DJEVELSK GOD: Møtet med Mike Tysons beryktede manager Don King, er bare et av mange småsprøe møter Cecilia har hatt de siste årene. "Kvinner er skapt for å bli elsket, ikke slått", skal han ha sagt da de to møttes. Da slumpet han også til å kalle henne "Fine little devil".  Foto: Geir Dokken/Alloverpress
DJEVELSK GOD: Møtet med Mike Tysons beryktede manager Don King, er bare et av mange småsprøe møter Cecilia har hatt de siste årene. "Kvinner er skapt for å bli elsket, ikke slått", skal han ha sagt da de to møttes. Da slumpet han også til å kalle henne "Fine little devil". Foto: Geir Dokken/Alloverpress Vis mer

Kk Portrett

- Jeg har virkelig gått på trynet

Veien til proffkarrieren har ikke vært enkel for Cecilia Brækhus (32).

Publisert
Fra det øyeblikket Cecilia for aller første gang får på seg boksehanskene, finner hun det hun ikke visste at hun lette etter: Det ultimate adrenalinkicket. Den ultimate måten å
få ut den store, evige rastløsheten på.

Hun er bare fjorten. Men vet med hele seg hva hun skal holde på med fra nå av. Og at hun kommer til å bli best. Det er bare et par dumme små detaljer. Som melder seg med ekstra stor styrke når hun i 2007 starter som proffbokser. I Norge er sporten forbudt. Og hun har feil kjønn. Jenter kan jo ikke bokse.

I dag, fortsatt ubeseiret etter 22 kamper og rangert som verdens beste kvinnelige proffbokser, oppsummerer Cecilia boksekarrieren slik:

– Det har vært en vanvittig reise. Jeg har gjort feil, jeg har lært mye. Og jeg har virkelig gått på trynet.Hardtslående fakta

Brækhus er verdens beste kvinnelige proffbokser.
 • Hun er født i 1981 i Cartagena i Colombia, adoptert og oppvokst i Sandviken utenfor Bergen. Bor i Berlin, hvor hun trener i Europas største boksestall, Team Sauerland. Startet med kickboksing som fjortenåring, med amatørboksing som tjueåring og proffboksing som 26-åring.
 • Hun har vunnet en rekke gull- og sølvmedaljer som amatørbokser, og som proffbokser er hun fortsatt ubeseiret etter 22 kamper. Kåret til Årets idrettsnavn under Idrettsgallaen på Hamar i 2012. Nylig kåret til Årets Banebryter i KK.
 • LES OGSÅ: Ble skutt som seksåring

  KJENDISLIV:Både Cecilia og Gunhild Stordalen fikk hver sin pris da KK nylig kåret Årets Kvinner. Foto: All Over Press
  KJENDISLIV:Både Cecilia og Gunhild Stordalen fikk hver sin pris da KK nylig kåret Årets Kvinner. Foto: All Over Press Vis mer

  Har trent mye i slitne kjellere

  Cecilia har hele veien måttet kjempe for å beholde boksehanskene på. Hjemme fra det første magiske møtet med boksingen, fikk hun et samstemt nei fra foreldrene: Å fortsette med kickboksing var helt uaktuelt.

  I et år plasserte hun en ferdigpakket treningsbag på baksiden av huset og klatret brannstigen ned. Men etter et års tid ble hun nødt til å fortelle det til foreldrene:

  - Det lot det seg ikke gjøre å skjule musklene lenger. Men da de forstod at det var et trygt miljø og at jeg ikke tok skade av det, var det greit, forteller Cecilia.

  Siden har Cecilia ikke skydd noe for å bli bedre. Og har, som seg hør og bør en underdog, hatt sin skjerv med treningsøkter i slitne kjellere.

  Da hun startet proffkarrieren som 26-åring, skjedde det i Trondheim, i et treningslokale under en Rema 1000. Med en trener som tidligere også hadde jobbet som fisker, klesselger, vinduspusser, musiker og telemontør.

  Man kan mene hva man vil om boksesporten. Men at den har et persongalleri en manusforfatter kunne gitt blod for å ha skapt, er udiskutabelt.

  LES OGSÅ: Kom i form med selvforsvar

  Vis mer

  Fått tilbud om nakenfotografering

  Den villeste tiden kom likevel først med proffkarrieren i Tyskland, hvor hun i dag bor og trener - og bare kalles «The First Lady».

  «Hadde jeg fortalt alt som hadde skjedd de siste årene, hadde folk trodd jeg fortalte skrøner. Det har skjedd så mye vilt», har hun tidligere uttalt.

  I alle årene som bokser, har hun kjempet for å bli sett som en kommersiell suksess, på tross av at hun er jente. Men her ble hun sett til gagns. Millioner av tyskere har fulgt og følger henne i kampene. Og med suksessen har henvendelsene fra media eskalert.

  Blant annet har den tyske tabloidavisen Bild generøst tilbudt henne å fotografere henne naken, noe Cecilia takket pent nei til. Tyskernes våteste drøm er likevel denne: Å en dag få se Cecilia bokse med Mette-Marit og Haakon hoiende ringside.

  Intervjuet kan leses i sin helhet i KK som er i salg fra fredag 20. desember. Der får du svaret på hvorvidt hun noen gang har kjent seg igjen i Stælken Gundersen ... eller vurdert å hyre inn Tore på Sporet.

  VERDENS BESTE KVINNELIGE PROFFBOKSER: -Dette er den aller største dagen i mitt liv, punktum, jublet Cecilia i fjor høst, da hun slo Anne-Sophie Mathis og dermed sikret seg VM gull. Foto: All Over Press
  VERDENS BESTE KVINNELIGE PROFFBOKSER: -Dette er den aller største dagen i mitt liv, punktum, jublet Cecilia i fjor høst, da hun slo Anne-Sophie Mathis og dermed sikret seg VM gull. Foto: All Over Press Vis mer

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer