Cecilia Samartin

- Jeg holdt min livs forestilling. Men det var helt nødvendig for å bryte ut av forholdet

Cecilia Samartin, som er aktuell med ny roman om menneskehandel, løy om hiv-diagnose til kjæresten.

CECILIA SAMARTIN: Norgesvennen Cecilia Samartins siste roman handler om trafficking. Selv har hun brukt av egne erfaringer både som terapeut og som offer for en voldelig kjæreste. FOTO: John Andresen
CECILIA SAMARTIN: Norgesvennen Cecilia Samartins siste roman handler om trafficking. Selv har hun brukt av egne erfaringer både som terapeut og som offer for en voldelig kjæreste. FOTO: John Andresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Cecilia Samartin er den cubansk-amerikanske forfatteren som er så populær i Norge at det nesten er som et fenomen å regne. Over 1 million solgte bøker bare her, gjør at hun velger å lansere sin siste roman «Skjønnhet for aske» på det norske markedet først.

- Si meg hvordan uttaler dere denne tittelen på norsk, spør hun KKs utsendte interessert, og forsøker så godt hun kan å artikulere «Skjønnhet for aske» med så norsk aksent som mulig.

Samartin er på snarvisitt i Oslo før signeringsferden går videre til blant annet Bergen, Trondheim og Kristiansand.

- Jeg gleder meg til å møte de norske leserne! Norge betyr noe helt spesielt for meg, det er nesten et mysterium den suksessen jeg opplever her, men jeg er veldig komfortabel med mysterier, sier Samartin, med sin karakteristiske myke røst - som mest sannsynlig virket beroligende på alle pasientene hun hadde før i tiden, på kontoret som terapeut.

LES OGSÅ: - Det kommer til et punkt hvor du skjønner at broren din er narkoman, selv om han ikke sitter på gata

Mørk tematikk

I hennes siste roman er det menneskehandel som er overordnet tema, der leseren blir kjent med tre kvinnelige hovedpersoner som alle kjemper en kamp for frihet. Det er kanskje hennes mørkeste tematikk noensinne. Kan det bli for dystert for Samartins trofaste lesere?

- Boken er nok mørkere enn det leserne mine er vant til, men det er mye håp og kjærlighet her også, forklarer Samartin.

At temaet skulle bli menneskehandel var ikke selvsagt.

- Det var temaet som valgte meg, ikke omvendt. Jeg hadde et ønske om skrive om noe vesentlig. Og i den perioden hvor jeg lette etter hva min neste bok skulle handle om, kom jeg over en radiodokumentar om trafficking. Den gjorde dypt inntrykk, og det ble tydelig for meg at det var dette jeg skulle skrive om. Det er et tema som angår oss alle, et globalt fenomen, men noe mange av oss likevel ikke forholder oss til. Vi liker ikke å tenke på at det er rundt oss, for det er for ubehagelig, sier Samartin.

Da hun gikk inn i research-fasen, eller inn i hulen sin som hun kaller det, kom hun ganske raskt fram til at hun ikke ville snakke direkte med ofre for menneskehandel.

LES OGSÅ: Disse mennene tyr til vold

Mer enn bare ofre

- Det handler om at jeg som terapeut har et ønske om å hjelpe i samtale med mennesker som har vært utsatt for noe traumatisk. Og skulle jeg intervjuet kvinner som er utsatt for grusomme overgrep - uten å kunne yte hjelp tilbake, egentlig bare for å hjelpe mitt eget bokprosjekt? Det føltes ikke riktig, sier Samartin som mener det er en fare for at distansen mellom «oss» og «dem» øker når vi stort sett presenteres for caser og historier der vi får høre om alt det vonde, og lite annet.

- Det er vanskelig å få et inntrykk av hvem disse menneskene er. Hva bakgrunnen deres? Hva de drømte de om før alt det grusomme inntraff? Boka er ment å skildre hele mennesker. Forhåpentligvis vil det være med på å skape forståelse for at dette er noe som rammer helt enormt mange kvinner, og at noe av det de kjemper mot, som undertrykkelse og mishandling - er gjenkjennelig også for mange kvinner som lever tilsynelatende helt ordinære liv, sier Samartin.

- I etterkant av skrivingen har jeg også skjønt at jeg antakelig har hatt pasienter som har vært utsatt for trafficking, uten at de har fortalt meg det, men at bakgrunnen deres, alle de rare hullene i historien de fortalte, kan tyde på det, forklarer Samartin.

Hun har selv vært åpen om at hun for mange år siden, før hun fant kjærligheten med sin nåværende mann Steve (som for øvrig er fast reisefølge på turneene til Norge) selv befant seg i et voldelig og destruktivt forhold som hun opplevde som umulig å bryte ut av.

- Jeg var en kvinne med høy utdannelse. Og jeg jobbet som terapeut med kvinner som slet med å bryte ut av destruktive relasjoner. Og der satt jeg altså selv og befant meg i et forhold som gradvis gjorde meg svakere og mer utrygg. Men jeg ville ikke se på meg selv som et offer.

LES OGSÅ: Derfor er det så vanskelig å forlate en voldelig relasjon

Befant seg i ekstrem situasjon

Samartin beskriver en relasjon preget av både psykisk og fysisk vold. Og der hun selv unnskyldte mye av det. Tenkte at det tross alt ikke var så ille som noen av tilfellene hun møtte på kontoret. At hun hadde kontroll. At det skulle ordne seg. I tillegg kom skamfølelsen snikende. Fortjente hun å bli behandlet dårlig? Var det noe galt med henne?

Det kom til et punkt hvor hun skjønte at dette var noe hun måtte ut av. Og måten hun løste det på høres ut som en scene i en roman hun selv kunne skrevet.

- Jeg kom til en erkjennelse av jeg befant meg i en ekstrem situasjon, og jeg måtte gjøre noe ekstremt for å komme meg ut. Og det innebar at jeg måtte oppføre meg som en Oscar-vinnende skuespiller, forklarer Samartin.

Paret hadde bestemt seg for å teste seg for hiv, og Samartin skjønte på vei til senteret at dette var muligheten hun hadde ventet på. Hun la merke til at de som fikk beskjeden om at de var friskmeldte fikk ett sett med brosjyrer, mens de som fikk den vonde beskjeden om at de var smittet, fikk et helt annet materiell.

- Kjæresten kom ut fra kontoret lettet og glad, og da det var min tur tenkte jeg at jeg måtte sørge for å få med meg de brosjyrene som blir tildelt de som er smittet. Så mens jeg satt der og fikk beskjeden om at jeg var frisk, fortalte jeg at jeg jobbet som terapeut og gjerne vil vite hva slags informasjon en smittet person får, slik at jeg kunne yte bedre hjelp til denne pasientgruppen. Dermed fikk jeg all informasjon jeg trengte - alle brosjyrer, alle telefonnumre - alt.

Da hun møtte kjæresten sin på venterommet hadde hun alt hun trengte for å gjennomføre løgnen.

- Jeg klarte til og med å gråte. Det var min livs forestilling. Men det var helt nødvendig, og jeg visste at han kom til å forlate meg etter det, sier Samartin.

Hun fikk rett. Han forsvant ut av livet hennes, etter et forhold som varte i nærmere to år. Ble han borte for godt?

- Han har tatt kontakt én gang, og bedt om tilgivelse. Det ga jeg ham. Men jeg sa samtidig at hvis han virkelig mente at han angret, så måtte han love meg å aldri ta kontakt igjen. Og det løftet har han faktisk holdt, sier Samartin.

I dag lever Samartin et liv som fulltidsforfatter, sammen med ektemannen Steve Myles som hun har vært gift med i femten år. Bakgrunnen som terapeut virker tydelig i bøkene hennes, også denne gangen. Viktigheten av kjærlige relasjoner, håp, vennskap og tilgivelse er sentralt også i «Skjønnet for aske».

- Jeg håper at boka kan være med på å skape en form for emosjonell bevissthet rundt temaet trafficking. Det er noe annet enn en intellektuell bevissthet om at fenomenet eksisterer. Mange ofre behøver hjelp til å skape seg et nytt liv. Og det er først når vi bryr oss om hverandre, virkelig ser hverandre - at endringer kan skje. Det gjelder i alle sammenhenger, for alle mennesker, sier Samartin.

LES OGSÅ: Melissa fikk hiv av den første hun hadde sex med

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer