Autisme:

– Jeg klarte ikke å få kontakt med andre. En bestevenn var en uoppnåelig drøm

Torhild (52) følte seg utenfor hele livet. Først da hun hørte et radioprogram i voksen alder, skjønte hun hva som kunne være årsaken.

AUTISME: Da Torhild fikk diagnosen i 2009, dro hun ut for å feire. – Det hadde vært en lang tankeprosess, og dermed ble det ikke vemodig. Endelig hadde jeg fått en bekreftelse på tankene mine, sier hun. FOTO: Morten Eik
AUTISME: Da Torhild fikk diagnosen i 2009, dro hun ut for å feire. – Det hadde vært en lang tankeprosess, og dermed ble det ikke vemodig. Endelig hadde jeg fått en bekreftelse på tankene mine, sier hun. FOTO: Morten Eik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hele livet har hun følt seg annerledes, og følelsene har ofte tatt overhånd.

Torhild Jåvold (52) fra Grimstad er flink til mye. Hun er en ressursperson som holder foredrag om autisme, har høyere utdanning og oppnådde gode karakterer.

Samtidig har hun store utfordringer som hun kjenner på kroppen. Denne dobbeltheten kan gjøre at hun blir overvurdert, mener hun.

– Plutselig kan jeg få en overbelastningsreaksjon og bli helt satt ut. Så jeg kan nok bli sett på som mer velfungerende enn jeg faktisk er, forteller Torhild åpenhjertig.

Plagene som Torhild kjenner på, synes på ingen måte utenpå. Den sympatiske kvinnen foran oss framstår som en som har full oversikt og er rask i tankegangen. At hun noen ganger har dager der hun må stenge omverdenen ute, er det de færreste som har visst.

Følte seg utenfor

Vi spoler tiden tilbake til barndommen.

– Som barn følte jeg at jeg levde i en glassboble, for jeg klarte ikke å få kontakt med de andre. Jeg gikk for meg selv i skolegården, og følte at det var et skille mellom meg og de andre barna, forteller Torhild.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer