True crime:

- Jeg har sett mange knivofre i mitt yrkesliv, men aldri noen som dette

Da Barbara Mullenix ble funnet knivdrept, pekte sporene mot eksmannen Bruce. Da det viste seg at han hadde vanntett alibi, rettet politiet blikket mot datteren Rachael. Men hvor var hun?

TRUE CRIME: Da Barbara Mullenix ble funnet knivdrept, pekte sporene mot eksmannen Bruce. Da det viste seg at han hadde vanntett alibi, rettet politiet blikket mot datteren Rachael. FOTO: NTB scanpix
TRUE CRIME: Da Barbara Mullenix ble funnet knivdrept, pekte sporene mot eksmannen Bruce. Da det viste seg at han hadde vanntett alibi, rettet politiet blikket mot datteren Rachael. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

En septemberdag i 2006 satt en båteier i havnen i fredelige Newport Harbor, sør i Los Angeles, da han plutselig fikk øye på noe som fløt i vannet. Det var en bylt med et blodig laken. Det så ut som det lå noe menneske­ liknende inni lakenet. Han ringte politiet. Ganske riktig, i lakenet lå liket av en middelaldrende kvinne. Skadene på kroppen hennes var skremmende – i det ene øyet satt det fast en smørkniv, og hele kroppen var full av knivstikk. Politiet hadde sjelden sett maken til slik avsindig vold. Kriminal­ inspektør David Byington konstaterte:

- Jeg har sett mange knivofre i mitt yrkesliv, men aldri noen som dette.

Til å begynne med var det vanskelig å fastslå den dreptes identitet. Det ble ikke funnet noen personlige eiendeler, og fingeravtrykkene var utydelige ettersom kroppen hadde ligget i vannet en stund. Takket være serienummeret i kvinnens bryst­ implantat kunne man smått om senn, via produsent og den kosmetiske klinikken, fastslå identiteten hennes.

Avdøde var 56 år gamle Barbara Mullenix. Etterforskerne kunne etter hvert fastslå at hun var blitt drept en eller annen gang mellom tirsdag og onsdag natt. I havne­bassenget hadde man også funnet en stor tv­-pappeske som kanskje kunne kobles til drapet. Esken viste seg å skjule viktige ledetråder – politiet kunne se eksakt hvilken butikk den var kjøpt i og hvem som hadde kjøpt den: Bruce Mullenix. Avdødes eksmann.

Politiet dro hjem til ham. Men den oppriktig sjokkerte eksmannen viste seg å ha alibi. Ved tidspunktet for drapet var han på jobbreise i Fresno i California, 40 mil derfra. Et vanntett alibi.

LES OGSÅ: Meghan var bare 16 år da hun ble brutalt voldtatt og drept av skolekameraten

Barbara kunne være lunefull, voldelig og ekkel

Hvem kunne da hate Barbara Mullenix så inderlig at følelsene var gått over i blodig handling? Politiet begynte å nøste i Barbaras liv. Hun hadde nylig flyttet fra Tampa i Florida til pittoreske Huntington Beach i sørlige Los Angeles sammen med sin 17 år gamle datter Rachael. De hadde midlertidig flyttet inn hos Rachaels pappa Bruce, altså Barbaras eksmann, av økono­miske grunner, men tenkte å flytte for seg selv så snart Barbara fikk råd.

Dessuten var ordningen bra for datteren, som gikk på videregående og trengte studiero. Rachael hadde et godt forhold til faren sin. Forholdet til mamma Barbara var derimot ikke like bra. Rachael hadde vokst opp som enebarn, og barndommen var ikke helt stabil. Barbara hadde et alkohol­problem, noe som gikk utover hele familien og spesielt datteren, ifølge Bruce.

Barbara kunne være lunefull, voldelig og ekkel. Til slutt gikk Bruce lei, de skilte seg, og han flyttet til Cali­fornia. Moren og datterens flytting til California hadde ingen positiv effekt på det kompliserte forholdet deres. Det virket dess­uten som Barbaras alkoholmis­bruk eskalerte.

LES OGSÅ: Casey Anthony beskyldt for å ha drept datteren (2): - Jeg sover godt om natten

Overfallet besto av 52 knivstikk, hvorav flesteparten mot hodet, halsen og overkroppen

På forsommeren i 2006 møtte Rachael 21 år gamle Ian Allen, som bodde i nabolaget. De innledet et forhold som snart utviklet seg i den grad at det var snakk om bryllup. Det likte Barbara dårlig, hun syntes ikke at Ian var en passende kjæreste for Rachael. Da hun fikk vite at paret også hadde sex, ble hun enda sintere og truet med å anmelde Ian for voldtekt. Ian hadde heller ikke mye til overs for kjærestens mamma. Bare noen dager før dødsfallet hadde han fortalt om sine bitre følelser til noen venner på stranden. Han sa at han hatet Barbara og ønsket at hun skulle dø en langsom og pinefull død.

Kranglingen mellom mor og datter ble verre, naboene klaget, og politiet ble tilkalt flere ganger. Rachael og Ian fortsatte å møtes, men Barbara nektet datteren å være ute lenger enn til ett på natten.

- Barbara Mullenix gjorde bare jobben sin som forelder, hun satte grenser, sa påtaleadvokaten Sonia Balleste under rettssaken.

KJÆRESTER: Rachael og kjæresten Ian var stormforelsket. Det likte ikke moren til Rachael. FOTO: NTB scanpix
KJÆRESTER: Rachael og kjæresten Ian var stormforelsket. Det likte ikke moren til Rachael. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Da Rachael ikke kom hjem til avtalt tid en kveld, ble Barbara rasende. Hun satte seg i bilen og kjørte til Ian for å hente datteren. Hun sto ute på gaten og ropte av full hals at Rachael skulle komme ut. Til slutt gikk hun til inngangen, der Rachael sto, slepte henne ut til bilen og kjørte hjem.

Nå forbød hun datteren å treffe kjæresten igjen. Det ble dråpen som fikk begeret til å renne over for det unge paret, som begynte å legge planer. Ian spurte vennene sine om de kunne fikse, mot betaling, skyss etter at han hadde ryddet Barbara av veien. De avslo, men kontaktet aldri politiet, kanskje i troen på at han ikke mente alvor.

13. september var det intens sms-trafikk mellom kjærestene. Rachael var alene hjemme sammen med moren og voktet hennes minste bevegelse. Til slutt gikk Barbara inn på soverommet og la seg. «Det må være stille», sto det i den siste tekstmeldingen Ian sendte til Rachael. Så dukket han opp, hun slapp ham inn, og sammen skred de til verket.

Barbara hadde ikke en sjanse da hun ble overfalt sovende i sengen. Overfallet besto av 52 knivstikk, hvorav flesteparten mot hodet, halsen og overkroppen. En av hennes egne smørkniver i sølv ble hugget i det høyre øyet hennes mens hun ennå levde. Flere knivstikk hadde truffet vitale blodårer, og Barbara forblødde raskt. Deretter pakket de henne inn i lakenet, la henne i tv-pappesken, som de teipet sammen, og kjørte til Newport Harbor.

Der dumpet de bylten i sjøen og flyktet ut på motorvei 10 mot Florida.

LES OGSÅ: - Da vi spurte hvorfor de hadde drept Skylar svarte hun kaldt: vi likte henne bare ikke

Hevdet hun var uskyldig

Politet gjorde undersøkelser på Barbaras soverom og fant mengder av blodspor, til tross for at de var blitt forsøkt fjernet. Ett spor var ekstra tydelig: et håndavtrykk. Dessuten fant man kniver på kjøkkenet som var identiske med den som ble funnet i Barbaras øye, alle med DNA-spor.

Politiet gjorde også en oppdagelse i registeret sitt: To år tidligere hadde Barbara blitt angrepet med kniv av datteren, men avstått fra å gå videre med anmeldelsen. Nå ville man sammenlikne blodsporene med Rachaels, men verken hun eller Ian var å finne. Politiet sendte ut en etterlysning, og to dager senere avslørte paret seg da de tok ut penger fra en minibank i Louisiana.

Rachael hevdet fortvilet at hun var uskyldig og var blitt kidnappet av Ian, som var drapsmannen. Til å begynne med tok Ian på seg all skyld.

Men retten trodde dem ikke. Både Rachaels og Ians DNA var på åstedet: på teipen som var brukt rundt pappesken, på badesvampen som var brukt for å tørke bort blodet. Håndavtrykket på veggen var Ians. Og knivstikkene var så mange og av slik art at minst to personer sammen måtte ha forårsaket dem.

Spikeren i kista var sms-samtalen mellom dem drapsnatten. Der kunne politiet følge Rachael og Ians planlegging steg for steg fram til klokken 01.45. Klokken 02.00 ble Barbara drept. Bruce Mullenix forsvarte datteren til det siste.

- Jeg vet fra dypet av mitt hjerte at hun er uskyldig. Barbara hadde store problemer, bare Rachael og jeg vet nøyaktig hvor store, sa han.

En anonym venn av Barbara vitnet derimot om Rachaels «mørke hjerte» og hvordan hun behandlet moren sin som søppel. Rachael Mullenix og Ian Allen ble begge dømt til livstid, med mulighet for benådning først om 25 år. Først etter rettssaken erkjente Ian at Rachael også hadde vært delaktig i drapet. Da var forholdet deres for lengst over.

LES OGSÅ: Jeffrey Dahmer drepte - og spiste - 17 ofre: - Det fikk meg til å føle at de ble en permanent del av meg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer