Amalie Olsen

- Jeg kan ikke gå i tights uten å få kommentarer på underlivet mitt

Influenser Amalie Olsen (24) tar et oppgjør med nettrollene.

AMALIE OLSEN: Amalie har opp gjennom årene fått høre ekstremt mye rart om sitt eget utseende, men hun prøver å ikke la det påvirke henne. Foto: Ida Bergersen
AMALIE OLSEN: Amalie har opp gjennom årene fått høre ekstremt mye rart om sitt eget utseende, men hun prøver å ikke la det påvirke henne. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Det ustabile juliværet fører oss inn på en kafé sentralt i Oslo. Amalie Olsen Gjersøe (24) kommer gående sammen med manageren sin, Milda. Det er ikke vanskelig å se at Amalie er glad i pirecinger, med x antall ringer i ørene, og ring i nesa. Tatoveringer finnes over hele kroppen, og når hun smiler kan man se tannsmykkene.

Mange ser på Amalie som et friskt pust blant de perfekte influenserne som tilsynelatende aldri har en dårlig dag. Amalie deler både opp- og nedturer på en lite tilgjort måte. Og til tross for å ha lansert et eget sminkemerke for noen år siden, fremstår hun som ganske ujålete.

STARTET TIDLIG: Amalie Olsen begynte med YouTube som 13-åring. Foto: Ida Bergersen
STARTET TIDLIG: Amalie Olsen begynte med YouTube som 13-åring. Foto: Ida Bergersen Vis mer

24-åringen, som har vokst opp på en gård i Vestfold, ble først kjent da hun begynte med YouTube. Hun har i dag 172.000 abonnenter på kanalen sin, og omtrent like mange følgere på Instagram. Nå har TikTok i større grad tatt over, og hun har nesten 420.000 følgere på plattformen.

- Hvorfor startet du med YouTube?

- Det var på den tiden alle begynte å blogge, men jeg syntes det var så kjedelig å lese. Jeg så bare på bildene. Da noen av dem begynte å videoblogge, og brukte YouTube til å publisere videoer, tenkte jeg: Hvorfor ikke bare lage video?

Og det var slik det hele startet. Amalie ble raskt blant de største youtuberne i Norge.

- Jeg var nok heldig med timingen – det var jo rett før det eksploderte.

Vondt når kommentarer treffer

Hvordan er det å vokse opp med publikum på nett fra du er 13 år gammel – en alder hvor de aller fleste av oss er usikre og ekstremt sårbare for negative kommentarer?

- I starten var det litt skummelt. Jeg følte at uansett hva jeg sa eller gjorde, var det feil i noens øyne. Folk elsker å pirke. Men jeg gjorde jo ikke noe galt, så jeg skjønte at jeg bare måtte kjøre på – selv om noen var uenige.

- Hvilke kommentarer sårer?

- Som regel bryr jeg meg ikke, men det kan være litt vondt om de treffer usikkerhetene jeg har fra før. For eksempel ting ved kroppen min som jeg er usikker på, sier hun, og tenker seg om litt.

- For mange år siden leste jeg en jodel hvor noen skrev at de ble skuffet over å møte meg i virkeligheten, fordi jeg var mer sjenert enn de trodde. Men hva er det folk tror da – jeg snakker jo vanligvis til et kamera, sier hun, og ler litt.

Eksponerer usikkerhetene

Istedenfor å skjule usikkerhetene sine, har Amalie bevisst valgt å gi litt mer f, og heller eksponere det som gjør henne usikker.

- Om jeg skal skjule usikkerhetene mine, blir det bare en begrensning, og det blir for dumt. Det er jo jeg selv som velger hvordan jeg skal leve livet mitt.

På et tidspunkt begynte hun å vise ufiltrerte bilder av kroppen sin – som en motpol til alle som poster bilder hvor de poserer «riktig», fra riktig vinkel og med flatterende belysning.

- Jeg gjorde det mest for min egen del, men også for andres. På den måten ble jeg ikke like stresset av at folk tar snikbilder av meg på stranda, og tenker at jeg ikke ser ut som jeg gjør på Instagram, sier hun, og tilføyer:

- I likhet med veldig mange andre, var jeg usikker på kroppen min. Og da følte jeg at det ble lettere om jeg fremstilte den som normal, så ingen blir skuffa når de møter meg. Og det satte folk veldig stor pris på.

Men da Amalie tagget #bodypositivity under innleggene sine, ble det feil – hos enkelte kroppsaktivister.

- Jeg fikk kritikk fordi jeg var for tynn. Jeg synes det er interessant at kroppsaktivistene mener at tynne mennesker ikke kan være en del av «body positivity». Det blir jo veldig dobbeltmoralsk. Hvorfor skal én kroppstype være akseptert, og ikke alle?

KRITIKK: Amalie fikk kritikk fra enkelte kroppsaktivister ved å tagge #bodypositivity under innleggene sine. Foto: Ida Bergersen
KRITIKK: Amalie fikk kritikk fra enkelte kroppsaktivister ved å tagge #bodypositivity under innleggene sine. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Kommentarer på kropp

Amalie opplevde ikke å få så mange stygge kommentarer da hun var yngre, men de som gikk i klassene over henne på skolen, reagerte på at hun begynte med YouTube.

- Mange syntes at det var teit at jeg prøvde å få til noe. Men det ga meg bare mer motivasjon – jeg tenkte at jeg skulle motbevise dem, sier hun med et lite smil.

Kommentarer på kropp og utseende kom for alvor da Amalie ble aktiv på TikTok.

- Spesielt unge gutter syntes det var veldig kult å kommentere at jeg var flat – at jeg ikke hadde pupper eller rumpe.

«Hun har pikk»

Det finnes ikke begrensninger for hva folk lirer ut av seg, og Amalie har de siste månedene fått mange kommentarer på sitt eget underliv. Hun begynner å le så fort spørsmålet dukker opp.

- Jeg skjønner ingenting, jeg. Hvorfor skal folk henge seg opp i tissen min, sier Amalie spørrende, med et oppgitt uttrykk i ansiktet.

- Det er flere og flere som har kommentert det, sikkert i et håp om at jeg skal svare på det. Jeg synes det er så trist at vi ikke kan gå med tights uten at noen skal kommentere underlivet vårt.

POSTER KOMMENTARER: Amalie legger ofte ut kommentarene hun får via sin Snapchat-konto. Foto: Skjermdump Snapchat
POSTER KOMMENTARER: Amalie legger ofte ut kommentarene hun får via sin Snapchat-konto. Foto: Skjermdump Snapchat Vis mer

Den første kommentaren kom da Amalie var på Gran Canaria i vår, og gikk en tur i treningsshortsen sin. Da var det en jente som skrev: Hva er det du har mellom beina?

- Jeg postet kommentaren og svarte at det var tissen min, liksom. Så fikk jeg en kommentar fra en eldre gutt, som tagget kompisen sin og skrev: «Jeg lover, hun har pikk». Så svarte jeg: «Er du redd den er større enn din?», og da ble de litt satt ut, ler hun.

Trener mye

Amalie bruker mye tid på treningssenteret, og er veldig ivrig på styrketreningsfronten. Men hun understreker at det ikke er de stygge kommentarene som påvirker henne til å trene.

- Jeg gjør det ikke fordi jeg ønsker å forandre meg, men for at jeg skal føle meg bra, i både kropp og sinn. Om jeg ikke hadde trent vet jeg ikke hvor jeg hadde vært psykisk, sier Amalie, som også har vært åpen om at hun sliter med angst.

Amalie har trent crossfit tidligere, og det var der hun lærte mange av de grunnleggende øvelsene i styrketrening. Da hun begynte å trene på treningssenter i Oslo, trente hun sammen med influenser og personlig trener, Hanna Martine Slåttland Baller.

- Jeg har også hentet mange tips fra TikTok, fra personlige trenere. Det har blitt så populært å trene styrke, føler jeg, og kunnskap er så lett tilgjengelig. Men det er mange ufaglærte som kommer med råd, så jeg vil anbefale å sjekke at de du tar råd fra har treningsbakgrunn.

Turte ikke å trene alene

I starten var Amalie helt avhengig av å trene sammen med noen. Hun forteller at hun vanligvis liker å gjøre ting alene, men det var en ekstra terskel å dra på treningssenteret alene.

- Under corona måtte man en periode booke tid på treningssenteret på forhånd, for å begrense antall folk på samme tid. Men en dag hadde Hanna og jeg ved en feiltakelse booket time på forskjellig senter, og det var ikke mulig å bytte. Så da ble vi enige om å trene hver for oss. Og etter det, elsket jeg det. Man må bare tørre litt mer, sier hun.

- Har du noen tips til de som kvier seg for å trene alene?

- Det er enklere dersom du er trygg på øvelsene du skal gjøre, så jeg vil anbefale å øve mye først. Og jo lenger du venter, desto skumlere blir det, og da utsetter man det ofte. Bare bestem deg en dag, og hopp i det. Sett på bra musikk, og ta på deg klær du føler deg fin og komfortabel i.

Livredd for å påvirke negativt

- Er du veldig bevisst på hva du poster?

- Ja, jeg vil si det. Jeg er livredd for å påvirke noen negativt. Derfor prøver jeg å ikke snakke om mat, hva man burde spise eller kalorier, da jeg sliter med det selv. Unge blir veldig lett påvirket. Hadde en person jeg ser opp til lagt ut alle måltider i løpet av en dag, kunne jeg lett ha kopiert det, sier Amalie.

24-åringen har hatt et anstrengt forhold til kropp og mat, og hun var veldig usikker på kroppen sin helt fra hun var liten. Da et dårlig forhold tok slutt for fem år siden, følte hun at alt rundt henne ramlet sammen.

- Jeg ville ha kontroll over noe. Og det ble mat, som etter hvert utviklet seg til å bli veldig usunt.

Folk rundt Amalie begynte å kommentere at hun hadde blitt veldig tynn. Hun lar ikke merke til det selv, da det ikke var en bevisst handling. Men kommentarene ga henne likevel motivasjon til å fortsette.

- Etter hvert innså jeg at jeg begynte å bli underernært, så jeg skjønte at jeg måtte ta grep.

- Hva fikk deg til å innse det?

- Jeg husker ikke helt når det snudde, men en venninne la merke til at jeg hadde endret matvaner, og kun spiste til visse tidspunkter i løpet av en dag. Hun tok det opp med meg, og spurte om det egentlig gikk bra.

Amalie forteller at det går mye bedre nå, og at styrketreningen har bidratt til at hun ser verdien av å spise nok mat.

BEDRE I DAG: Amalie har et mye bedre forhold til kropp og mat i dag. Foto: Ida Bergersen
BEDRE I DAG: Amalie har et mye bedre forhold til kropp og mat i dag. Foto: Ida Bergersen Vis mer

«What I eat in a day”

- Hva er det «verste» du ser andre influensere legge ut?

- Jeg er ikke noe fan av «what I eat in a day», for eksempel.

«What I eat in a day» er videoer hvor influensere filmer alt de spiser og drikker i løpet av en dag.

- Dette gjelder spesielt de som spiser veldig lite mat, slik som kun salater og små måltider. Jeg tror at mange av dem vet selv at de spiser for lite, men likevel poster det. Unge mennesker forstår ikke at det ikke er sunt.

Likevel kan Amalie forstå det litt, da hun på sitt dårligste følte at hun hele tiden måtte bevise hva hun hadde «oppnådd».

- Jeg kunne komme med sånne dumme utsagn som «jeg har bare spist så og så lite i dag, jeg». Det er kanskje en måte å spørre om hjelp på – det er nok ikke alle som gjør det bevisst for å påvirke noen negativt. Men det er jo helt tullete.

Angrer på spesielt én ting

Etter over 10 år i bransjen, har Amalie postet mye innhold på sosiale medier. Og det er noen ting hun angrer litt ekstra på.

- Det er sikkert mye jeg burde angre på, men bedre å angre på noe man har gjort, enn noe man ikke har gjort, sier hun, og ler litt av begrepet.

- Jeg dreit meg ut skikkelig en gang. Jeg var rundt 16 år, og noen lurte på om jeg var psykisk syk, hvorpå jeg svarte at «nei, jeg er helt normal». Jeg mente ikke at de som sliter med psykisk sykdom ikke er normale – jeg prøvde bare å få frem at jeg ikke hadde noen diagnoser, men da fikk jeg mye hat. Det angrer jeg skikkelig på, faktisk.

Betyr mye

Til tross for nettrollene, har Amalie en stor følgerskare som elsker innholdet hennes. Hun er en person mange ser opp til.

- Det som betyr mest for meg, er at det jeg poster eller min rolle om influenser gjør noe positivt for andre. At noen har tatt til seg noe jeg har sagt, som har gitt dem et nytt perspektiv på noe de sliter med, eller at noen valgte å dra på trening i shortsen de får litt bollemus i, fordi jeg gjør det. Det gjør meg så glad, sier hun med et stort smil, og fortsetter:

- At noen respekterer stemmen min og blir påvirket er sykt hyggelig, men samtidig blir jeg litt stressa fordi jeg er redd for å gjøre noe feil. Det er en oppvekker for meg, men samtidig veldig positivt.

Om kort tid får man se Amalie ukentlig på TV-skjermen, men denne gangen uten at hun selv har regien. Hun har nemlig blitt en del av «Bloggerne» på TV2.

- Jeg har ikke gjort noe særlig TV før, så det blir veldig nytt og spennende. Jeg synes det er litt vanskelig å vise følelser foran andre – det er lettere når jeg videoblogger selv. Men det blir følelser, altså, sier hun, uten å kunne røpe noe mer om hva som blir vist.

Bloggerne har premiere 14. august.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer