Syria

- Jeg kan knapt lese om barna i Syria før jeg kjenner tårene trille og jeg får umåtelig vondt i hjertet mitt

Anita Helene Erichsen (33) selger brudekjolen sin til inntekt for barna i Syria.

BRUDEKJOLE: Anita Helene Erichsen selger brudekjolen sin til inntekt for barna i krigsrammede Syria. Foto: Privat
BRUDEKJOLE: Anita Helene Erichsen selger brudekjolen sin til inntekt for barna i krigsrammede Syria. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den syriske borgerkrigen har pågått siden våren 2011, og har gjort at flere tusen sivile er på flukt fra hjemlandet. I desember startet evakueringen fra Øst-Aleppo opp igjen, og til Dagbladet har Elizabeth Hoff, som er sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Syria sagt at forholdene er umenneskelige.

- Kvinner, barn og eldre har ventet på å bli fraktet ut av områdene i tre døgn. Det er forferdelig kaldt her nå. Snø i fjellene og under null grader om natta. Det må være helt forferdelig for folk å vente. Stakkars folk, sa Hoff til Dagbladet i midten av desember.

Dette har fått flere til å brette opp armene for å samle inn penger til menneskene som er på flukt, og dugnadsånden har heldigvis spredd seg både her i Norge og over landegrensene. Tobarnsmoren Anita Helene Erichsen (33), som er bosatt i Bærum, er en av dem. 

LES OGSÅ: - Når man ser bildene av små barn i redningsvester på flukt, tenker man jo på sitt eget barn

Søndag 18. desember postet hun et innlegg på Facebook-profilen sin, hvor hun forklarer at hun selger brudekjolen sin på Finn.no til inntekt for barna i Syria:

KAN BLI DIN: Anita Helene Erichsen selger brudekjolen sin til inntekt for barna i Syria. Du kan kjøpe kjolen via Finn.no. Om kjolen skriver hun: Den er fra merket Lilly's, pent brukt en gang, str 36/38, høyde 173 på meg, ikke lagt opp. Selges til høystbydende over 2000,- Kjolen er renset og klar for levering. Kan sees og prøves i Bærum Foto:  FOTO: Privat
KAN BLI DIN: Anita Helene Erichsen selger brudekjolen sin til inntekt for barna i Syria. Du kan kjøpe kjolen via Finn.no. Om kjolen skriver hun: Den er fra merket Lilly's, pent brukt en gang, str 36/38, høyde 173 på meg, ikke lagt opp. Selges til høystbydende over 2000,- Kjolen er renset og klar for levering. Kan sees og prøves i Bærum Foto: FOTO: Privat Vis mer

«Julen 2016!  Denne julen blir for meg veldig annerledes, for første gang på 7,5 år skal jeg ikke være sammen med de 2 som betyr hele verden for meg, mine småtroll, dette har jeg vært både trist og lei for. Så må jeg ta meg selv i det, i det å være egoistisk, for realiteten er den, at de to småtrollene, de skal være med pappaen sin, en fantastisk pappa som de forguder, de skal i år feire med en stor familie, masse mennesker, under samme tak, et rom som er fylt av varme, kjærlighet, de skal spise god mat, åpne en haug av pakker og de skal legge seg trygt og godt i sine egne senger, i et hjem de er trygge i. Dette kan ikke barn i Syria, verken barn eller voksne vil noen gang kjenne på julefølelsen i år, barn har levd halve livet sitt i flyktningleir, nå lever de på flukt, de lever med konstant redsel. De mister sine hjem, de mister sine nærmeste, den siste kosebamsen som ga litt trygghet er også forsvunnet. De er redd for døden, for krig, de er redd for å drikke forurenset vann, for det fører med seg sykdommer, de er redd for å ikke våkne opp om de sovner, de er redd for hva morgendagen bringer. Jeg klarer ikke se reportasjer fra Aleppo, jeg kan knapt lese om det før jeg kjenner tårene trille og jeg får umåtelig vondt i hjertet mitt.» 

«Da føler jeg meg egoistisk, for mine barn lever som prinser, de er omgitt av mennesker som er glad i de, og deres største bekymring om dagen, er om julenissen har fått med seg alle ønskene deres. Og jeg, jeg er heldig som får nyte synet av de vokse opp, jeg er heldig som får være med de så mye som jeg gjør, jeg er heldig som vet at de storkoser seg på julaften, til og med uten meg, jeg er heldig som får feire den dagen med gode venner og mennesker som betyr mye for meg, jeg er heldig som egentlig har svært få bekymringer når jeg legger meg for kvelden. Og mitt juleønske i år, er at hverdagen skal bli bittelitt bedre for de i Syria også, at de skal få den hjelpen de trenger! Vi kan alle bidra, gå inn på rodekors.no! Eller send: Syria til 2272 (200,-) Mitt bidrag er denne, en fantastisk brudekjole, en kjole jeg opplevde en av mine lykkeligste dager i, denne kjolen håper jeg kan gjøre noen andre lykkelige, ikke minst, den kan gi et lite håp i andre mennesker, et håp om en bedre fremtid! Kjøper betaler hele summen til røde kors!  En fin brudekjole, fra merket Lilly's, pent brukt en gang, størrelse 36/38, høyde 173 på meg, ikke lagt opp. Selges til høystbydende over 2000,- Kjolen er renset og klar for levering. Kan sees og prøves i Bærum.»

LES OGSÅ: Leo Ajkic: - Det kom soldater på døren for å hente pappa

- Responsen har vært overveldende!

Vi tok en prat med Anita Helene, som forteller mer om bakgrunnen for at hun nå velger å selge brudekjolen hun i sin tid fikk av sin svigermor.

- Jeg synes det er viktig å hjelpe når vi kan, spesielt i perioden vi er inne i nå. Jeg tror ikke at jeg er den eneste som «glemmer» litt hva som skjer utenfor, og tenker på alt vi selv skal gjøre, og rekke. Det er viktig å reflektere over hvor heldige vi er, hver og en av oss, og hjelpe andre, om det så er veldig lite så kan det utgjøre en forskjell for mange andre.

- Hvordan har responsen vært?

- Responsen har vært overveldende, masse fine tilbakemeldinger. Jeg hadde aldri trodd det skulle skape så mye interesse, Finn-annonsen er sett over 2000 ganger, jeg håper og få solgt den før nyttår. Positive tilbakemeldinger og interesse rundt en veldig viktig sak, det viser at det er flere som bryr seg og at det forhåpentligvis retter fokus mot å hjelpe andre når vi kan.

LES OGSÅ: - Det som skjer de tre april-dagene er viktig for hvem vi er i dag

IKONISK: Dette bildet av den syriske gutten Omran Daqneesh på fem år, er blitt selve symbolet på de umenneskelige og tragiske forholdene i Syria. Bildet ble tatt i august. Foto: NTB Scanpix
IKONISK: Dette bildet av den syriske gutten Omran Daqneesh på fem år, er blitt selve symbolet på de umenneskelige og tragiske forholdene i Syria. Bildet ble tatt i august. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg håper at den som kjøper brudekjolen får en minst like fin dag som jeg hadde

Anita Helene jobber som franchisedriver i Baker Hansen og er mamma til to gutter på fem og syv år. Hun ble skilt i fjor.

- Hvordan føles det å selge brudekjolen din, som du skriver har du jo mange gode minner med den. Har du gjort deg noen tanker om hvem den nye eieren skal være?

- Det er vemodig, og med litt tungt hjerte, samtidig så håper jeg at den som kjøper den får en minst like fin dag som det jeg hadde da den ble brukt. Det er en stor «luksus» som henger i skapet, og da tenker jeg at det er fint om noen andre kan bruke den, og om det kan bidra til å gi penger til de som trenger det mye mer en meg, føler jeg samtidig at kjolen har gitt meg enda flere gleder, sier den flotte Bærumsdamen til KK.no.

Vil du kjøpe brudekjolen, og samtidig bidra til at barna i Syria får det bedre, kan du gå inn her! Du kan også bidra ved å besøke Rødekors.no. Vi gjør oppmerksom på at Anita Helene Erichsen har gitt oss tillatelse til å gjengi annonsen og bruk av bilder.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer