Livmorhalskreft

- Jeg har ikke spurt hvor lenge jeg har igjen, for jeg lever hver dag

Karianne Næss (49) utsatte livmorhalsprøven, igjen og igjen. Nå lever hun med uhelbredelig livmorhalskreft. Da datteren Maren (25) fikk beskjed om at hun hadde celleforandringer, ble hun livredd.

LIVMORHALSKREFT: Karianne Næss (49) vil aldri bli kvitt kreftsykdommen. Hennes ønske, er at så mange som mulig tar livmorhalsprøven, så de ikke opplever det samme som henne. Foto: Astrid Waller
LIVMORHALSKREFT: Karianne Næss (49) vil aldri bli kvitt kreftsykdommen. Hennes ønske, er at så mange som mulig tar livmorhalsprøven, så de ikke opplever det samme som henne. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

- Jeg er et veldig godt eksempel på hva som kan skje om man bortprioriterer livmorhalsprøven, sier Karianne Næss (49).

Tobarnsmoren har alltid vært svært aktiv, og nesten aldri vært syk. Hun var en arbeidsnarkoman, som elsket jobben sin som kelner på Bryggeloftet restaurant i Bergen.

Når Karianne ikke var på jobb, trente hun veldig mye – hun kunne fint løpe noen mil i uka, i tillegg til å gå fjellturer og trene på helsestudio. Om hun hadde fri, pleide hun å reise.

Karianne husker godt da brevene fra Kreftregisteret dukket opp i posten.

- Jeg la dem til side og tenkte at jeg skulle ta det neste måned. Men så dukket det opp andre ting, og jeg prioriterte heller å trene, møte venner eller rydde i hagen. Å dra til legen og ta en gynekologisk undersøkelse var ikke noe jeg så frem til, så da utsatte jeg det igjen og igjen.

Men så skjedde det noe i 2017. Karianne raste ned 10 kilo, helt uten grunn. Det ble første besøk hos legen på åtte år. Legen spurte om noen i familien hadde hatt tarmkreft. «Nei, vi er en frisk familie», svarte hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer