Mange overvektige sliter med å gå ned i vekt på egenhånd. For personer med alvorlig overvekt som går utover helsen, kan en slankeoperasjon være aktuelt. Pasientene som får en slik operasjon, går som regel ned 30 til 50 kilo.
Selv om disse pasientene går ned mange kilo, er det ikke gitt at de skal klare å holde vekten nede. Men forskning viser at mange klarer nettopp det: En studie publisert i New England Journal of Medicine fulgte 1156 pasienter, for å se hvordan vekten endret seg i løpet av 12 år.
Deltakerne hadde gått ned 45 kilo i snitt de første årene etter slankeoperasjonen, og deretter gått noe opp i vekt, men gjennomsnittsvekten etter 12 år var 35 kilo mindre enn før operasjonen.
– De fleste som tar en slankeoperasjon klarer å holde vekten ganske bra: Etter to år er som regel vekten på sitt laveste, deretter stiger den med en halvt til én prosent årlig, sier Jøran Hjelmesæth, professor i medisin ved Universitetet i Oslo, og leder av Senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold.
LES OGSÅ: Monica gikk ned 60 kilo etter slankeoperasjon
Hvordan klare å holde vekten nede?
Likevel er det noen som går opp igjen til samme vekt som de hadde før operasjonen.
– Det finnes mange ulike grunner til det, men det er jo slik at gammel vane er vond å vende – det er lett å komme tilbake til gamle vaner. Også er det noen som opplever ubehagelige ting i livet, og derfor bruker maten som trøst, sier Hjelmesæth.
Internasjonalt er gastrisk bypass metoden som brukes mest. Da lager kirurgen en liten «lomme» på toppen av pasientens magesekk, og kobler den sammen med tynntarmen. Deretter blir øvre del av magesekken sydd sammen, og skilt fra resten av magesekken. Da vil den «nye» magesekken romme betydelig mindre mat enn før.
– Selv om magesekken minsker, og man blir raskere mett og mindre sulten, kan man i utgangspunktet spise like mye som før. Noen finner stor glede i mat, og kan spise selv om man ikke nødvendigvis er sulten. Men også dette behovet vil minske etter en slik operasjon.
Hjelmesæth mener at alle fedmeopererte må tørre å veie seg og følge med på vekten. Går vekten opp, må man gjøre endringer, og det trenger ikke å være vanskeligere enn å spise litt mindre og være mer i aktivitet.
– De fleste som lykkes med å holde vekten nede, er de som veier seg minst ukentlig, tar konsekvensene av økende vekt, spiser regelmessig og ikke hopper over frokosten, i tillegg til å være fysisk aktive. Det er anbefalt å være i aktivitet minst én time daglig – en tur i rask gange er alt som skal til.
LES OGSÅ: Overvekt og fedme kan krympe hjernen din
Tiden etter operasjonen bød på store utfordringer
Kristine Fjellestad (27) gjennomgikk en gastric bypass-operasjon for snart fem år siden. Frem til da hadde hun slitt med overvekt fra hun var veldig ung – allerede på barneskolen veide hun 100 kilo. Da hun var 18 år dro hun til fastlegen for å snakke om mulighetene for slankeoperasjon, men søkeprosessen ble ikke satt i gang før hun var 20 år.
– Operasjonen gikk greit, men tiden etter var helt forferdelig. Jeg var konstant kvalm og i dårlig form. En måned etter hadde jeg vanvittige magesmerter – jeg trodde det var på grunn av operasjonen, men det viste seg å være kreft i fjerde stadium.
Kristine fikk påvist en sjelden variant av lymfekreft. Etter operasjonen hadde hun gledet seg til å kunne leve det livet hun alltid hadde ønsket seg, men istedenfor måtte hun kjempe for å overleve.
– Jeg fikk ikke i meg mat på grunn av kvalmen, og jeg var sengeliggende i nesten et halvt år. Vekten raste nedover, men det var ikke slik jeg hadde sett for meg at det skulle bli.
LES OGSÅ: For tre år siden gjennomgikk Linn Therese Løver en slankeoperasjon

– Det er kjempevanskelig å holde vekten nede
Kristine overvant kreften, men brukte lang tid på å «komme til seg selv» igjen. Etter 12 runder med cellegiftbehandling ble kroppen totalt nedbrutt, og hun måtte så smått starte med opptrening. Nå er det fire år siden hun ble erklært kreftfri.
– Det er kjempevanskelig å holde vekten nede. Kroppen jobber imot, og de aller fleste legger på seg noen kilo igjen, før vekten stabiliserer seg. Jeg kjemper fortsatt mot vekten hver dag, og må passe på alt jeg spiser.
Å ta en slankeoperasjon var ikke et spontant påfunn hos 27-åringen – hun hadde forberedt seg i flere år før hun endelig fikk ønsket oppfylt. Hun brukte mye tid på å undersøke og lese om operasjonen, og snakket med andre som hadde vært igjennom det.
– Det siste året før operasjonen trente jeg med personlig trener tre ganger i uken, og fikk mye kunnskap om mat og kosthold som jeg tok med meg videre. Nå er jeg lidenskapelig opptatt av å ha en sunn livsstil, og jeg elsker å være kreativ på kjøkkenet og finne sunne, gode oppskrifter.
Har fått et helt nytt liv
Istedenfor å velge vekk retter, prøver Kristine å gjøre dem sunnere. Hun har også blitt svært glad i styrketrening, og ser hvordan kroppen endrer seg med riktig trening. Totalt har hun gått ned 80 kilo.
– Selv synes jeg at det er utrolig viktig å være godt forberedt i forkant av en slik operasjon, og ikke minst forstå at du må legge om livsstilen. Mange blir redde når de kan spise større måltider, men mitt fokus er å velge næringsrik mat – ikke å spise så mye som mulig.
Selv om operasjonen har bydd på mange utfordringer, ville Kristine allikevel ha gjort det om igjen om hun måtte det. Men hun anbefaler andre å tenke nøye igjennom hvilke utfordringer det kan by på, før man bestemmer seg.
– Jeg har virkelig fått et nytt og bedre liv. Det høres kanskje rart ut at et tall på vekten kan ha så mye å si, men når man veier over 130 kilo som jeg gjorde på operasjonsdagen, er det faktisk snakk om liv eller død. Hverdagen var vanskelig, og alt var fryktelig tungt både fysisk og psykisk. Nå kjenner jeg at jeg faktisk lever, og ikke bare eksisterer.
LES OGSÅ: Jeg var ikke Mette-Mari, men "hun svære"