KK.NO: – Jeg har truffet rundt 300–400 personer i prostitusjon opp gjennom årene, og ingen av dem har noen gang sagt at de elsker yrket sitt, forteller Maria Ahlin (25).
- Å gå inn i en bil med noen du aldri tidligere har truffet, for å gjøre ting du egentlig ikke vil – tenk deg å gjennomleve disse enorme belastningene kanskje 10 ganger om dagen. En jente lå på intensivavdelingen i tre måneder fordi hun hadde fått slått nesebeinet opp i hjernen av en sexkjøper som ville se blod.
Maria Ahlin var bare 19 år da hun startet en organisasjon for å forebygge menneskehandel. Til tross for sin unge alder, ble ikke de som kjenner henne særlig overrasket.
LES OGSÅ: - Jeg vil vise at det å ha en søster med Downs syndrom ikke er noe rart
Så mann bli solgt
– Rettferdighet har nok alltid vært viktig for meg. Jeg organiserte en innsamling til Redd Barna som 10-åring, reddet hjemløse katter, fugler og lignende, sier Maria og forteller at da hun som 12-åring så en far åpenlyst slå sin datter utenfor en butikk, ikke et øyeblikk nølte med å bryte inn og anmelde ham til politiet.

På slutten av videregående fikk hun i oppgave å gjøre et arbeid som skulle ta 100 timer. Maria arrangerte en veldedighetsgalla der næringsdrivende fikk høre foredag om menneskehandel.
Tidligere visste hun knapt hva menneskehandel var for noe, men da hun kort tid senere selv satt som vitne i Stockholm tingrett i det som skulle bli Sveriges første fellende dom i en sak som omhandlet menneskehandel for andre formål, ble ordet plutselig til virkelighet.
– Ved en tilfeldighet støtte jeg på en fjern bekjent på en tilstelning. Hun fortalte om en mann som hadde mistet begge armene sine i en krig, og at de nå samlet inn penger til proteser. Jeg fikk se en legeerklæring som sa at han kunne få nye armer for 100.000 kroner.
Senere fikk Maria en telefonoppringning fra seksjonen for menneskehandel hos politiet.
Det viste seg at mannen hadde blitt lurt. Personen som hadde lurt ham, hadde gjort ham dopavhengig, stjålet protesene hans og ført ham til Sverige for at han skulle brukes som tigger. Marias bekjente var en av menneskehandlerne.
LES OGSÅ: Derfor kjøper norske menn sex
Selger sex på internett
Det var da Maria bestemte seg: Hun skulle starte Freethem, en organisasjon for å forebygge menneskehandel gjennom å spre kunnskap, påvirke og inspirere til en positiv holdningsendring blant unge.
Maria forteller at den største arenaen for prostitusjon, som er en av de vanligste formene for menneskehandel, ikke er ute på gatene lenger, men på internett.
– Du trenger knapt å forlate hjemmet ditt for å bestille en seksuell tjeneste. Det krever mer ressurser av politiet. Det holder ikke bare å drive med spaning, man må også forstå hvordan det fungerer i den digitale verdenen.
Gateprostitusjonen i Oslo har minsket med mellom 35 og 60 prosent sammenlignet med før sexkjøpsloven ble innført, mens øvrig prostitusjon har minsket med 10-20 prosent.

Sammen med en gruppe frivillige, besøker Maria prostitusjonstette gater for å møte personene der med en varm kopp kaffe, samtaler og klemmer.
– Jeg drives av kjærligheten. Kjærlighet til mennesker, både de som er utsatt, og de som utsetter. Mangler vi kjærlighet, blir det vanskelig å brenne for noe på lang sikt. Sinne, opprørthet og frustrasjon kan være mektige drivkrefter for en stund. Men for å holde ut og for å ha det bra som person midt oppi alt det mørke, kreves det noe mye sterkere.
LES OGSÅ: Jonas Gardell om sin tøffe oppvekst med prostitusjon og voldtekt
Sympati med sexkjøperne
Maria besøker også sexforbrytere i fengselet.
– For å være ærlig så slår hjertet mitt like mye for mennene som kjøper sex. Det er viktig å se på motivene. Bare da kan vi forebygge. Dessuten har majoriteten av sexkjøperne en relasjon, mange er gifte og mange har barn. Det er et samfunnsproblem.
På bare noen få år har Freethem opplevd en voldsom vekst og finnes nå i Tyskland, Østerrike, Sverige og Norge. Organisasjonen kommer blant annet til syne gjennom at ungdommer på ideelt grunnlag starter lokale team for å løfte spørsmålet i sine omgivelser.

Maria tror på å begynne i klasserommene, hos dem som overhodet ikke tror at menneskehandel angår dem.
– Vi jobber med dem som potensielt kan utsette andre for menneskehandel i fremtiden. I 99 prosent av tilfellene sier ungdommene jeg treffer, at ingen, verken lærere eller foreldre, har snakket med dem om menneskehandel, prostitusjon eller pornografi. Som medmennesker har vi et ansvar for oss selv og andre, men vi har også makten og muligheten til å skape langsiktig forandring, sier Maria, før hun fortsetter:
– Alle har mulighet til å forandre. Jeg drømmer om en ny generasjon som våger å ta stilling til mer enn tidligere generasjoner har gjort. Dette er vår tids viktigste spørsmål; prostitusjon er ikke verdens eldste yrke, men verdens eldste form for undertrykking. Mennesker er for dyrebare til å kunne selges.
LES OGSÅ: May (24): - Mamma ga meg bort
Denne artikkelen er også publisert i KK 36 som er i salg nå.