Soleksem:

- Jeg holder meg inne når solen skinner

Hvis Sigrid er i sola, blir hun skikkelig dårlig - med smertefulle blemmer, sår, betennelser, hodepine, oppkast og kløe.

UNNGÅR SOL: - Jeg prøver å være ute når jeg kan være i skyggen eller når solen har gått ned. FOTO: Privat
UNNGÅR SOL: - Jeg prøver å være ute når jeg kan være i skyggen eller når solen har gått ned. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

De fleste er glade når solen skinner, men ikke Sigrid de Heer (45) som bor i enebolig på Jevnaker. Hun er opprinnelig fra Nederland og har bodd i Norge siden år 2000. Sigrid lider av alvorlig form for såkalt solallergi, den minste eksponering for sollys gir henne stort ubehag, med kraftig hodepine, utslett og kløe.

Hun kan for eksempel ikke klippe plenen, luke ugress eller være i hagen når solen skinner. Sigrid kan ikke sitte på en terrasse på en restaurant eller gå på stranden. Shopping i en handlegate eller gå en tur er sjelden et alternativ.

Sigrid legger til og med søppelet i beholderen litt lenger unna for å unngå sollys, eller hun kaster søppel når det er mørkt. Hun synes det er vanskelig å leve et normalt liv med solallergi.

En ganske normal barndom

Sigrids foreldre bor fremdeles i Nederland. Selv har hun studert både i Nederland og England, med vekt på nasjonal og internasjonal turisme, samt økonomi. Hun har flere mastere og har de siste 14 årene jobbet på Gardermoen.

Sigrid har slitt med alvorlig solallergi hele livet. Da hun fikk hudplager som femåring, gjennomgikk hun noen få tester, inkludert en lysprøve. Det var en hudlege som allerede den gangen ga Sigrid diagnosen solallergi. Allergien har preget hele livet hennes. Hun fikk prøve ulike allergimedisiner, ingen hadde særlig effekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer