Soleksem:

- Jeg holder meg inne når solen skinner

Hvis Sigrid er i sola, blir hun skikkelig dårlig - med smertefulle blemmer, sår, betennelser, hodepine, oppkast og kløe.

UNNGÅR SOL: - Jeg prøver å være ute når jeg kan være i skyggen eller når solen har gått ned. FOTO: Privat
UNNGÅR SOL: - Jeg prøver å være ute når jeg kan være i skyggen eller når solen har gått ned. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

De fleste er glade når solen skinner, men ikke Sigrid de Heer (45) som bor i enebolig på Jevnaker. Hun er opprinnelig fra Nederland og har bodd i Norge siden år 2000. Sigrid lider av alvorlig form for såkalt solallergi, den minste eksponering for sollys gir henne stort ubehag, med kraftig hodepine, utslett og kløe.

Hun kan for eksempel ikke klippe plenen, luke ugress eller være i hagen når solen skinner. Sigrid kan ikke sitte på en terrasse på en restaurant eller gå på stranden. Shopping i en handlegate eller gå en tur er sjelden et alternativ.

Sigrid legger til og med søppelet i beholderen litt lenger unna for å unngå sollys, eller hun kaster søppel når det er mørkt. Hun synes det er vanskelig å leve et normalt liv med solallergi.

En ganske normal barndom

Sigrids foreldre bor fremdeles i Nederland. Selv har hun studert både i Nederland og England, med vekt på nasjonal og internasjonal turisme, samt økonomi. Hun har flere mastere og har de siste 14 årene jobbet på Gardermoen.

Sigrid har slitt med alvorlig solallergi hele livet. Da hun fikk hudplager som femåring, gjennomgikk hun noen få tester, inkludert en lysprøve. Det var en hudlege som allerede den gangen ga Sigrid diagnosen solallergi. Allergien har preget hele livet hennes. Hun fikk prøve ulike allergimedisiner, ingen hadde særlig effekt.

– Det var ikke så ille som det er nå, den gangen jeg var liten, minnes Sigrid.

– Solallergien har blitt verre og verre med årene. Jeg prøver å være ute når jeg kan være i skyggen eller når solen har gått ned.

Sigrid forteller om foreldre som alltid har prøvd å gjøre det beste ut av alt. Takket være deres innsats, hadde hun en ganske normal barndom, selv om de ikke kunne reise på sydenferie. Sigrid fikk lov til å leke ute, men ikke lenge av gangen. Enkelte ting kunne hun ikke være med på, og hun er takknemlig for sine gode venner som forsto dette.

– Jeg skulle ønske jeg kunne gå ut uansett vær, men er det sol kan jeg bare ikke. FOTO: Privat
– Jeg skulle ønske jeg kunne gå ut uansett vær, men er det sol kan jeg bare ikke. FOTO: Privat Vis mer

Føler seg innelåst

– Alvorlig solallergi er ikke et lett handikap, sier Sigrid.

– Jeg skulle ønske jeg kunne gå ut uansett vær, men er det sol kan jeg bare ikke. Dette preger livet mitt på en uheldig måte, jeg føler meg rett og slett innelåst.

Hvis Sigrid må gå ut, er hun ubevisst på jakt etter trær og skygge der hun kan gjemme seg for solen. Hun beskriver at hun føler seg som et dyr på flukt.

Sigrid forklarer at for henne er ikke et tre bare et tre, slik det er for de fleste andre. Et tre kan være en «livredder», som gir Sigrid mulighet til å få skygge slik at hun kan være litt ute på dagtid. Dette gir henne bedre helse, bedre livskvalitet, større velvære og mer frihet.

– Mange spør meg hvorfor jeg er så rød i ansiktet eller hvordan jeg har det fordi jeg er rød i ansiktet. Jeg skammer meg veldig over å se sånn ut. Jeg prøver å skjule det med en spesiell krem og sminke, dessverre uten hell, sier Sigrid og sukker.

– Jeg synes det er veldig ubehagelig og slitsomt å fortelle hele historien hver gang.

Rammer flest kvinner

– Noen kaller soleksem for solallergi. Ordene brukes til å beskrive flere ulike tilstander hvor man får utslett på soleksponert hud (lysdermatoser), sier Linnea Torsnes, hudlege ved Aleris.

– Solutløst utslett kan være arvelig. Det kan også komme dersom man har tatt ulike typer medisiner eller har vært i kontakt med enkelte planter.

Hudlegen sier at soleksem er vanligere i Norge og i andre land med temperert klima, enn i sydligere strøk. Soleksem sees hos 10-20 prosent av Norges befolkning. Det er flest kvinner og personer med lys hud som rammes. Noen blir kvitt solallergien i løpet av barneårene, mens andre plages av utslettet resten av livet.

Tidligere behandling

Det er ingen andre i Sigrids familie som har solallergi, og det er hun glad for. Hun har blitt fulgt opp av hudlege helt fra hun var liten. Før hun flyttet til Norge, fikk Sigrid 30 minutters lysterapi hver uke hos en hudspesialist. Hun håpet at flyttingen til Norge ville redusere hudproblemene, og hun var glad da hun ble litt bedre, selv om det ikke varte så lenge.

– Jeg reiste til Nederland to-tre ganger i året, der fikk jeg lysterapi, forteller Sigrid.

– Dessverre døde hudspesialisten min i 2019. På grunn av koronapandemien, har jeg ikke kommet i gang med lysbehandling i Norge, bortsett fra den jeg kan gjøre selv. Jeg har en lysmaske hjemme, som jeg bruker i 20 minutter tre til fire ganger hver uke, både sommer og vinter.

Behandling nå

At Sigrid må beskytte seg mot solen, gir henne også andre helseproblemer. Hun tilbringer mye tid innendørs, og får for lite indirekte og direkte sollys, noe som fører til mangel på vitamin D. Hun tar derfor vitamin D tabletter hver dag, både sommer og vinter. Til tross for dette, har hun av og til fortsatt D-vitaminmangel, noe som gjør at hun føler seg trøtt og sløv.

– Det verste med at huden min ikke tåler UVA og UVB, er at jeg faller i en risikogruppe som lett kan få hudkreft. Flere i familien har hudkreft, noe som gjør meg enda mer utsatt, sier Sigrid.

– For mange med mild solallergi, kan naturpreparater og medisiner gitt av hudlege gi god lindring. Det hjelper dessverre ikke meg noe særlig. Det finnes ingen medisiner som forhindrer utbrudd av alvorlig solallergi.

Sigrid går jevnlig til laserterapi for å forebygge det verste. Allergien er der fortsatt, men hun tror den ville vært verre uten terapien.

– Hvis jeg nå brenner, legger jeg et tynt lag med aloe vera krem/aftersun på den røde og brente flekken, eller jeg bruker hage- og kjøkkenpreparater fra listen nedenfor. Kløen er faktisk verre enn smerten. Noen ganger må jeg ta på meg hansker så jeg ikke klør meg, sier Sigrid og forklarer at hun kan ha en viss effekt av disse tiltakene:

  • 1 liter vann med 1 presset lime i to ganger daglig, drikkes
  • Agurkskiver for å redusere kløe
  • Kalsiumtabletter. Brukes for å redusere overfølsomhetsreaksjonen, altså histamin.
  • UV-klær
  • Potetmos med agurk smøres på huden, får virke i 15 minutter. Det gjør huden mindre rød og kløende.
  • Lysterapi
  • Omega 3 og Omega 6 tilskudd
FOTO: Privat
FOTO: Privat Vis mer

Hudlegens råd:

  • Unngå utløsende årsaker
  • Behandle underliggende, utløsende sykdommer

Gradvis soltilvenning

  • De aller fleste med soleksem lar seg herde i løpet av sommeren.
  • Man kan også herde huden i et lyskabinett hos hudlege (fototerapi)

Solbeskyttelse

  • Bredspektret solkrem
  • UV-beskyttende tøy
  • Opphold i skygge

Kløe

  • Kløestillende salver kan forsøkes.
  • Kalde kompresser og kjølende bad kan hjelpe.
  • Eventuelt tablettbehandling

Kilde: Linnea Torsnes, hudlege ved Aleris

Mat, drikke og beskyttelse

Sigrid forklarer at personer med alvorlig solallergi også må være litt forsiktige med hva de spiser og drikker. Visse stoffer gjør huden ekstra følsom for solen, for eksempel mat med sterke fargestoffer, koffein, energidrikk, alkohol, sukker og salt.

– Det er også stoffer som gjør huden mindre følsom for sol, blant annet Omega 3 og Omega 6 som reduserer betennelsesreaksjonene i huden, sier Sigrid.

– Det er bra å spise gulrøtter, mango, mandariner, bladgrønnsaker og kål. Dette gir karoten, som fremmer omdannelsen av melanin til pigment, og pigment fungerer som et filter som beskytter huden mot solen.

Sigrid tror ikke lenger at hun noen gang kan gå ut uten beskyttelse i solen, uten å oppleve ubehag. En langermet overdel, lange bukser og caps er eneste løsning. Sigrid opplever stadig at folk ser rart på henne når hun er tildekket fra topp til tå, spesielt når solen skinner og det er godt og varmt.

– Det er ikke alltid lett å leve med en alvorlig form for solallergi, men med årene har jeg lært meg noen triks for har det bedre når solen skinner. Og håper selvsagt det etter hvert vil komme medisiner som kan hjelpe.

KKs journalist har sett legeerklæring som bekrefter at Sigrid har solallergi, som av noen leger kalles soleksem.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer