Sara Jansson Mäkiperä

- Jeg kjenner på skuffelse

Sara Jansson Mäkiperä åpner opp om vanskelighetene med å få barn nummer to.

SARA JANSSON MÄKIPERÄ: Sara har ett barn sammen med ektemannen Joakim. De ønsker seg sårt barn nummer to. Foto: Privat
SARA JANSSON MÄKIPERÄ: Sara har ett barn sammen med ektemannen Joakim. De ønsker seg sårt barn nummer to. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Da var det ikke vår tur denne gangen heller. Jeg kjenner på skuffelse, definitivt. Jeg er lei meg. Jeg kjenner at jeg blir dårligere og får mer vondt i magen for hver uke som går, omtrent. Smertene jeg har er sterke, forteller Sara Jansson Mäkiperä (34) i en video hun postet på sin egen Instagram-profil.

Hun er tydelig berørt, når hun snakker om hvor vanskelig det er å bli gravid igjen. Hun har en datter på tre år sammen med ektemannen Joakim.

- Jeg skulle ønske det gikk riktig vei snart. Det er vondt når man må vente måned etter måned etter måned. Det er en tøff prosess, sier hun videre.

Mye forventninger

Sara håper at hun kan få andre som er i samme situasjon, til å føle seg litt mindre alene.

- Jeg tror at det er vanskeligere å si at man sliter med å få flere barn når man har fått et uten hjelp. Det er mye forventninger knyttet til dette, og så opplever jeg selv at jeg får mange velmenende råd og tips som kanskje gjør litt vondt, sier hun til KK.

Stress ned er et av rådene det kan være vondt å få, mener hun.

- Det er ikke sånn at man går rundt og er kjempestresset hele tiden, men det gjør jo så klart vondt når det ikke går. Jeg tror dessverre mange er redde for å snakke høyt om det, og da forblir ensomme i prosessen, sier hun.

Sara forteller at de ikke har søkt hjelp, men at hun skal snakke med helsepersonell om veien videre.

- Jeg har endometriose, som med stor sannsynlighet er grunnen til at det tar tid, sier hun.

Mener hun skal være takknemlig

Etter at Sara postet videoen har hun også fått meldinger fra folk som mener hun skal være glad hun faktisk har et barn.

- Hvorfor er det noen som absolutt må ha en mening om hva jeg føler? Mine følelser er mine følelser. Bare fordi jeg ønsker et barn til og kjenner at det er vanskelig at det tar tid, så betyr det ikke at jeg ikke er takknemlig eller glad for at jeg har et barn fra før. Om noe, så er det fordi jeg har et barn fra før at jeg ønsker dette så inderlig, skriver hun.

Det er nettopp slike kommentarer som gjør det vanskelig å være åpen om at man sliter med å bli gravid, mener Sara.

- Jeg kjenner at dette påvirker meg veldig. Ikke på den måten at jeg blir lei meg av slike kommentarer og meldinger, for jeg lar meg ikke tie. Men det påvirker meg på den måten at jeg har lyst til å bruke stemmen min enda mer, og stå opp for de som ikke har det så lett.

Ønsker mer åpenhet

Sara håper at hennes åpenhet kan føre til at andre tør å snakke høyt om sine utfordringer, og være åpen om de vanskelige følelsene også.

- Uansett om du har ett, fem eller ingen barn, om du har prøvd i to måneder eller to år: Du har rett til å føle på tristhet. Du har rett til å føle på en sorg. Aldri la noen andre fortelle deg noe annet, skriver hun.

Sara sier at Joakim er en viktig støttespiller for henne – spesielt når hun har dårlige dager.

- Å snakke med Joakim hjelper meg veldig. Selv om han ikke nødvendigvis forstår min ensomhet rundt det, er han en god støtte, og står stødig ved min side. Og så hjelper det å være åpen om det på Instagram. Det er en slags terapi.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer