Å få barn etter fødselsdepresjon

– Jeg har vært nervøs for å gå gravid igjen

Da Alexandra og Martin fikk sitt første barn ble de begge hardt rammet av fødselsdepresjon. Nå venter de barn igjen.

GRAVID IGJEN: Både Alexandra og Martin fikk fødselsdepresjon etter en dramatisk førstegangsfødsel. Sommeren 2022 venter de barn igjen. FOTO: Astrid Waller
GRAVID IGJEN: Både Alexandra og Martin fikk fødselsdepresjon etter en dramatisk førstegangsfødsel. Sommeren 2022 venter de barn igjen. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Da Alexandra Backström og Martin Danielle Bjercke ble foreldre for første gang barn i 2019, viste barnet seg å være så stort at Alexandra endte opp med store fødselsskader, og påfølgende fødselsdepresjon. Da hun endelig var på bena igjen, seks måneder senere, smalt det for Martin og også han ble rammet av fødselsdepresjon.

Da KK møtte paret høsten 2021, fortalte de åpent om alle utfordringene under sønnen Alfs fødsel og første leveåret, der Alexandra i flere måneder ikke kom seg opp av senga eller greide å løfte sin egen baby. Hun følte seg «helt ubrukelig», og alt ansvar og stell av den nyfødte falt på Martin, noe som siden gjorde at også han ble deprimert.

Godt hjulpet av helsevesen og et lavterskeltilbud i psykiatrien kom begge seg på fote, og sønnen hadde etter hvert to godt fungerende foreldre som var der for ham.

OVER KNEIKA: Etter en hardt start, fikk Alexandra og Martin hjelp mot fødselsdepresjonen. Nå venter de sitt andre barn FOTO: Astrid Waller
OVER KNEIKA: Etter en hardt start, fikk Alexandra og Martin hjelp mot fødselsdepresjonen. Nå venter de sitt andre barn FOTO: Astrid Waller Vis mer

Bekymret for at noe var galt

Gleden var stor da det unge paret i januar 2022 fant ut at de igjen skal bli foreldre. Til KK forteller Alexandra og Martin at de har ønsket seg et barn til, men var overrasket for at det gikk så fort.

Og de innrømmer at de gjorde seg sine tanker da de to strekene dukket opp:

– Vi ble veldig glade, men også umiddelbart bekymret for at noe kunne være galt. Jeg har vært nervøs for å gå gravid igjen, sier Alexandra.

Sønnen Alf veide nemlig hele 5,5 kilo da han ble født, og den ekstreme størrelsen ble ikke oppdaget på kontroller. Over flere døgn forsøkte Alexandra å gjennomføre en fødsel, men til slutt endte det med hastekeisersnitt.

– Jeg trodde at både Alexandra og Alf skulle dø, sa Martin da KK intervjuet paret i 2021.

– Han var jo en enorm baby. Det var godt hodet ikke hadde festet seg, for da kunne de strøket med begge to. Det var mildt sagt traumatisk, og Alexandra ble ganske hardt skadet.

Gitt den traumatiske opplevelsen, hva slags tanker har de gjort seg om fødselen denne gang? Alexandra forteller at barnets størrelse kommer til å følges opp tett litt ut i svangerskapet.

– Vi vet jo allerede at risikoen er stor for at vi igjen får en solid baby. Men så lenge vi vet på forhånd og kan forberede oss, er det jo bare fint å ha en god og rund baby!

Hun legger til:

– Men denne gangen er jeg mye mer forberedt på å oppsøke hjelp og eksperter på egen hånd, så vi ser lyst på svangerskapet. Det viktigste for oss er at det føles trygt for hele familien, og at vi gjør det beste for vårt ufødte barn.

Fikk identitetskrise

I KK-intervjuet fra 2021 var Alexandra og Martin åpne om hvordan gardinen gikk ned etter fødselen, og at Martin dessuten opplevde en identitetskrise:

– Jeg hadde vært artist i 11 år og tenkt på musikk fra jeg sto opp om morgenen til jeg la meg om kvelden. Nå visste jeg ikke hvordan jeg skulle være meg. Det var ganske tøft, og jeg ble tafatt og veldig mørk i tankegangen.

ÅPENHET: Martin og Alexandra mener det er viktig å være åpne om psykisk helse, og fortalte til KK i 2021 og den vanskelige starten da sønnen Alf ble født. FOTO: Astrid Waller
ÅPENHET: Martin og Alexandra mener det er viktig å være åpne om psykisk helse, og fortalte til KK i 2021 og den vanskelige starten da sønnen Alf ble født. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Hvilke grep tar de i møte med spedbarnstiden nå, sett opp mot at de begge har opplevd fødselsdepresjon?

– Vi vil nok være tydelig med hverandre i kommunikasjonen og passe på å etterkomme hverandres behov, slik at ingen mister seg selv, sier paret og utdyper:

– Vi vil nok også være på vakt for faresignaler og oppsøke hjelp mye tidligere, dersom vi trenger det. Denne gangen har vi en toåring å ta vare på oppi det hele, så det er viktig at vi er fokusert og passer på hverandre hele tiden.

Alexandra understreker:

– Når det er sagt gleder vi oss veldig og føler oss heldig som får oppleve en babytid til, med forhåpentligvis litt bedre verktøy enn sist.

Stolt bror

Hva sier Alf om at han skal bli storebror? Alexandra er ikke sikker på om han skjønner det:

– Men han susser og snakker med magen og kommer med navneforslag. Han passer også på å kommentere at mammas mage er stor. Han er i en veldig morsom fase, og det blir spennende å følge han også i denne opplevelsen.

Gitt opplevelsene ved forrige fødsel og i barseltiden, var det å få et barn til en vanskelig beslutning?

– Jeg vil ikke si den var vanskelig, men veloverveid og det tok litt tid, sier Alexandra, som selv har vokst opp med to søsken.

– Jeg har alltid sett for meg at jeg skulle ha flere barn. Etter forrige «runde» ble jeg usikker på om jeg ville klare det, men å gi Alf gaven det er å ha søsken, veide tyngst til slutt.

LYSE TIDER: Til sommeren venter Alexandra og Marin sitt andre barn, og Alf blir storebror. FOTO: Astrid Waller
LYSE TIDER: Til sommeren venter Alexandra og Marin sitt andre barn, og Alf blir storebror. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Hun utdyper at de ønsker seg fødeplass på Bærum Sykehus, der Alf ble født.

– Jeg er helt sikker på at vi får verdens beste veiledning og opplevelse sammen med de flinke folkene der.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer