- Det gikk en faen i meg. Jeg er så irritert, sier Maria Moen Nordli (28) frustrert.
Maria studerer journalistikk, og hun satt hjemme og jobbet med en eksamensoppgave da en fyr på Tinder spurte om hun ikke hadde lyst på besøk.
- Vi hadde ikke snakket sammen i et kvarter engang! Men han sa at jeg var så pen, så han bare måtte spørre.
Slike henvendelser går igjen – om og om igjen. Denne Tinder-samtalen ble dråpen for Maria, som deretter postet flere innlegg på Instagram-storyen sin, hvor hun uttrykte sin frustrasjon.
Maria ønsker å ta et oppgjør med dårlig oppførsel blant menn. Hun fortalte blant annet om uønsket seksuell oppmerksomhet fra menn på gata, at hun har blitt tatt bilder av naken, og filmet under sex uten samtykke av en person hun stolte på, i tillegg til et forsøk på en sovevoldtekt.
- Når man opplever slike hendelser flere ganger, mister man til slutt evnen til å føle seg trygg i seg selv. Man er ikke trygg i sin egen kropp rundt andre.
Kjent for å være seksuelt frigjort
Maria ble et kjent fjes for de fleste da hun deltok i Paradise Hotel i 2020, og det ble mye sex på TV. Hun ville vise at kvinner kan eie sin seksualitet på samme måte som menn, og ha så mye sex de bare ønsker, uten å skamme seg over det.
Nå føler hun at hun har mistet den siden av seg selv.
- Jeg har ikke lenger lyst på sex. Jeg har problemer med å bli kåt, og det er jo ikke meg i det hele tatt. Å ha sex kobler jeg til å være i en utrygg situasjon. Jeg er jo kjent for å være seksuelt frigjort og åpen. Slik jeg er nå, bryter så sterkt med store deler av min identitet, og det mange folk kjenner meg som.
Maria har blant annet en podkast, «Fittologi», og mange kommer til henne når de ønsker å snakke åpent om sex. Akkurat nå synes hun det bare er ubehagelig.
- Den typen oppførsel fra gutter og menn som jeg har blitt utsatt for, går ikke bare utover eget selvbilde, men mine relasjoner til folk. Det går utover jobben, og nesten alle de store aspektene i livet. Så ødeleggende er det faktisk.
- Dessverre er ikke et nei nok
28-åringen forteller at hun er blitt utsatt for voldtekt to ganger. Maria mener at mange menn har mistet respekten for kvinner.
- For en liten stund siden hørte jeg noen si at man skal være takknemlig om gutten spør om jenta har lyst på sex. Det er urovekkende at man skal hylle dette – det burde ha vært vanlig praksis.
Hun mener det er et problem at antall seksuelle erobringer står så sterkt i guttegjengen.
- Guttas verdi blir ofte målt i antall sexpartnere. Det gjelder å ha sex med så mange som mulig, så skryter man av det i guttegjengen. Kvinnen blir brukt som et objekt, for å oppnå status. Mange er villige til å tråkke over noen grenser for å få det som de vil, noe som er veldig problematisk, sier Maria, og tilføyer:
- Gutta må ta ansvar. Har du en kompis som vitser om voldtekt, eller viser frem bilder eller videoer av en person som ikke har samtykket til det – si ifra om at det ikke er greit.
Maria forteller at hun selv har opplevd å bli filmet under sex, uten at hun visste det. Hun påpeker at det, ifølge loven, ikke er ulovlig å filme under sex, men det er ulovlig å distribuere.
- Dessverre er ikke et nei nok, ifølge lovverket vårt. Og en anmeldelse vil sjelden nå frem, fordi lovverket ikke beskytter offeret godt nok. Det ender ofte med henleggelse, uansett hvor gode bevis man har.

Voldtatt av Kopseng: - Sjalusiangrep
Fortrengte hendelsen
- Første gang jeg ble voldtatt skjønte jeg ikke at det var et overgrep før ett år etterpå, sier Maria.
- Jeg følte meg som en hore, og jeg trodde at det var min skyld. Dette til tross for at jeg hadde avvist denne gutten mange ganger tidligere på kvelden. I ettertid fortalte jeg han at jeg følte meg voldtatt. Da jeg så ansiktsuttrykket hans, syntes jeg det var ubehagelig, så jeg valgte å beskytte hans følelser fremfor mine. Det er jo helt feil.
I ettertid prøvde Maria å riste det av seg, le det bort, og late som ingenting.
- Ingen ønsker å se på seg selv som et offer. Hjernen beskytter deg, fordi du ikke orker tanken på hva som skjedde. Det er en grunn til at mange voldtektsofre ikke står frem før det har gått mange år.

Valgte å si ifra
Det samme skjedde igjen noen år senere, forteller Maria. Hun slet med søvnen denne perioden, og for å få sove tok hun en sovepille hun hadde fått fra legen. Hun skulle overnatte hos en venninne.
- En gutt som også var der, utnyttet situasjonen. Sovepillene førte til at jeg ikke klarte å motsette meg handlingen. Jeg hadde fysiske bevis, men ingen vitner. Jeg følte det ikke var noe poeng i å anmelde, saken ville bare blitt henlagt uansett.
Denne gangen visste Maria at hun måtte si ifra. Morgenen etter skulle hun hente seg et glass vann, og da konfronterte hun gutten.
- Jeg sa at han ikke skulle ha gjort det, og at han hadde utsatt meg for en voldtekt. Han svarte at han synes jeg var så pen at han «bare måtte». Så bare fordi man er pen, skal menn få bruke deg akkurat som de vil? Jeg føler at kvinner som anses som attraktive, i mindre grad blir behandlet som et menneske. Man blir et objekt. Det er vondt. Og jeg vet at dette gjelder mange andre kvinner også.
- Menn tror det er fritt frem
Nylig ble Maria med en mann hun kjenner og stolte på hjem. Hun visste ikke at en kompis av han også skulle overnatte der, men hun anså ikke det som et problem. De la seg i samme seng alle tre.
- Jeg våknet av at han gnidde penisen sin langs lårene mine. Først trodde jeg at det var han jeg kjente fra før, men så innså jeg at det var kompisen hans. Jeg våknet brått, og spurte hva faen han holdt på med. Jeg sa at jeg ikke var der for å ha sex med han – spesielt ikke mens jeg sov, sier Maria frustrert, og fortsetter:
- Jeg tenker at vi lever i en voldtektskultur, hvor menn tror at det er fritt frem, og at de kan gjøre akkurat som de selv vil. Det sier alt om kvinnesynet de har. Det skal ikke være sånn at man ikke skal kunne sove ved siden av noen, i tilfelle man blir voldtatt. Heldigvis våknet jeg denne gangen.

Sexkjøperne utnyttet Louise fra hun var 14 år
Avsmak på sex
Marias forhold til sex har endret seg siden tenårene, og tror det handler om disse opplevelsene.
- Etter overgrepene fikk jeg et useriøst forhold til sex – det ble min måte å beskytte meg selv på. Om sexen ikke betydde noe for meg, betydde ikke voldtektene noe heller – slik var tankesettet mitt. Men etter disse småhendelsene har jeg blitt retraumatisert. At noen har utnyttet meg seksuelt, utenfor min kontroll, har gitt fullstendig avsmak på sex.
Det er aldri offeret sin skyld
Maria blir sint, og nøler ikke med å kjefte på menn dersom hun blir utsatt for noe som er ubehagelig.
- Det er det eneste som hjelper litt, for da kan jeg ta tilbake litt av makten. Jeg kan føle meg dum, jeg vil ikke være hun som kjefter og smeller for alt, men jeg står opp for meg selv, sier hun, og fortsetter:
- Jeg har hørt om venninner som har opplevd overgrep, men blitt manipulert av omgivelsene til å tro at det var ens egen feil. Og førsteinstinktet til mange ofre for overgrep, er at man hadde skyld i det selv, fordi man havnet i den situasjonen. Men det er helt feil.
Hun mener at man må slutte å legge skylden over på ofrene, som oftest er kvinner.
- Vi må slutte å fortelle jenter hva vi skal og ikke skal gjøre. Det er aldri jenta sin skyld, uansett hvordan man kler seg eller hvem man sover sammen med. Det er personene som begår disse overtrampene, og det er kun deres feil. Dessverre er det mange som ikke engang vet hva voldtekt er.
Retraumatisert
Maria har mye på hjertet, og hun snakker på inn- og utpust. Hun forteller åpenhjertig at den siste tiden har vært tung, og ødelagt mye for henne.
Nervesystemet hennes er hyperaktivert. Hun går rett i beskyttelsesmodus om hun opplever noe som minner om tidligere traumer.
- Jeg er 28 år, og venner rundt meg gifter seg og får barn. Og jeg er ikke på et sted hvor jeg orker å flørte med noen engang. Jeg er livredd for at mennene jeg møter skal ha dårlige intensjoner, utnytte tilliten min eller spille på følelsene mine for å få ligge med meg. Eller filme meg under sex for å skryte til kompisene sine.
Hun synes det er synd at enkelte menn som holder på slik som dette, får ødelegge for de mennene som er bra.
- Jeg mener ikke at alle menn er sånn, det finnes gode menn, men det er overraskende mange som har et dårlig kvinnesyn. Jeg har blitt engstelig, og har vanskeligheter med å stole på menn. Det ødelegger potensielle relasjoner.

Da Veronica var 14 år, ble hun voldtatt av to gutter
Håper på samtykkelov
Maria synes det er svært positivt at vi har fått et regjeringsskifte, hvor det ser lovende ut med tanke på å få på plass en samtykkelov.
- Det er på høy tid. At så mange som én av ti norske kvinner blir voldtatt minst én gang i livet, og det kun er rapporterte tilfeller, sier sitt. Vi må få på plass tydeligere undervisning i skolen, hvor man i ung alder lærer om voldtekt og grensesetting.
Maria har forsøkt å få hjelp for å jobbe med traumene, men hun følte at hun ble avvist på grunn av hvem hun er, og hva hun jobber med. Nå skal hun forsøke på nytt.
- Noe som hjelper meg, er å snakke høyt om det. Og tilbakemeldingene jeg får fra følgere mine, tyder på at det er flere som setter stor pris på det. Det er viktig for meg, sier hun.

Vanlig å fortrenge
Det er relativt vanlig å forsøke med en form for fortrenging etter overgrep, ifølge Rannveig Kvifte Andresen, daglig leder ved Dixi ressurssenter.
DIXI Ressurssenter er et lavterskeltilbud for personer som er utsatt for seksuelle overgrep, eller kjenner noen som er utsatt. Dette gjelder voldtekt, seksuelle overgrep og seksuelle trakasseringer.
- Mange uttrykker at overgrepet virker enda mer virkelig hvis man tenker på det. Vi har erfart at det kan være lurt å erkjenne det som faktisk har skjedd, og snakke med noen man stoler på. Det kan være venner, familie og/eller fagfolk. Ofte vil man da kunne erfare at tanker og følelser som var veldig skumle når man bar på det alene, kan bli lettere å håndtere når man får snakket om dem. Du får aldri tatt bort hendelsen, men tanker/følelser knytta til den kan korrigeres.
Om man blir utsatt for et overgrep, kan det påvirke sexlivet, men det er veldig individuelt, påpeker Andersen.
- For noen påvirkes det ikke, noen kan bli mer utagerende og ukritiske, mens andre kan få problemer med intimitet. Det å stole på andre kan kanskje være det største problemet, sånn at tilfeldig sex kan virke uproblematisk, mens sex i et kjæresteforhold kan være skummelt.
Vær åpen om problemene
- Hvordan ta tilbake egen seksualitet, og få tillit til potensielle partnere?
- Hvis man er usikker på egen seksualitet, sliter med tillit til andre og/eller har problemer, er det lurt å snakke med fagfolk om dette, sier Andersen.
Dersom man har kjæreste, er det viktig å snakke med personen, og være ærlig om egne følelser.
- Man trenger ikke nødvendigvis å fortelle om overgrepet, eller detaljer fra det, men man burde være åpen om at det kan være vanskelig å stole på andre. Kommunikasjon er viktig, understreker Andersen.