også virker ikke sovemedisinen. Også blir det bare rot.»

«Jeg skjønner at det er vanskelig. Og jævlig. Men vi er sammen om det, ikke sant?» sier Emil.

«Nei, vi er ikke det Emil. Du er ikke inni hodet mitt. Det er der det er vanskelig» snufser Linnéa.

Det viktigste verktøyet

Et av rådene som har funket aller best for henne, er noe så enkelt, men av og til så vanskelig, som å stå opp igjen når man ikke får sove.

- Dét er det viktigste verktøyet jeg har fått. Det har vært veldig effektfullt for meg. Det er mye tankespinn når jeg blir liggende våken - da går jeg rett i krisemodus. Rett i suicidalmode.

- På natta er du nede for telling, hjernen er sårbar. Det er derfor du skal stå opp og bryte mønsteret. Når hun står opp, setter hun seg i stua og leser litt i en tjue minutters tid, eller til hun merker at hun begynner å bli litt trøtt.

MØRKE TANKER: Tankespinnet kommer raskt når hun ikke får sove. -Da går jeg rett i krisemodus. Rett i suicidalmode, forteller Linnéa Myhre. Foto: VGTV
MØRKE TANKER: Tankespinnet kommer raskt når hun ikke får sove. -Da går jeg rett i krisemodus. Rett i suicidalmode, forteller Linnéa Myhre. Foto: VGTV Vis mer

Hun ler litt.

- Når jeg står opp er det nesten som å være et helt annet menneske, og ikke til å forstå at jeg lå der med så mørke tanker.

- Det har vært veldig effektfullt for meg. Til å begynne med føltes det som en fulltidsjobb. Man må prøve ting flere ganger før det går. Fortsette selv om det er tungt, og stole på prosessen.

Kuttet ned på koffein og skjerm

En av terapeutene hun møtte, ga flere råd som har fungert godt for henne. Som å skrive søvndagbok.

- Det handlet både om å få oversikt over når jeg la meg og sto opp fra dag til dag, men var også et sted jeg kunne samle tankene mine.

- I stedet for å ligge og kverne på tanker og bekymringer jeg måtte ha på kveldstid, skriver jeg dem ned. Da er det lettere å legge det fra seg når man skal sove.

INNLAGT: Etter to måneder uten sovemedisiner, ble Linnéa innlagt på Ullevål søvnlab for å måle hvordan det stod til med søvnen. - Det gikk bra ganske fort. Jeg trodde det skulle bli 10.000 ganger vanskeligere, forteller hun. Foto: VGTV
INNLAGT: Etter to måneder uten sovemedisiner, ble Linnéa innlagt på Ullevål søvnlab for å måle hvordan det stod til med søvnen. - Det gikk bra ganske fort. Jeg trodde det skulle bli 10.000 ganger vanskeligere, forteller hun. Foto: VGTV Vis mer

Fra psykologen hun møter i serien får hun vite at koffein tar opp mot ti timer å bryte ned. Det gjorde at hun tok grep også på den fronten.

- Psykologen anbefalte egentlig å kutte koffein etter klokken 18, men jeg stopper klokken 12. Jeg tar ingen sjanser.

- Men det varierer fra person til person. Ingen søvnproblematikk er lik. Det er sammensatt, og påvirkes av alt fra genetikk til matinntak og trening. Søvn er kjempekomplekst, understreker hun.

Hun som før gjerne har helt innpå med en pepsi max utpå kveldingen, har nå sluttet med det.

Og hun som før kunne scrolle i timesvis på mobilen før hun la seg, har sluttet med det også.

- Mobilen var det tyngste å legge fra meg. Men den aktiverer hjernen veldig mye. Det er annerledes med tv har jeg lært, det kan jeg fortsatt se på på kvelden - men med mobilen setter du i gang mange prosesser, som aktiverer hjernen på en annen måte.

Hun prøver nå å gjøre seg ferdig med det hun skal på mobilen til klokken 20, 21 på kvelden.

- Jeg merker at det gjør meg veldig godt å ikke være på mobil. De første ukene jeg la fra meg mobilen på kvelden, følte jeg at jeg manglet noe viktig. Men du må stå i det. Prisen du betaler er verdt det i det lange løp.

På et godt sted i livet

Et annet verktøy Linnéa også har hatt veldig stor effekt av, har vært å utsette seg for dagslys så tidlig som mulig på morgenen.

- Da skyller du vekk melatoninet. Det er den beste måten å fortelle kroppen at du er våken på. Det gir ikke den samme effekten å sitte inne ved et vindu, forklarer hun, som pleier å gå ut på balkongen når hun står opp, og sitter der i 10-20 minutter.

PÅ ET GODT STED: I mange år slet Linnéa med å sove. Nå har hun kassa full av gode verktøy - og sover stort sett godt. Foto: VGTV
PÅ ET GODT STED: I mange år slet Linnéa med å sove. Nå har hun kassa full av gode verktøy - og sover stort sett godt. Foto: VGTV Vis mer

- Der kan jeg gjøre alt fra å scrolle til å lese avisen, eller bare titte ut på verden mens jeg våkner. Gjerne med en energidrikk. Det har hatt veldig stor effekt, sier hun og fortsetter.

- Terapeuten jeg møtte, sa at det beste du kan gjøre for bedre søvn, er å få mer kunnskap om søvn.

- Alkohol for eksempel - du kan sovne lettere, men søvnkvaliteten er til gjengjeld mye dårligere. Det er oppsiktsvekkende når du vet at alkohol er den mest brukte sovemedisinen i Norge.

- Hvordan sover du nå?

Et smil.

- Veldig bra. Nå har jeg kanskje en til to netter i måneden hvor jeg ikke får sove. I motsetning til før, hvor det var omvendt. Nå våkner jeg opp og er uthvilt på morgenen - det kan jeg ikke huske å ha opplevd før.

- Du er på et godt sted i livet?

Et enda større smil fra henne som en gang var mest kjent som sinnablogger.

- Ja, det skal godt gjøres å finne feil nå.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer