Kk Reportasje

– Jeg kastet meg på kne i findressen

I desember i fjor fikk Arve Christian og kona Gry julegaven de hadde ventet på i over to år...sønnen sin!

FIKK SØNNEN SIN: I desember 2012 fikk Arve Christian og kona Gry lov til å hente sin lille adoptivsønn Aleksander Maximiliano på barnehjemmet i Santiago. Foto: Charlotte Wiig
FIKK SØNNEN SIN: I desember 2012 fikk Arve Christian og kona Gry lov til å hente sin lille adoptivsønn Aleksander Maximiliano på barnehjemmet i Santiago. Foto: Charlotte Wiig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Stemmen blir hul og øynene tindrende når Arve Christian Holst (39) snakker om jula for ett år siden, mens to korte bein løper ustoppelig inne i leiligheten på Løren i Oslo.

Adoptivsønnen Aleksander Maximiliano har blitt to og et halvt år, er glad og oppspilt.
I over åtte år hadde de ventet på denne julegaven.

– Da vi bestemte oss for å få barn, var det en stor beslutning i seg selv. For deretter å oppleve at det ikke gikk, det var et slag i ansiktet.

LES OGSÅ: Lisa Nilsson: Jeg trodde ikke jeg kunne få barn

ØYEBLIKKELIG KJÆRLIGHET: Lille Alexander på 2,5 år var verdens beste julegave til sine adoptivforeldre i fjor.  Foto: Charlotte Wiig
ØYEBLIKKELIG KJÆRLIGHET: Lille Alexander på 2,5 år var verdens beste julegave til sine adoptivforeldre i fjor. Foto: Charlotte Wiig Vis mer

Valgte adopsjon

Gry Odberg (42) glemmer ikke den voksende, fortvilte følelsen av graviditeten som uteble. Gang på gang. Av at ingen ting skulle bli slik de hadde trodd. Assistert befruktning var ikke aktuelt.

Adopsjon var det først Arve som tok opp. Gry trengte tid til å venne seg til tanken. Ta stilling til de vanskelige spørsmålene: «Hva er viktigst: å få barn, eller å få egenfødte barn? Vil vi heller leve et liv uten barn enn å adoptere?»

Høsten 2010 melder Arve dem på et adopsjonsforberedende kurs. Noen uker senere leverer de inn søknadspapirene. De er klare for det som måtte komme, og de vet det blir tøft.

– Vi er blitt veldig gode på å framskaffe dokumentasjon, oppsummerer Arve diplomatisk.

LES OGSÅ: Linda og Dan har syv barn

Ventet i to år

To år senere kommer meldingen de ventet på. Bildet de fremdeles ikke kan se på uten å bli blanke i øynene.

– Han var så utrolig søt. Jeg gikk i en lykkerus, smiler Gry

– Men samtidig turte jeg ikke helt å tro på det.

Ikke engang da hun sto på barnehjemmet i Santiago og holdt Arve hardt i hånden. Veien hit hadde vært så lang, men de var fremdeles ikke i mål. Det neste terningkastet kunne fremdeles sende dem tilbake til start, i teorien.

LES OGSÅ: Adil Khan: Jeg vurderte å adoptere

Under dette bildet i fotoalbumet står det: Dagen vi ble familie. Foto: Privat
Under dette bildet i fotoalbumet står det: Dagen vi ble familie. Foto: Privat Vis mer

Det første møtet

De hadde pyntet seg den dagen. Arve med mørk dress under den høye sola. De skulle møte chilensk barnevern, og så ha et kort møte med ledelsen på barnehjemmet. De siste formalitetene før det aller første møtet, som skulle skje neste dag.

Så nært. Men det føltes likevel så uvirkelig, der de satt under samme tak som den lille gutten de lengtet slik etter, som skulle gjøre familien komplett.

– Vil dere se ham? spør plutselig barnehjemslederen bak papirbunken, med et lurt og forventningsfullt smil.

De får knapt summet seg før en liten gutt står på den andre siden av glassdøren og vinker til dem. I neste øyeblikk, da han blir sendt inn til dem, forsvinner omverdenen.

Barnevernet, advokatene, legen og barnehjemsledelsen, som alle er vitne til dette store øyeblikket.

– Jeg kastet meg på kne i findressen, og glemte alt annet. Det var bare oss tre der nede på gulvet i langt tid.

Gry strigråt av lykke.

LES OGSÅ: Bjørn Eidsvåg: Jeg gråt av glede og lettelse da kona ble gravid

– Jeg kastet meg på kne i findressen

Endelig en familie


Dag tre blir han med dem hjem til leiligheten de skal bo i de neste ukene, til dommen faller, og til familien er klare til å reise hjem, sammen.

De kommer aldri til å glemme den første grytidlige morgenen de blir vekket av sitt eget barn.

Likevel har Arve skrevet det opp i almanakken: «13/12 2012: Vår første dag sammen som familie. Du var veldig fornøyd med å se oss med en gang du våknet.»

Les hele julehistorien, og andre julehistorier i «All I want for Christmas» i KK nummer 49-50, i salg fredag 6. desember.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer