Alopecia

- Jeg knakk sammen på badet og sa «jeg klarer ikke å skjule det lenger»

Sofia var bare 13 år gammel da hun mistet alt håret på grunn av sykdommen alopecia.

MISTET HÅRET: Sofia begynte å miste håret da hun var 11 år gammel, men har i motsetning til andre med samme sykdom, fått beholde nydelige bryn og lange øyevipper.  Foto: Astrid Waller
MISTET HÅRET: Sofia begynte å miste håret da hun var 11 år gammel, men har i motsetning til andre med samme sykdom, fått beholde nydelige bryn og lange øyevipper. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sofia Graff av Øhr (20) skal til frisøren. I dag skal hun få ny parykk. Sykdommen alopecia har gjort at håret hennes er borte. Det antas at sykdommen skyldes at immunapparatet påvirker hårveksten. Det finnes ingen god behandling, dette ifølge Store medisinske leksikon. Vel 1,7 prosent av befolkningen har alopecia. Sofia fikk sykdommen da hun var 11 år. 

LES OGSÅ: Kari Mette (34) var bare 7 år da hun mistet håret for første gang

– Jeg mistet det litt etter litt, men jeg brukte spenner og satte det opp på måter som kamuflerte hårtapet. Men etter hvert ble det umulig å skjule, sier Sofia.

Hun fortalte det ikke hjemme før etter at det hadde gått to år. Da var problemet ute av kontroll.

– En morgen da jeg var 13 år knakk jeg sammen på badet og sa «jeg klarer ikke å skjule det lenger» 

NY PARYKK: Sofia Graff av Øhr (20) har etter tre måneders ventetid fått ny parykk laget av ekte hår. Det er umulig å la være å ta på det. Foto: Astrid Waller
NY PARYKK: Sofia Graff av Øhr (20) har etter tre måneders ventetid fått ny parykk laget av ekte hår. Det er umulig å la være å ta på det. Foto: Astrid Waller Vis mer

Den dagen rant det virkelig over.

– Jeg spurte læreren om jeg kunne få si noe i klassen. Og da fortalte jeg at jeg holdt på å miste håret. I neste friminutt visste hele skolen det. Men alle var støttende. 

Og med dette fikk Sofia komme til frisør og selverklært hårnerd, Anette Skjellerudsveen, på Apollo Hårsenter på Lørenskog. Anette kan alt om hår og brenner for at folk som har alopecia eller kreft skal kunne være fine på håret.

– Jeg mistet min mor i kreft og ble da klar over hva denne pasientgruppen sliter med. Da bestemte jeg meg for å bidra til at de får bedre liv, sier Anette. – Håret er viktig for at vi skal føle oss vel. 

LES OGSÅ: Selvhjelp mot hårtap

Sofia har nå ventet tre måneder på at parykken skal bli ferdig. Det er en parykk laget av europeisk hår, som skal falle annerledes enn annet hår. Sofia har på forhånd tatt en avstøpning av hodet. Deretter ble parykken knyttet for hånd på fabrikken. Den er belagt med antisklimateriale og sklir ikke av hvis Sofia hopper og løper.

– Dette er parykkenes Rolls-Royce, sier Anette. 

Og den koster også tilsvarende mye: 35 000 kroner. Alopecia-pasienter får kun deler av denne kostnaden refusert via NAV, forklarer leder Oda Moldstad i Landsforeningen Alopecia Areata.

– Det finnes to ordninger, en for de under 18 år og én for voksne. Barn og unge får dekket to parykker per år og prisgrensen er på 20 000 kroner per stykk. Voksne får dekket 5605 kroner av utgiftene eller 14 505 kroner hvis du har en tilstand som gjør at du har behov for en tilpasset parykk. En ektehårsparykk som du kan bade og trene med, koster nærmere 40 000 kroner, sier Molstad til KK.

Foreningen ønsker å heve beløpsgrensen.

– Dette er en sykdom som går på psyken. Vi mener det ikke skal stå på det økonomiske når det finnes gode hjelpemidler. Vi har vært på Stortinget uten at det har gitt resultater. 

I salongen setter Anette parykken på hodet til Sofia. Det nye, lange håret faller lett nedover skuldrene. Nå gjenstår finstuss.

– Jeg forsøker å herme etter naturen og lager babydun i nakken og pannen. Det er som regel der man kan se at noen har parykk, sier hun mens saksen går. 

Sofia legger hodet kokett på skakke, så håret faller. Parykken er som hentet fra en sjamporeklame. Det skinner friskt og har lett fall. Sofia ser glad ut. Hun forteller at hun også har lært å leve med sykdommen og går uten parykk når hun er med kjæresten. 

 – Jeg er fortsatt meg, og ingen har kuttet meg ut fordi jeg ikke har hår. Dette er ikke verdens undergang. 

Men en god parykk som sitter som et skudd, gjør sykdommen lettere å bære.

LES OGSÅ: Hårtap blant kvinner er fortsatt tabu

Sørger over håret

Mennesker med sykdommen alopecia opplever oftere angst og depresjoner. Mange føler ofte sorg over å ha mistet håret. Det kommer fram av en artikkel publisert i det medisinske tidsskriftet BMJ.

Donere håret ditt?

Det har kommet mange nye erstatningshår på markedet som tilpasses individuelt. De beste typene kan du svømme med. Fortsatt brukes ekte hår som knyttes strå for strå på en bunn, og det er derfor behov for hårdonorer. Les mer: apollohair.no/donere-har

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 31.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer