Galleri Nora

- Jeg hoppet rett ut av hamsterhjulet

Nora hadde startet reisen mot drømmejobben, da hun plutselig følte seg fanget av karrieren.

SELVLÆRT: Nora Nesheim trengte kunst på veggene, men hadde ikke råd til å kjøpe det hun ønsket som student. Da bestemte hun seg for å male selv. Det skulle vise seg å være starten på noe større. FOTO: Privat
SELVLÆRT: Nora Nesheim trengte kunst på veggene, men hadde ikke råd til å kjøpe det hun ønsket som student. Da bestemte hun seg for å male selv. Det skulle vise seg å være starten på noe større. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Nora Nesheim (26) ville ikke være en som sykemeldte seg som 22-åring. Hun ville ikke være en som ikke strakk til i jobben. Etter intens jobbing det første året i arbeidslivet, tok hun et valg.

26-åringen fra Haugesund sa opp jobben og gikk fra å være hobbymaler til at kunsten ble hennes levebrød. Som et resultat av hardt arbeid for å bygge et navn i kunstnerbransjen, står hun mye friere i dag.

Ambisiøs

Som en del av bacheloroppgaven laget hun en mal for hvordan private teatre kan tjene penger, uten offentlig støtte. Etter endt bachelor i kultur og ledelse, siktet hun på å bli teatersjef.

Med den økonomiske kunnskapen, så hun at hun hadde et fortrinn når det gjaldt å tjene penger i bransjen.

- I kulturbransjen er det lite kompetanse på økonomi. Det økonomiske skal ikke stå i veien for kunsten. Det synes jeg er problematisk, sier hun da vi møter henne i det som er kombinert stue og galleri på Majorstuen i Oslo. De lyse veggene prydes av store abstrakte malerier i sterke farger.

Etter et år i kulturbransjen tenkte hun: «Jeg kan jo bevise at teorien min funker. Hvis jeg selger kunst sånn som jeg selger komikere, kan jeg faktisk leve av det».

På den tiden jobbet hun i Stand Up Norge, et bookingbyrå innen humor.

GALLERI OG STUE: Stuen til Nora er fyllt med malerier. Her holder hun også private visninger på forespørsel. FOTO: Privat.
GALLERI OG STUE: Stuen til Nora er fyllt med malerier. Her holder hun også private visninger på forespørsel. FOTO: Privat. Vis mer

Kickstart på salget

- Jeg hadde forretningsidéen om at jeg bygger opp et navn på Instagram og får en stor kundegruppe, sier hun.

I tillegg hadde hun nettgalleriet.

- Et fysisk galleri er så enormt kostbart å eie, sier hun.

Da kunne hun like så greit selge kunst fra stua. Det var fremdeles ganske nytt med nettgallerier da hun startet opp.

- På det tidspunktet tenkte jeg at denne ideen er bare min, og det er jeg som kom på den, sier hun lattermild med en innrømmelse om at det sannsynligvis ikke var tilfelle.

Komiker Sigrid Bonde Tusvik kjøpte et av hennes første malerier etter at Nora sa opp jobben i Stand up Norge. Det har betydd mye, og ga en kickstart for salget videre.

- Hvis vi ser noen vi ser opp til kjøpe et produkt, gir det oss en trygghet om at det er noe vi vil ha selv også, sier Nora overbevist.

"Dette kan vel jeg òg"

Nora begynte å male samtidig som hun begynte å studere.

- Jeg hadde en leilighet hvor jeg ville ha kunst på veggene, men hadde ikke råd til å kjøpe. Da jeg gikk forbi gallerier, tenkte jeg «men dette kan vel jeg òg».

Nora hadde planer om å bli teatersjef. Alle jobbene hun hadde hele veien skulle lede i den retningen.

- Jeg føler at du hele veien strever for å komme videre i karrieren din. Si du jobber veldig hardt i et år for å få lønnsforhøyelse, og så jobber du veldig hardt det neste året med mål om å få en høyere stilling. Sånn som dette går det hele veien til du kanskje er så heldig at du blir sjef, sier hun og fortsetter:

- Når du har blitt sjef, så har du et helt styre som har kjempehøye krav til deg. Jeg tror at du i enda større grad vil føle på et press om at du må levere på vegne av noen andre.

Måten det blir sagt på avslører at det ikke er første gang hun reflekterer over det.

Da hun innså at arbeidsmengden ikke ville avta med det første, øynet hun muligheten til å satse på kunsten og prøve noe nytt - like ambisiøs som tidligere.

- Jeg bestemte meg for å hoppe ut av hamsterhjulet og frigjøre meg fra forventningene. Jeg tenkte at kanskje jeg ikke skal ha en superfet tittel, men bare ha det bra.

GIGAVERK: Sterke farger går igjen i maleriene til Nora. FOTO: Privat.
GIGAVERK: Sterke farger går igjen i maleriene til Nora. FOTO: Privat. Vis mer

Viktig med frihet

Nora mener det hadde vært stas å være leder, men hun innså at det var viktigere å ha litt friere tøyler.

- Jeg synes det er slitsomt å ha det hengende over meg at jeg hele tiden skal bli vurdert av noen andre.

En viss form for press kommer hun likevel ikke utenom.

- Når jeg ikke får kunstnerlønn, får jeg større press på meg til å skape noe som er fint og som vil selge.

26-åringen sier at det ville vært en økonomisk trygghet, men hun er redd for at hun ikke ville prestert like bra. Hun liker tanken på at hun kan bidra til samfunnet, og ikke tar av felleskassa.

- Jeg synes det er veldig provoserende at vi skal ta penger fra barn som trenger brillestøtte, mens kunstnere skal få støtte. Jeg synes i hvert fall det er verdt å være litt kritisk til forvaltningen av økonomien i kulturbransjen.

- Jeg synes det er skikkelig viktig, legger hun til.

Inspirasjon

I begynnelsen kunne det være vanskelig å skulle tvinge frem inspirasjonen, da måtte hun lete etter den. I dag jobber hun mye med bestillingsverk til kunder, i tillegg til at hun har fått mer øvelse i å hente inspirasjon fra ulike steder.

- Ideer kan bare slå ned i meg, da har jeg det helt klart for meg hva jeg skal male, og løper og kjøper lerret og maling.

Hun blir inspirert av alt rundt seg. Det kan være alt fra naturen til filmer.

- Jeg så på den amerikanske versjonen av Første date, og der var det et maleri i bakgrunnen som jeg ble inspirert av.

Og da var det bare å finne frem malingen å la penselen lede an.

Verdifull beslutning

I dag, over tre år etter hun sa opp en trygg jobb med fast inntekt, er hun glad for at hun turte å ta valget om å starte Galleri Nora.

- Jeg føler at jeg har verdens beste liv. Jeg har ingen møter jeg gruer meg til. Jeg koser meg på jobb hver dag.

Det er én ting som skaper bekymring. Den økonomiske biten må hun bære selv. Det har vært tungt til tider, men hun har en solid vekst hvert år. Nå har hun ventelister på bestillingsverk og selger godt på utstillinger. Siste helgen i oktober holder hun utstilling med nye abstrakte malerier. Til tross for at den koselige stua med dype vinduer og rosett i taket fungerer godt som galleri, har hun - basert på erfaring - behov for større plass til utstillingen ettersom interessen er økende.

Nora har et viktig mål for fremtiden:

- Jeg har lyst til å lage enda finere kunst. Og nå ut til enda flere.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer