Une Bastholm:

- Jeg har vært mannen fra 50-tallet som får kosen og ferdig middag

Etter at Une Bastholm fikk sin andre datter, og var tilbake på jobb etter tre måneder, ble hun liggende våken på nettene og gruble.

UNE BASTHOLM: Det gikk lenge an å være småbarnsmor og partileder. På et tidspunkt var det likevel barna som vant prioriteringene hennes. Tiden med dem er det viktigste. FOTO: Anne Elisabeth Næss
UNE BASTHOLM: Det gikk lenge an å være småbarnsmor og partileder. På et tidspunkt var det likevel barna som vant prioriteringene hennes. Tiden med dem er det viktigste. FOTO: Anne Elisabeth Næss Vis mer
Publisert

Som politiker og tidligere partileder blir man et kjent ansikt for folk flest. Da Une Bastholm (36) valgte å tre av som partileder for Miljøpartiet De Grønne (MDG), ble vi minnet på at hun ikke bare er en folkevalgt politiker – hun er også samboer og småbarnsmor.

Une har nettopp hentet den yngste datteren i barnehagen da KK møter dem i en park på Oslos østkant. Høsten nærmer seg med stormskritt, men solen varmer fremdeles denne ettermiddagen på tampen av august. Mor og datter kommer smilende på elsykkelen godt utrustet med hjelm og forsyninger i form av yoghurt til 1-åringen.

Under Arendalsuka i august, offentliggjorde Une Bastholm sin avgang som partileder. Hun fortsetter i partiet – som stortingsrepresentant – men trapper ned arbeidsmengden.

Småbarnsmoren ønsket mer tid med døtrene, «to små nydelige jenter i barnehagealder», som hun så fint sa det.

Vemodig å gå av som partileder

Une Bastholm har i praksis vært partileder, enten alene eller sammen med en annen, i seks år. Først som nasjonal talsperson, før MDG fikk partileder, og hun ble valgt.

I august gikk hun av etter å ha tvilt seg fram til beslutningen over en lengre periode med mange søvnløse nattetimer. Det var en tøff avgjørelse å ta, og det aller såreste var å innse at det ikke gikk an å forene flere av rollene hun hadde. Tiden strakk rett og slett ikke til, og det var ikke mer å tilpasse for å kombinere morsrollen og partiledervervet. Det tok mye energi.

– Nå er det én rolle mindre å fylle, og det gjør at jeg kan gjøre det jeg skal fullt og helt – både det å være mamma og det å være stortingsrepresentant. Det er jo to store roller allerede, sier hun.

Det er få mennesker som er partiledere i løpet av et liv, men mange kan kjenne seg igjen i det å ha lederansvar eller å ha veldig mye å gjøre, og kombinerer det med å være småbarnsforeldre.

– I min situasjon var det sånn at det gikk en stund å kombinere de tre rollene. Jeg er et eksempel på at det går an – og at det ikke gikk, sier hun med et smil.

EN GOD KLEM: Une beskriver seg selv som et eksempel på en som har fått til å være partileder og tobarnsmor, men hun så også sine egne begrensninger og gikk av som leder. FOTO: Anne Elisabeth Næss
EN GOD KLEM: Une beskriver seg selv som et eksempel på en som har fått til å være partileder og tobarnsmor, men hun så også sine egne begrensninger og gikk av som leder. FOTO: Anne Elisabeth Næss Vis mer

Klager ikke på tilretteleggingen

Som partileder har Une hatt mye eget ansvar for å tilpasse lederrollen til foreldrelivet. 36-åringen har delegert oppgaver, og har for eksempel hatt muligheten til å sende kollegaer i debatter, og hatt rådgivere som har hjulpet til med forberedelser.

– Problemet har ikke vært for mange oppgaver, men for mye ansvar. Og det er en grense for hvor mye du kan være borte før du i praksis ikke er leder lenger, sier hun og fortsetter:

– Jeg kjente på at jeg ikke strakk til lenger, og da syntes jeg det var bedre å tre til side slik at noen med mer tid og energi kan lede partiet.

Til slutt måtte hun ta ansvar og ta en beslutning ut ifra hennes situasjon, helse og familie – noe hun mener var til det beste for partiet og de hun var leder for.

– De fortjener en leder som har mer energi enn det jeg klarte å ha etter hvert, sier hun og påpeker at hun syntes det gikk bra veldig lenge.

Savnet mer tid med barna

Unes samboer har til nå gjort det meste av levering og henting i barnehagen, laget frokost og middag. Han gikk ned i stilling da deres første datter ble født for litt under fem år siden. De tok beslutningen sammen og skjønte at det ikke kommer til å bli en jevn arbeidsfordeling mellom dem.

– Han har tatt veldig, veldig mye ansvar – han skulle vært klonet, ler hun og er tydelig stolt over kjæresten.

Hverdagskabalen gikk opp, men savnet etter å delta i den hverdagslige organiseringen med barna ble for stort for Une.

Til tross for at hun setter pris på at debatten er bred, har hun til tider kjent på at mediene har misforstått årsaken til at hun gikk av som partileder. Noe av det som har blitt skrevet har hun tenkt at «Nei, der traff de ikke helt.»

Stortingsrepresentanten opplever at det fremdeles forventes at mor skal stille opp mer enn far hjemme og når det gjelder barna.

– Men i vårt forhold var det motsatt. Jeg har vært mannen fra 50-tallet som kun får kosen og kommer til servert middag, mens han har tatt mye av ansvaret. Jeg har sluppet så mye av det ansvaret at jeg har lyst til å ta mer del i det. Det handler ikke om kjønnsroller, det handler om at jeg har lyst til å være mer til stede i hverdagen til barna.

AKTIV MAMMA: Une liker å holde seg i form ved å trene aerobic og dans, i tillegg til å gå turer i marka. Det gir mer overskudd til barna og gir henne bedre søvn. Det gleder hun seg til å gjøre mer av nå. FOTO: Anne Elisabeth Næss
AKTIV MAMMA: Une liker å holde seg i form ved å trene aerobic og dans, i tillegg til å gå turer i marka. Det gir mer overskudd til barna og gir henne bedre søvn. Det gleder hun seg til å gjøre mer av nå. FOTO: Anne Elisabeth Næss Vis mer

Alternativt valgkampkontor

På denne tiden i fjor organiserte MDG valgkamp. Une ammet den yngste datteren, en faktor som krevde tilrettelegging. Partiet leide en naboleilighet der familien på fire bor. Det ble valgkampkontoret.

– Da var hun her tre måneder, sier hun og smiler ned til datteren som ligger i fanget og blir ammet.

Samboeren kom inn med den yngste datteren i løpet av dagen for at Une kunne amme. Han og døtrene var også med på å reise rundt under valgkampen. Det var upraktisk, og ikke en kombinasjon hun anbefaler – å være i valgkamp med en tre måneder gammel baby. Men det gikk det også. Heldigvis har hun hatt mennesker rundt seg som har hatt forståelse for at det trengs tilrettelegging.

Hun har kjent på at hun har blitt mer introvert og følsom de første månedene etter begge fødslene, og har hatt et behov for å trekke seg litt tilbake, fremfor å eksponere seg selv og brøyte seg fram blant annet i debatter.

Til tross for at det kan være utfordrende med forandringene etter fødsel, ser hun det som noe positivt. Det er viktig at ammende kvinner er representert på Stortinget. Demokratiet drar nytte av at alle livsfaser og ulike syn på livet har en stemme, og er med i beslutninger, mener hun.

– Du skal likevel være litt tykkhudet, like uenigheter og få ærlige tilbakemeldinger på det du gjør. Det er veldig mye av det vi politikere gjør som er for åpent skue.

Une har blitt mer vant til det med årene, og var mer forberedt på hvordan det ville bli da nummer to kom til verden. Hun var både mer erfaren i politikken, i lederrollen og i morsrollen, og kjente seg mer stødig i det.

– Jeg tenker at det å ha følelser som er på vakt og å lytte til dem er viktig, og gjør at vi tar bedre beslutninger. Og en kan faktisk øve på den balansen - å la seg bevege, bruke empatien, men likevel legge det fra seg på slutten av dagen.

PÅ FARTA: Une sitter ikke mye stille, verken i jobben eller på hjemmebane. Familien bruker Oslos mange parker hyppig i hverdagen. FOTO: Anne Elisabeth Næss
PÅ FARTA: Une sitter ikke mye stille, verken i jobben eller på hjemmebane. Familien bruker Oslos mange parker hyppig i hverdagen. FOTO: Anne Elisabeth Næss Vis mer

Lidenskap fra ung alder

Une er vokst opp i en samfunnsinteressert familie. Selv ble hun aktiv i AUF som 14-åring. Da hadde hun vært vegetarianer fra hun var 12. Det startet med lidenskapen for dyrs rettigheter. Etter hvert ble også klimakampen viktig for henne. Rettferdighet og minoriteters rettigheter har blitt viktige fanesaker for henne. Da hun var rundt 17 år, meldte hun seg inn i PRESS, som er Redd Barnas ungdomsorganisasjon. Etter studiene var det MDG som snakket til henne – hun ville bli politisk aktiv igjen.

– Jeg er typisk verdidrevet politiker. Jeg tenner veldig på urettferdighet og dårlig behandling av utsatte grupper, sier hun.

Slik har hun vært siden hun gikk på skolen.

– Jeg var sånn som gikk inn i mobbesituasjoner og sa «hei, hei, hei» eller gikk bort til en som sto alene i skolegården og bare var sammen med dem.

Hun legger til at den samme Une var også storkjeftet mot læreren, så det var ikke utelukkende solskinnshistorier. Men å forsvare rettferdighet sto alltid sterkest hos henne. Det ble hun oppmuntret til hjemmefra. Moren var en tøffing og videreformidlet at Une alltid skulle stå opp for det hun mener, uansett status eller autoritet. Det har hun med seg også i dag.

Framover

Une avviser at avgangen som partileder har noe å gjøre med at MDG havnet under sperregrensen under fjorårets valg. Valgresultatet ble en skuffelse, selv om partiet gikk fram. Det er ikke mangelen på motivasjon som hindret henne videre som leder for partiet, snarere mangelen på mestringsfølelse.

36-åringen sover bedre i dag, omtrent en måned etter at hun gikk av. Det er færre møter, færre av de store tingene som må planlegges, og strategier som skal lages. Hun kan komme med innspill om hun ønsker, og kan fremdeles være med å påvirke, med mindre ansvar. Det føles godt, og det fjerner mye av stresset hun har kjent på tidligere.

– Jeg er fortsatt stortingspolitiker og har tenkt til å gjøre den jobben skikkelig på vegne av alle dem i Akershus som har stemt meg inn.

Et valg å få barn

Som eneste stortingsrepresentant fra sitt parti i fire år, har hun bestått noen store prøver. Den motiverte politikeren synes det er viktig å ikke anta at noe ikke går an – for det gjør det, men det betyr ikke at det er lett.

– I min generasjon småbarnsmødre føler nok mange at det blir sett på som et valg å få barn. Og da står du litt med lua i hånda hvis du trenger tilrettelegging for det. Sånn bør det ikke være.

Det krever flere samtaler på flere områder i arbeidslivet og i partiene, om tilrettelegging. Et inkluderende arbeidsliv står høyt hos tobarnsmoren.

– Alle vet jo det at får du barn, så blir det det viktigste i livet ditt. Det er en liten fase der du trenger å være litt ekstra mye hjemme, men det betyr ikke at du er mindre dedikert i jobben. Det bør bli lettere for alle å jobbe litt mindre i perioder, hvis en ønsker det.

For Une er det ingen tvil om hva det viktigste for henne er nå.

– Jeg gleder meg til å være mer med ungene.

ER MED PÅ LEKEN: Une er gjerne med og leker med de to døterne på 4,5 og 1 år. FOTO: Anne Elisabeth Næss
ER MED PÅ LEKEN: Une er gjerne med og leker med de to døterne på 4,5 og 1 år. FOTO: Anne Elisabeth Næss Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer