Jul

– Jeg har ikke lidd noen nød i livet

Slik har det gått med Reidun Orest (89) - enken som rørte hele Norge i fjor.

Reidun Orest (90) får jevnlig besøk av den 64 år yngre frisøren Line Hatløy Kleppe. Foto: Charlotte Wiig Foto: All Over Press Norway
Reidun Orest (90) får jevnlig besøk av den 64 år yngre frisøren Line Hatløy Kleppe. Foto: Charlotte Wiig Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
«Ensom enke u/familie ønsker noen å være sammen med på julaften. Betaler godt.»

Slik lød annonsen Reidun Orest ringte inn til Aftenposten i fjor før jul, da hun innså at hun ville bli sittende alene på julaften.

Hennes sønn og hennes ektemann hadde dødd fra henne, og etterhvert de fleste av vennene også. Nå satt hun her dårlig til beins i en leilighet på Grünerløkka og ønsket seg selskap.

Responsen ble enorm.

LES OGSÅ: Redd for å bli forlatt

GODE VENNER: Reidun på 90 år for gjevnlig besøk at Line (frisør) og i år skal de feire jul sammen. Foto: Charlotet Wiig
GODE VENNER: Reidun på 90 år for gjevnlig besøk at Line (frisør) og i år skal de feire jul sammen. Foto: Charlotet Wiig Vis mer

Fikk over 100 svar

– Jeg tenkte ikke på at det var en trist annonse. Året før hadde jeg feiret jul på Borger gård på Hønefoss, men da jeg skjønte at det ikke ble noe av det i fjor, bestemte jeg meg på et øyeblikk, og ringte avisen, sier Reidun, og legger til:

– Jeg har alltid likt å være sammen med mennesker, og jeg synes ingen skal sitte alene på julaften, sier Reidun Orest selv til KK, i en større reportasje i KKs store julenummer.

I reportasjen skildres gleden da tre personer eller familier fikk akkurat det de ønsket seg til jul.

I Reiduns tilfelle var ønsket enkelt og greit selskap. Over hundre svar fikk hun på annonsen, og julaften ble feiret med en gjeng både store, små, dyr og mennesker på Grønland i Oslo. Betaling var det ingen som ville høre snakk om. Det var veldig trivelig, men i år skal Reidun feire jul sammen med sin nye venninne, Line Hatløy Kleppe (26).

LES OGSÅ: Første jul uten pappa

Verden rundt

Men først: La oss først se på hva som skjer i et liv før man plutselig er snart 90 år og sitter i en leilighet med svake knær og en sterk latter.

– Jeg har i grunnen reist verden rundt på første klasse, jeg, sier Reidun. Hun mener det bokstavelig.

Australia, Fiji, New York, Dubai, Honduras, Mexico, St. Petersburg. I Reiduns album finnes fotografier fra alle disse stedene. Etter at hun ble enke i 1983, reiste og reiste hun sammen med sønnen Stig Gøran.

De var alltid gode venner. Han jobbet i SAS og hadde venner som jobbet med cruise-reiser. Av og til følte Reidun at hun gikk rett fra ett cruiseskip til et annet, men best likte hun å se hvordan folk levde og hadde det.

LES OGSÅ: Naturlig jul.

– Ikke lidd noen nød

Lattermildt forteller hun om strandlopper i Sør-Amerika, øya i Stillehavet hvor alle gikk i bastskjørt og den uforglemmelige kvelden i Paris da hun og sønnen mente de hadde fått et av byens staseligste hotellrom. Rød fløyel og himmelseng. Da de oppdaget at de hadde havnet på horehus, lo de godt og la seg til å sove.

Hjemme i Oslo var det jobb og politikk, middager på Theatercaféen, vennebesøk og alltid tett kontakt med sønnen. Så døde Stig Gøran. Og det er rart med det, når du nærmer deg 90 år, overlever du gjerne både venner og familie. Reidun vil ikke klage.

– Jeg har ikke lidd noen nød i livet.

Men nå satt hun her, med utsikt over parken, alle disse minnene, alt dette humøret, men ingen å dele det med.

LES OGSÅ: Angrer mest på før vi dør.

KK 49/50, i salg fra 6. desember
KK 49/50, i salg fra 6. desember Vis mer

Hjerteskjærende

– Jeg synes Reiduns annonse var så hjerteskjærende. Dette var en åpen invitasjon, jeg måtte bare svare, sier Line

I motsetning til alle andre som inviterte Reidun på julemiddag, tilbød Line seg å besøke Reidun når hverdagen hadde satt inn. Og i april tok Reidun opp telefonen og ringte til Line. Det ble starten på et nytt og latterfylt vennskap.

– Vi hadde rett og slett god kjemi, sier Line.

Begge gleder seg til julekvelden, som de skal feire hos Lines foreldre på Linderud.

I KKs julenummer 49/50 ( i butikk fra fredag 6. desember) kan du også lese om paret som dro til andre siden av jorden i jula for å hente hjem kjærlighetsbarnet, og frieriet hvor (nesten) alt gikk galt.

LES OGSÅ: TV-serien som fikk Sverige til å stoppe opp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer