Utøya

- Jeg har ikke villet synge foran familien min etter at Elisabeth døde

Da lillesøsteren på 16 år ble drept på Utøya, mistet Cathrine (22) mer enn en søster.

MISTET LILLESØSTEREN PÅ UTØYA: Sangen døde med lillesøster Elisabeth for Cathrine Trønnes Lie (22). Først i år, fire år etter Utøya, begynte hun å synge igjen. Foto: Julie Christine Krøvel
MISTET LILLESØSTEREN PÅ UTØYA: Sangen døde med lillesøster Elisabeth for Cathrine Trønnes Lie (22). Først i år, fire år etter Utøya, begynte hun å synge igjen. Foto: Julie Christine Krøvel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det var alltid de to. Født med bare litt mer enn ett års mellomrom, psykologene kaller det pseudotvillinger – søsken som er så tett i alder at de følger hverandres utviklings­trinn. 

Hjemme hos familien Trønnes Lie i Halden var musikken som et soundtrack til selve livet, med tre generasjoner musikere blir det gjerne sånn. Men Cathrine sang sjelden uten Elisabeth.

– Vi gikk til sangpedagog begge to, og spilte i teateroppsetninger sammen. Det var Elisabeth som ga meg lyst til å synge, for hun sang hele tiden rundt meg, forteller Cathrine.

Så kom 22. juli 2011. Søstrene hadde gledet seg til å reise på AUF-leir sammen. Det siste Cathrine så av lillesøsteren, var at hun ga henne tommel opp og smilte. Marerittet som fulgte kjenner vi alle. 18 år gamle Cathrine ble skutt to ganger, lillesøster på 16 kom aldri levende fra øya. 

Og mens verden har gått videre som om ingenting har skjedd for mange av oss andre, stoppet den opp for familien Trønnes Lie. 

LES OGSÅ: Livet etter Utøya

Mistet lysten til å synge

Tiden leger ikke alle sår, posttraumatisk stress kommer i så mange former. For Cathrine har den lagt seg som en tung sky av stress som ødelegger alt hun måtte ha av planer for dagen. Hun er redd for å miste kontrollen, tankene er ikke med henne, hun sliter med å finne ord, alt suger henne for energi. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer