Jane Fonda (82)

– Jeg har stengt butikken der nede

Nå vier Oscar-vinneren, trimdronningen og aktivisten livet til gatekamp for miljøet.

SEXSYMBOL: Vakre Jane "eide" kameraet og var fotografenes favoritt. FOTO: NTB scanpix
SEXSYMBOL: Vakre Jane "eide" kameraet og var fotografenes favoritt. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Jane Fonda legger ikke inn årene bare fordi hun er godt over 80. Tvert imot har hun tatt opp gamle kunster, og ringen er sluttet: Fra hun i 1960-årene demonstrerte i gatene mot amerikanernes krigføring i Vietnam og til og med reiste til USAs fiende Nord-Vietnam, går hun nå ut på gatene for klimasaken, og hyller Greta Thunberg.

KNYTTENEVE: Barneskuespilleren Iain Armitage taler med Jane Fonda ved siden av seg, på en av klimademonstrasjonene hun holder hver fredag like ved Capitol i Washington. Dette er fra 3. januar i år. (Foto: NTB Scanpix)
KNYTTENEVE: Barneskuespilleren Iain Armitage taler med Jane Fonda ved siden av seg, på en av klimademonstrasjonene hun holder hver fredag like ved Capitol i Washington. Dette er fra 3. januar i år. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Som ung ble hun et sexsymbol da hun spilte den yppige tegneserieheltinnen Barbarella, spratt rundt i glinsende bodyer i treningsvideoene sine, og havnet på alle sladrebladenes forsider da hun giftet seg med CNN-­gründer Ted Turner. Men så ble det stille. I 15 år hørte vi ikke så mye om Jane Fonda. Hun sa selv at hun hadde pensjonert seg fra showbiz.

KNYTTENEVE 2: Jane har lang trening i protestaksjoner. Dette er fra en demonstrasjon mot Vietnam-krigen utenfor Det hvite hus i 1970. (Foto: NTB Scanpix)
KNYTTENEVE 2: Jane har lang trening i protestaksjoner. Dette er fra en demonstrasjon mot Vietnam-krigen utenfor Det hvite hus i 1970. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Men så bestemte hun seg for å gjøre comeback, og i 2015 var hun tilbake i rampelyset med hovedrollen i den suksessrike, mange ganger Emmy­nominerte Netflix­serien «Grace & Frankie», der hun spiller en nyskilt kvinne som spøker om både inkontinens og vibratorer, mens hun prøver å takle at eksmannen er blitt sammen med en mann.

LES OGSÅ: - Det er tøft å ha et robust sexliv hvis man ikke kan gå ned på kne

Jane i korthet

Jane Fonda fyller 83 år i desember. Hun er en amerikansk skuespiller og forfatter, feminist og politisk aktivist, tidligere modell og treningsguru. Hun debuterte på Broadway som 23-åring, var tilbake på Broadway-scenen som 72-åring i 2009, og vant en prestisjefylt Tony Award begge ganger. Har spilt i 47 filmer og vunnet to Oscar-priser for sine roller i «Klute» (1970) og «Coming Home» (1978).

Fonda ga ut sin første treningsvideo i 1982, og regjerte tronen som fitnessdronning til midten av 90-tallet. Hun har skrevet treningsbøker, selvbiografier og selvhjelpsbøker, samt en kritikerrost bok om pubertet, sex, følelser og identitet for tenåringer.

FORELSKET: Jane er 27 år når hun gifter seg med franske Roger Vadim. Han regisserte Barabarella-filmene hun spilte i. (Foto: NTB Scanpix)
FORELSKET: Jane er 27 år når hun gifter seg med franske Roger Vadim. Han regisserte Barabarella-filmene hun spilte i. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Tilbake i rampelyset kom hun for fullt med sin hovedrolle som Grace i Netflix-serien «Grace & Frankie» fra 2015. Hun har tre barn og to barnebarn, og har vært gift tre ganger: med den franske filmregissøren Roger Vadim, forfatteren Tom Hayden og forretningsmogulen Ted Turner. Var samboer med plateprodusenten Richard Perry mellom 2009 og 2017.

Talentfull

Burde noen bli overrasket over suksessen hun på nytt har på film? Nei. Jane Fonda er skuespiller til fingerspissene. Hun vant en Tony Award som 23­åring for sin debutrolle på Broadway, og har spilt inn nærmere 50 filmer. Datteren av skuespillerlegenden Henry Fonda sier likevel at det ikke var planen.

– Det var tilfeldig, jeg var 20 år og trengte en jobb for å kunne flytte hjemmefra. Venninnen min, Susan Strasberg, foreslo at jeg skulle delta på skuespillerkursene til faren, teaterregissøren Lee Strasberg. Jeg satt helt bakerst sammen med Marilyn Monroe, vi var begge for sjenerte til å melde oss til å spille foran de andre. Men til slutt sto jeg der, og Lee sa jeg hadde talent. Fra da av visste jeg at dette var det jeg ville gjøre.

SEXY: Jane som tegneserieheltinnen Barbarella ble legendarisk, men kanskje ikke en rolle hun var mest stolt av senere, da det kvinnepolitiske engasjementet hennes våknet. (Foto: NTB Scanpix)
SEXY: Jane som tegneserieheltinnen Barbarella ble legendarisk, men kanskje ikke en rolle hun var mest stolt av senere, da det kvinnepolitiske engasjementet hennes våknet. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Etter teaterdebuten ble filmlerretet Fondas domene. På 60­, 70­ og 80­tallet spilte hun i 37 filmer, hvorav rollen som tegneserieheltinnen Barbarella er mest legendarisk. Men Fonda beviste at hun kunne mer enn å smyge seg inn i trange catsuits og vifte med øyevippene. Hun har alltid tatt sin skuespillerkarriere seriøst, og vant to Oscar­priser på 70­tallet.

OSCAR: Jane fikk sin andre Oscar i 1978. (Foto: NTB Scanpix)
OSCAR: Jane fikk sin andre Oscar i 1978. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

– Da jeg vant min første Oscar i 1970, var jeg helt uforberedt. Da jeg gikk av scenen, gjemte jeg meg i et hjørne og gråt. Det føltes ikke riktig at jeg fikk en Oscar før faren min, som hadde hatt en så fantastisk karriere. Han vant endelig med «On Golden Pond» i 1982. Jeg var produsent og spilte mot ham i filmen, og er så glad over at jeg rakk å spille mot ham før han døde senere samme år.

LES OGSÅ: Bo Derek var Drømmekvinnen 10

Moren begikk selvmord

Det var bare henne, broren og faren etter at moren, Jayne Seymour Fonda, døde da hun var 12 år. En traumatisk opplevelse, ikke minst fordi Fonda trodde moren, som var innlagt på en psykiatrisk institusjon, hadde dødd av et hjerteinfarkt. Først et år senere fikk hun vite at moren hadde begått selvmord, da et kjendisblad skrev om det. 13­åringen var redd det var hennes feil, for siste gang moren var hjemme på besøk, var hun opptatt med å leke i andre etasje og ville ikke komme ned og hilse på.

– Jeg tenkte at om jeg hadde gått ned og hilst på henne ville hun ikke tatt livet sitt. Jeg tenkte at det var min feil.

Som voksen leste hun morens legejournal, og fant ut at hun var utsatt for overgrep som barn.

MED PAPPA: Stjerneskuespilleren Henry Fonda ble alenepappa til Jane og broren Peter da moren tok livet av seg. (Foto: NTB Scanpix)
MED PAPPA: Stjerneskuespilleren Henry Fonda ble alenepappa til Jane og broren Peter da moren tok livet av seg. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

– Jeg ønsket at jeg kunne holde henne og fortelle henne hvor lei meg jeg var, at jeg forsto hvorfor ting ble som de ble. Jeg kunne endelig tilgi meg selv. Hennes selvmord hadde ingenting med meg å gjøre.

Selv er Fonda mor til tre: Vanessa, som hun fikk med sin første mann, filmregissøren Roger Vadim, Troy, som hun fikk med sin andre mann, forfatter og aktivist Tom Hayden, og Mary, som hun og Hayden møtte på sommerleiren de arrangerte for fattige barn, og adopterte som 14­åring.

Mot Vietnam-krigen

Fonda har alltid vært sosialt og politisk engasjert. Hun var sterk motstander av Vietnamkrigen, og det falt mange amerikanere tungt for brystet at hun ble avbildet sittende på nordvietnamesisk antiluftskyts under et besøk til Hanoi.

BERØMT OG BERYKTET: Dette bildet førte til raseri mot Jane i USA. Hun reiste til fienden Nord-Vietnam og Hanoi midt under krigen, og lot seg avbilde på Vietcongs antiluftskyts. (Foto: NTB Scanpix)
BERØMT OG BERYKTET: Dette bildet førte til raseri mot Jane i USA. Hun reiste til fienden Nord-Vietnam og Hanoi midt under krigen, og lot seg avbilde på Vietcongs antiluftskyts. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

– Jeg tenkte ikke over hvor jeg satt. Det var først etterpå jeg skjønte hvilke implikasjoner bildene ville få. At det ville se ut som om jeg prøvde å skyte ned amerikanske fly.

Ihuga patrioter bærer fortsatt nag til Fonda for dette.

Fonda er også anerkjent for å ha gjort mye for kvinners helse. Hun var en ivrig ballettdanser, men en skade satte en stopper for dansen. Dermed utviklet hun et treningsprogram sammen med sin trener Leni Cazden, og i 1981 ga hun ut en treningsbok som året etter ble en treningsvideo.

– Jeg husker godt da boken kom på norsk. Jeg hadde begynt med aerobic på Bårdar, det var det eneste stedet som hadde slike timer, og jeg fikk tak i boken, og det var bare wow, forteller Kari Jaquesson, som selv er trener, skriver bøker og gir ut treningsvideoer.

– Det er mange rare øvelser når jeg ser den nå, men den gang var det revolusjonerende, sier Kari Jaquesson.

– Noe helt nytt

Treningsvideoen ble en stor suksess, og Fonda ga ut en hel drøss gjennom 80-­ og 90­tallet. Hun får noe av æren for at det ble vanlig å ha videospiller hjemme. Alle kvinner ville trene med henne hjemme på stuegulvet.

– Jeg husker at hun sto der i en catsuit i svarte blonder med svarte Peter Pan­sko, sier Jaquesson.

– Hun inspirerte veldig mange kvinner til å begynne å trene. Hun nådde bredt fordi hun allerede var en filmstjerne. Det var noe helt nytt, og det er vanskelig å forestille seg i dag, når alle trener på senter. Hun hadde også treningssentre i L.A. Det var ikke så mange slike steder på den tiden. I Norge gikk du på turn eller jazzballett, det var ingen steder å trene bare for å trene, sier Jaquesson.

Ekteskapet en nedtur

TED OG JANE: Ekteskapet med forretningsmogulen Ted Turner på 90-tallet var ikke lykkelig. (Foto: NTB Scanpix)
TED OG JANE: Ekteskapet med forretningsmogulen Ted Turner på 90-tallet var ikke lykkelig. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

Fonda forsvant altså fra rampelyset på midten av 90­tallet, og har i ettertid sagt at hennes tredje ekteskap, med Ted Turner, gjorde at hun mistet seg selv. De skilte seg i 2001, men det var ikke før i 2010 at Fonda var tilbake på banen med nye treningsvideoer, denne gangen rettet mot godt voksne.

– Jeg møtte henne på en treningsmesse i USA for noen år siden, hun er en utrolig kul og inspirerende dame. Da snakket hun om treningsvideoene sine for seniorer, og fortalte at hun hadde begynt å trene igjen da hun kom ut av Turner-­hulen. Hun fikk seg personlig trener, men fikk så mange skader. Treneren glemte at hun tross alt var en godt voksen dame. Uansett hvor kule vi er, endrer kroppen seg med alderen. Jane Fonda understreket behovet for trenere som er voksne. Det er ikke mulig for en 30­åring virkelig å forstå dette med aldring og hvordan det påvirker kroppen, sier Jaquesson.

– Det er viktig å forstå at folk på 70 + kan være seksuelt attraktive og seksuelt aktive, framholdt Fonda mens hun var sammen med Richard Ferry.

DEN DAMA: Jane Fonda kan fortsatt kunsten å stråle på rød løper. Her fra Cannes-festivalen for to år siden. For ordens skyld: Da var hun 80 år. (Foto: NTB Sxanpix)
DEN DAMA: Jane Fonda kan fortsatt kunsten å stråle på rød løper. Her fra Cannes-festivalen for to år siden. For ordens skyld: Da var hun 80 år. (Foto: NTB Sxanpix) Vis mer

– Man trenger ikke være det, og mange velger det vekk, men man kan. Vi ser fortsatt på alder som en kurve: Du blir født, du er på topp når du er midt i livet, og så går alt nedenom når du blir eldre, sier Fonda i selvbiografien My Life So Far. Men etter at hun gjorde det slutt med Richard Perry, annonserte hun at nå var det slutt med dating for hennes del:

– Jeg er 80. Jeg har stengt butikken der nede, sa hun til Vanity Fair for to år siden.

Fonda legger ikke skjul på at hun har gjort sine feil, og tar ansvar for dem. Det gjelder også i kjærlighetslivet. Hun har vært gift tre ganger, og er ferdig med å være noens kone.

– Jeg trenger ingen mann for å føle meg hel. I mine ekteskap mistet jeg deler av meg selv fordi jeg prøvde å forme meg til å bli slik jeg trodde en mann ville jeg skulle være. Da mitt siste ekteskap var over, følte jeg at disse delene kom flyvende tilbake.

Gateaktivist

En butikk hun fortsatt ikke har stengt, er det glødende engasjementet som hun nå bruker på klimasaken. I høst startet hun sin Fire Drill Fridays-kampanje for klimaet, der hun protesterte i Greta Thunbergs ånd hver fredag i nærheten av Capitol-bygningen i Washington gjennom slutten av året. Hun og andre høyprofilerte deltagere ble regelmessig arrestert av politiet, men var tilbake igjen på gata uka etter.

I HÅNDJERN: Slik har vi sett Jane Fonda utallige ganger det siste halvåret. Hun blir arrestert for demonstrasjoner mot klimaødeleggelsene. (Foto: NTB Scanpix)
I HÅNDJERN: Slik har vi sett Jane Fonda utallige ganger det siste halvåret. Hun blir arrestert for demonstrasjoner mot klimaødeleggelsene. (Foto: NTB Scanpix) Vis mer

– Vi lever i en tid da beslutninger vi gjør de neste ti årene, betyr liv eller død for mange hundre millioner mennesker, sa Jane Fonda da hun forklarte sitt engasjement like før jul.

I tillegg til fredagsdemontrasjonene har Fonda sluttet å kjøpe nye klær. Hun er for gammel til selv å oppleve følgene av klimakrisen, men tenker på de som kommer etter.

– Jeg har et barnebarn på 4 måneder, og to eldre barnebarn. Jeg elsker naturen, fuglene, hvaler, delfiner. Jeg elsker havet. Å skulle se disse tingene forsvinne … Det knuser hjertet mitt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer