- Jeg kan danse selv om jeg ikke kan høre

For mange er dans og bevegelse utelukkende knyttet til musikk. Anne-Line Lønnbu Kirste hører ikke musikken, men det har aldri stoppet henne fra å danse.

DØV DANSER: Anne Line er døv, men er likevel en profesjonell danser: - Man får til det man vil. FOTO: Astrid Waller
DØV DANSER: Anne Line er døv, men er likevel en profesjonell danser: - Man får til det man vil. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Anne-Line Lønnbu Kirste (34) husker godt dagen da hun ble hentet av ambulansen og våknet opp på sykehuset etter å ha følt seg dårlig. Likevel tok det en stund før hun og familien oppdaget at hun var blitt døv.

- Jeg ble født hørende, men da jeg var tre år gammel mistet jeg hørselen på grunn av hjernehinnebetennelse, forteller hun til KK.

Som treåringer flest var Anne-Line mesteparten av tiden i sin egen boble og opptatt med å leke. Ingen merket at hun ikke oppfattet lyder som før. Men familien skjønte at noe var galt da Anne-Lines mor var ute på reise og ringte hjem for å si god natt til datteren, slik hun alltid pleide å gjøre. Anne-Line var helt stille og responderte ikke. Bare noen få dager senere var hun tilbake på sykehuset og blir konstatert døv.

Familien bestemmer seg for å flytte fra Kirkenes til Trondheim for at Anne-Line skal få muligheten til å gå i barnehage sammen med andre døve barn. Her lærer hun seg også tegnspråk.

- Jeg husker ikke så mye fra akkurat denne tiden, men jeg har tatt vare på flere barnehagebøker der det står skrevet at jeg ofte kunne være sur, vrang og frustrert. Når jeg ser tilbake, forstår jeg at det kanskje ikke var så rart. Plutselig hadde jeg mistet evnen til å oppfatte hva som blir sagt, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer