Kroppspress

- Jeg har ikke turt å vise frem magen før

Sara fryktet at noen skulle tenke noe negativt om henne, hvis de fikk se magen som skjulte seg under sommerkjolene.

KROPPSPRESS: «Gift ved første blikk»-stjernen Sara Mäkiperä sier til KK at hun ikke har turt å vise frem magen etter graviditeten, og det har bunnet i at hun er redd for hva andre tenker om henne. FOTO: Privat
KROPPSPRESS: «Gift ved første blikk»-stjernen Sara Mäkiperä sier til KK at hun ikke har turt å vise frem magen etter graviditeten, og det har bunnet i at hun er redd for hva andre tenker om henne. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Sara Mäkiperä (31), kjent fra realityseriene «Gift ved første blikk» og spin-off-serien «Lykkelig gift ved første blikk», ble mor for første gang i november 2019, da datteren Ella kom til verden.

På Instagram-kontoen hennes har vi kunne følge med på Saras liv med lille Ella og ektemannen Joakim Mäkiperä (42).

I fjor sommer delte hun en svært personlig og åpenhjertig innlegg om et tema som opptar mange; bikinikroppen og kroppspress.

Til bildet av seg selv i sportsbh og underdel skriver Sara følgende:

«Bak alle de flotte sommerkjolene skjuler det seg ei jente som har vært altfor kritisk til seg selv i det siste. «Er jeg klar for bikinisesongen? Tør jeg vise meg frem i klær som ikke skjuler magen min? Hva vil andre si når de ser en dvask jente med en dvask mage?» Dette er dessverre spørsmål jeg har stilt meg selv altfor mange ganger i det siste, men det skal jeg slutte med. Jeg skal heller begynne å si til meg selv: «Min kropp er fantastisk», for det er den jo! Og det burde du også gjøre».

Vi har spurt Sara om hva bakgrunnen for denne posten er, og hvorfor hun har følt på denne usikkerheten og dette kroppspresset - og hvorfor hun nå har valgt å ta et oppgjør med nettopp dette.

- En av grunnene til at jeg har vært kritisk til meg selv er fordi uansett hvor jeg ser, ser jeg nesten utelukkende damer med flate mager som tør å vise seg frem. Det er sjeldent, når jeg går i parken, at jeg ser andre enn damer med flate mager, som ligger og soler seg, forklarer Sara.

Etter at hun la ut bildet har hun fått mange tilbakemeldinger på at hun er modig som legger ut et slikt bilde av seg selv - og det har fått henne til å reagere.

- Bare det at jeg får så mye meldinger og kommentarer på at jeg er tøff som tør å vise frem kroppen min som den er, er for meg ganske urovekkende. Hvorfor er det slik at hvis man ikke faller inn under det perfekte, og i tillegg da tør å vise frem den kroppen man har, så blir man et forbilde? Misforstå meg rett, jeg ønsker å inspirere og hjelpe andre til å være fortrolige i sin egen kropp, uansett hvordan de ser ut. Men er ikke kropp kropp? sier hun retorisk.

Nylig så hun et innlegg lagt ut av en mamma som viste seg frem i bikini.

- Hun hadde en flat mage, og kommentarene rant inn om at hun ikke får lov til å legge ut bilder av en så flat mage etter å ha fått barn, for det kan få andre til å føle seg dårlig. Jeg har tenkt mye på det i det siste, at jeg synes det var dårlig gjort at hun skulle få så mye pes for det. Jeg prøver å få ut budskapet om at kropp er kropp, uansett hvordan du ser ut - så lenge du er lykkelig, forklarer hun til KK.

- Har du følt på noe skam over mammakroppen din?

- Jeg har til tider, særlig nå som sommeren er her, vært litt skamfull over mammakroppen min, og det har bunnet i at jeg er redd for hva andre tenker om meg. Jeg har lært meg at det viktigste er ikke hva andre tenker om meg, men hvordan jeg tenker om meg selv. Det er kun ved å tenke gode tanker om meg selv, at jeg kan få det bedre og bli lykkelig. Jeg har brukt altfor mye energi på å være selvkritisk, og den energien ønsker jeg nå å bruke på andre ting, som er mye viktigere enn min dvaske mage.

Har fått forespørsler om å promotere slankemidler og åreknutebehandling

Sara erkjenner at sosiale medier har en stor påvirkningskraft på selvtillit og selvfølelse.

- Dessverre er vi mennesker, inkludert meg selv, altfor kritiske til oss selv. Vi ser bilder på sosiale medier av hvordan en kropp «skal» se ut. Jeg får stadig vekk annonser på Instagram og Facebook om hvordan bli kvitt magefettet, og jeg har ikke søkt en eneste gang på dette verken på Google eller andre søkemotorer. Så for meg er det et mysterium hvordan sosiale medier velger ut personer å annonsere dette for.

ÆRLIG: Sara Mäkiperä er lei av å la seg påvirke av kroppspress og utseendefokus, og ønsker å dele sanne kroppsbilder med følgerne sine. FOTO: Privat
ÆRLIG: Sara Mäkiperä er lei av å la seg påvirke av kroppspress og utseendefokus, og ønsker å dele sanne kroppsbilder med følgerne sine. FOTO: Privat Vis mer

Hun har også opplevd å få forespørsler om samarbeid hvor hun skal annonsere for slankeprodukter, selvbruning, behandling av åreknuter og lignende.

- Dette er noe som jeg selvfølgelig takker nei til. Men det er klart jeg blir mer kritisk til meg selv når jeg stadig vekk får «beskjed» om at jeg må se annerledes ut enn det jeg gjør, eller at jeg må gjøre justeringer i mitt utseende.

I tillegg erkjenner hun at hun blir påvirket av «Instagram vs reality»-trenden som har herjet på sosiale medier den siste tiden.

- Ofte legger influensere ut bilder av hvordan de ser ut i virkeligheten versus hvordan de ser ut på bilder på instagram, der de har sugd inn magen og for eksempel bruker bukser som er høye i livet for å skjule en mage som kanskje er litt dvask.

Hun legger til:

- Denne trenden gjør faktisk at jeg blir mer kritisk til meg selv, og tenker ofte at bildene hvor influensere viser frem instagram vs reality får meg til å tenke at det er slik det skal se ut. Det har kanskje motsatt effekt på meg enn mange andre, men jeg har tidligere blitt oppriktig lei meg for at magen min ikke ser ut som de bildene hvor influenserne har sugd inn magen og ser «perfekte» ut. For jeg føler at det sender signaler om at det er sånn en kvinne bør se ut. Jeg har derfor ikke turt å vise meg frem i klær som ikke skjuler magen, i frykt for at noen skal tenke noe negativt om meg.

Kvinner må bli bedre på å tenke at alle er vi forskjellige

- Hvordan kan vi som kvinner backe hverandre med tanke på kroppspress?

- Jeg synes vi kvinner bør støtte hverandre opp, uansett hvilken kropp vi har eller hvordan vi ser ut. Vi mammaer har båret frem det vakreste i verden. Våre barn fortjener at vi er snille med hverandre, og våre barn fortjener at vi er snille med oss selv.

MOR OG DATTER: Sara med datteren Ella. Hun ønsker at datteren skal vokse opp i et hjem der fokus på kropp er av det positive slaget. FOTO: Privat
MOR OG DATTER: Sara med datteren Ella. Hun ønsker at datteren skal vokse opp i et hjem der fokus på kropp er av det positive slaget. FOTO: Privat Vis mer

Sara sier til KK at hun har jobbet mye med seg selv som mamma, og nettopp rundt hvorfor hun skal ha gode tanker om seg selv.

- Jeg har en datter jeg ønsker å overføre gode verdier til, og om ikke lenge kommer hun til å forstå mye mer, og da vil jeg vise henne at mamma er stolt over kroppen sin. Jeg vil at hun skal bli en varm og omsorgsfull jente som ikke snakker seg selv ned, og når hun skal ut i verden så vil jeg at hun skal ta med seg verdiene hun har fått hjemmefra - hvor man er fornøyd med seg selv og hvordan man ser ut. Jeg tror vi kvinner må bli bedre på å tenke at alle er vi forskjellige, og at uansett om man har flat mage eller ikke så er man god nok som man er.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer