Brannkonstabel:

- Jeg ikke har fått jobben på grunn av pappa, jeg har gjort meg fortjent til den

Far og datter jobber på samme brannstasjon.

BRANNKONSTABEL: 28 år gamle Thea Vagle fra Larvik ble innstilt som nummer én da hun søkte jobb i brannvesenet i Larvik. FOTO: Mona Moe Machava
BRANNKONSTABEL: 28 år gamle Thea Vagle fra Larvik ble innstilt som nummer én da hun søkte jobb i brannvesenet i Larvik. FOTO: Mona Moe Machava Vis mer
Publisert

Se for deg at du står foran et hus som brenner.

Normalt sier instinktene våre at vi må gjøre alt vi kan for å komme oss så langt unna det brennende huset som mulig. Men for noen mennesker er det annerledes.

Det finnes nemlig de som har viet livet sitt til å gå inn i hus og bygninger som brenner, i håp om å redde ut mennesker og dyr som er sperret inne.

Se igjen for deg at du står utenfor huset som brenner.

Flammene danser over inngangsdøren og oppover husveggen. Varmen slår deg i ansiktet. Forestill deg at du skal sende datteren din inn i flammehavet. Du skal trosse de instinktene som ligger naturlig for de fleste.

Slik er arbeidshverdagen for Thea Vagle (28) og Jan-Olav Vagle (57). Far og datter jobber nemlig sammen på Larvik Brannstasjon.

FAR OG DATTER: Thea og Jan-Olav Vagle jobber sammen på Larvik Brannstasjon. FOTO: Mona Moe Machava
FAR OG DATTER: Thea og Jan-Olav Vagle jobber sammen på Larvik Brannstasjon. FOTO: Mona Moe Machava Vis mer

- Hvordan er det å vite at datteren din skal gå inn i bygninger som brenner?

- Vi har og kan få utfordringer med det, vi er jo i et yrke som er spennende, og da spesielt med tanke på brann. De fleste går ut og vi går inn, og det er klart at blod er tjukkere enn vann. Sånn vil det jo alltid være, men jeg må jo være profesjonell, så skulle det oppstå en situasjon der Thea må gå inn i et hus som brenner, eller at hun blir skadet, så må jeg nok overlate til andre i organisasjonen å håndtere det videre. Jeg har aldri vært redd, for Thea har såpass god erfaring og opplæring med tanke på det å håndtere situasjonene som kan oppstå, forklarer Jan-Olav til KK.

Han har vært i brannyrket siden 1986, og som liten jente var Thea ofte med pappaen sin på jobb. Siden har hun vært i forsvaret og har nå utdannet seg til å bli røykdykker. Etter å ha gjennomført en knalltøff opptaksprøve fikk hun sommeren 2017 fast jobb som brannkonstabel på Larvik Brannstasjon - hvor pappa Jan-Olav er innsatsleder.

- Har du opplevd kommentarer av typen «du fikk vel jobben på grunn av pappaen din», Thea?

- Aldri, svarer hun bastant, og legger til:

- Vi var fire stykker som fikk fast jobb her da jeg søkte, og jeg ble innstilt som nummer én. Så det er klart at jeg ikke har fått jobben på grunn av pappa, men at jeg har gjort meg fortjent til den.

LES OGSÅ: Ingrid fulgte i fars fotspor og ble flyver: - At pappa var pilot påvirket nok yrkesvalget mitt

- Jeg er imponert over at hun er såpass tøff at hun utfordrer den yrkesstoltheten vi menn i denne bransjen har

Under opptaksprøven hadde Jan-Olav sørget for at ansettelsesutvalget besto av andre kvalifiserte folk fra brannvesenet i nabokommunen.

- Det er klart at det er helt i grenseland, men Thea har en vaktleder som er hennes nærmeste overordnede, og dermed blir dette mellomleddet mellom Thea og meg. Thea var en sterk kandidat, og vi gikk såpass langt at vi valgte å hente andre personer inn i intervjuprosessen. På den måten var vi helt sikre på at vi ikke tråkket feil, og at det ble en ryddig prosess, sier innsatslederen.

Kommunen har i utgangspunktet en regel om at man ikke kan ha familiemedlemmer ansatt direkte under seg, så før Thea ble ansatt gikk de en runde med HR-avdelingen på brannstasjonen.

- Det ble gjort før hun kom på intervju, fordi det var ikke noe vits i å gå de rundene der dersom det var utelukket at hun kunne få jobb hos oss ettersom jeg jobbet her fra før. Vi fikk dette godkjent så lenge vi hadde et ledd i mellom oss, som da er vaktlederen, forklarer Jan-Olav.

RØYKDYKKER: 25 år gamle Thea er per i dag den eneste brannkonstabelen med redningsdykker-kurs på Larvik Brannstasjon. Om ikke lenge får kollegene hennes også samme kursing. FOTO: Mona Moe Machava
RØYKDYKKER: 25 år gamle Thea er per i dag den eneste brannkonstabelen med redningsdykker-kurs på Larvik Brannstasjon. Om ikke lenge får kollegene hennes også samme kursing. FOTO: Mona Moe Machava Vis mer

- Hva er det som imponerer deg mest med datteren din, Jan-Olav?

- Det er pågangsmotet hennes. Det å være såpass tøff at hun utfordrer den yrkesstoltheten vi menn i denne bransjen har. Jeg synes det er tøft at hun ikke er redd for å bli med på det, samtidig som hun har den holdningen med at hun ikke vil bli forskjellsbehandlet fordi at hun er dame - eller datteren min. At hun sier: «jeg vil ikke være her fordi at jeg er jente, men fordi jeg ønsker å være brannkonstabel». Det imponerer meg! Samtidig imponerte det med at hun selv tok initiativ til å ta en prat med vaktlaget på bakgrunn av vår familiære situasjon, sånn at ikke de følte på at her kommer dattera til sjefen! sier Jan-Olav stolt.

LES OGSÅ: Indiske Anny Divya (30) er verdens yngste kvinnelige Boeing 777-pilot

- Målet var jo å bryte barrieren og få inn flere kvinner

Av 257 søkere til de fire stillingene som Larvik Brannstasjon utlyste sommeren 2017, var det kun åtte kvinner, og Thea var altså den eneste jenta som ble fast ansatt. Det synes Jan-Olav er stas.

- Det er kjempemoro, og spesielt også at det er en jente som går inn i et yrke med så få kvinner fra før. Det har vært litt av målsettingen, jeg var med på å ansette Larvik Brannstasjons første kvinnelige brannkonstabel i 2011, og målet var jo å bryte barrieren og få inn flere kvinner, forklarer Jan-Olav.

INSPIRERENDE DAMER: Eva Toverud var den første kvinnelige brannkonstabelen på Larvik Brannstasjon. Hun ble ansatt i 2011. Seks år senere fikk Thea Vagle jobb på samme stasjon. FOTO: Mona Moe Machava
INSPIRERENDE DAMER: Eva Toverud var den første kvinnelige brannkonstabelen på Larvik Brannstasjon. Hun ble ansatt i 2011. Seks år senere fikk Thea Vagle jobb på samme stasjon. FOTO: Mona Moe Machava Vis mer

Da Eva Toverud (40) fikk jobben var Jan-Olav usikker på hvordan de skulle gjøre ting, og lurte på om det var best å ansette to jenter samtidig. Han tok derfor en telefon til en brannstasjon i Oslo for å høre med en av jentene der for å få tips og råd med tanke på ansettelsesprosessen.

- Hun jeg snakket med spurte meg hvorfor jeg følte at jeg burde gjøre det, og da sa jeg at det var for å gi dem et felles miljø. Men da forklarte hun at det ikke nødvendigvis er sånn at to damer går overens i det hele tatt. Hun mente derfor at jeg burde ansette de som var best kvalifisert til jobben, uavhengig av kjønn. Hun var veldig klar på det. Det lærte jeg ganske mye av, for jeg trodde at vi måtte skape et eget miljø for kvinnene. Men det er jo ikke nødvendigvis sånn at kjemien stemmer bare fordi at de er damer, sier Jan-Olav.

- Har du noen gang følt på det at du kunne ønske det var flere damer som jobbet sammen med Eva og deg, Thea?

- Jeg har ikke sittet med den følelsen én eneste gang. Jeg trives så godt sammen med guttene her at det bare er positivt. Jeg ble tatt imot som en del av gutta, og det er klart at man skal tåle å høre en annen type prat enn hvis det bare hadde vært damer her. Men det er tilrettelagt så godt med fordeling av garderobefasiliteter, soverom og slike ting at det har jeg ikke følt på det i det hele tatt. Jeg har ikke savnet flere kvinnelige kolleger, men det er klart at for miljøet så er det absolutt bra å få inn flere! sier Thea, og legger til at det er rundt fire prosent kvinnelige brannkonstabler i Norge i dag.

SPESIALUTSTYR: - Det som ofte er det vanskeligste problemet er det å få tilpasset utstyr, sier Thea Vagle til KK. FOTO: Mona Moe Machava
SPESIALUTSTYR: - Det som ofte er det vanskeligste problemet er det å få tilpasset utstyr, sier Thea Vagle til KK. FOTO: Mona Moe Machava Vis mer

Akkurat det er også pappa Jan-Olav enig i, for etter at Eva og Thea ble ansatt har de merket en forskjell i tonen mellom de mannlige brannkonstablene.

- Da Eva ble ansatt så måtte jeg sette henne på et vaktlag hvor jeg visste at det var en positiv holding. For det er klart at det til å begynne med var en ganske spesiell situasjon å få inn en dame. Det går litt på fordommer, og de må oppleve og se at det faktisk fungerer. Jeg husker at Eva var borte fra jobb på grunn av sykt barn kort tid etter at hun begynte å jobbe her, og da var det en av de litt sære som sa: «Ja, der kan du se. Det er det du kommer til å få - en som ofte kommer til å være borte fra jobb». Da sa jeg: «Men hender det ikke at du også er hjemme med syke barn?». Og da måtte han jo innrømme det, sier han og smiler.

- Eva har nok kanskje banet litt vei for meg, og de eldste som hadde et litt annet syn på det har gått av med pensjon nå. Men jeg har også erfart det at noen av de som var mest kritiske har endret mening underveis, og sett at det faktisk ikke er så ille med damer i denne bransjen allikevel, supplerer Thea.

LES OGSÅ: Katrine er en av svært få kvinnelige langtransportsjåfører: - Jeg anbefaler dette yrket til andre kvinner

En av de største utfordringene som kvinnelig brannkonstabel er å få tak i tilpasset utstyr

Den dagen Thea skal stifte egen familie er det flere hensyn som må tas med tanke på at hun befinner seg i et yrke med mange potensielle farer.

- Også her har Eva banet vei! Det er en ganske utfordrende greie, for man kan ikke bli utsatt for voldsomt stress eller røyk under svangerskapet, så for Eva sin del så gikk hun ganske tidlig ut i permisjon. Hun fikk noen oppgaver som hun kunne utføre hjemmefra, men man må si ifra tidlig slik at vi kan legge til rette for det. Vi hadde møte med jordmor og helsesøster ganske tidlig i prosessen og skjønte fort at det var lite hun kunne gjøre ute i ren beredskap. Vi er forberedt på sånne ting også, at det kommer! forklarer innsatsleder Vagle.

Han har også merket en forskjell med tanke på de mannlige brannkonstablene og foreldrerollen.

- Det er flere av guttene her som er lenger hjemme enn de var før. Da jeg begynte var man stort sett ikke borte fra jobb mer enn den dagen barnet ble født. Nå tar de permisjon over lengre perioder, og også dét gjør noe med miljøet og yrket, at alle sammen ser at gutta også tar ansvar hjemme. Vi eldre gutta skøyer jo selvfølgelig litt med det: «å jasså, har du ikke kvinnfolk hjemme til å passe på ungen?». Men det er jo bare for å tulle litt da. Jeg synes det er positivt at alle sammen tar sitt ansvar. Det ser vi også når ungene blir syke, før var det nesten aldri sånn at mennene var hjemme om barna var syke. Men nå deler de på det, sier Jan-Olav.

En av de største utfordringene Thea har kjent på etter at hun begynte karrieren i brannvesenet er det å få tilgang på riktig utstyr som gjør at hun kan utføre jobben på en trygg og sikker måte.

- Det som ofte er det vanskeligste problemet er det å få tilpasset utstyr, som for eksempel røykmasker. Vi damer er gjerne litt mindre enn mannfolka, og dermed må de gå til innkjøp av nytt utstyr etter hvert som Eva og jeg har kommet på banen. Det har hun sagt, at hun synes det har vært bra å få inn en dame til fordi at det har gjort det enklere å sette foten ned på visse ting. Det er jo ofte litt lettere når man er to, forklarer Thea.

- Hvordan er det når du er ute på oppdrag, er det noen som reagerer på at det plutselig dukker opp en dame blant brannkonstablene?

- Der jeg hører det oftest er når vi er ute i barnehager og har brannvern-øvelser for barna. Det er alltid noen unger som kikker litt ekstra, og syntes det er litt rart fordi «brannmann Sam» ikke dame. Men nå har det jo kommet inn kvinnelige brannkonstabler i «brannmann Sam»-filmene, så da har de etter hvert blitt mer vant til det! sier hun og ler.

LES OGSÅ: Foreldrene trodde hun bare var lat: - Charlottas (23) hjerte var dobbelt så stort som det burde være

- Jeg har aldri følt meg alene som eneste kvinne her

Vi måtte jo selvfølgelig ta en prat med Eva også, for å høre hvordan det har vært for henne å være den første kvinnelige brannkonstabelen på Larvik Brannstasjon.

- Jeg tenkte egentlig ikke så mye over at jeg var den første dama her på stasjonen. Jeg kom til en arbeidsplass hvor det var mange hyggelige mennesker, og det spiller jo ingen rolle om står eller sitter når man tisser, hvis du skjønner! Det er kjempebra folk her, og da sklir man lett inn i miljøet da, sier Eva entusiastisk.

- På et eller annet vis må du jo ha brøytet en vei for Thea?

- Ja, det kan godt hende. Det har sikkert vært mange meninger underveis, men dersom folk har snakket bak ryggen min, og så har jeg gitt blanke. Jeg kom inn for å være meg selv, og ikke noe annet. Hva alle andre mente spilte ingen rolle for meg. I ettertid har jeg kanskje fått med meg noe av det som er blitt sagt, og det finnes jo selvfølgelig fordommer overalt - også her i brannvesenet. Noen har sikkert tenkt at det å få inn jenter i brannvesenet kan bli vanskelig, og tenkt at nå kan vi ikke være oss selv, nå kan vi ikke fise eller snakke om «mannegreier», men jeg tenker at nå i 2020 så er det historie, forklarer Eva, og legger til:

- Jeg synes det har gått veldig fint og har aldri følt meg alene som eneste kvinne her. Men når det først kom inn en jente til, er jeg veldig glad for at det akkurat ble Thea!

Eva har aldri hatt noen problemer med at far og datter har jobbet under samme tak.

- Jeg kan ikke stå for hva andre tenker og sier, men jeg har stor tiltro til Thea som kollega, og Jan-Olav er sjefen min. Så hva de er på fritiden spiller ingen rolle for meg!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer