Alopecia

- Jeg knakk sammen på badet og sa «jeg klarer ikke å skjule det lenger»

Sofia var bare 13 år gammel da hun mistet alt håret på grunn av sykdommen alopecia.

MISTET HÅRET: Sofia begynte å miste håret da hun var 11 år gammel, men har i motsetning til andre med samme sykdom, fått beholde nydelige bryn og lange øyevipper.  Foto: Astrid Waller
MISTET HÅRET: Sofia begynte å miste håret da hun var 11 år gammel, men har i motsetning til andre med samme sykdom, fått beholde nydelige bryn og lange øyevipper. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sofia Graff av Øhr (20) skal til frisøren. I dag skal hun få ny parykk. Sykdommen alopecia har gjort at håret hennes er borte. Det antas at sykdommen skyldes at immunapparatet påvirker hårveksten. Det finnes ingen god behandling, dette ifølge Store medisinske leksikon. Vel 1,7 prosent av befolkningen har alopecia. Sofia fikk sykdommen da hun var 11 år. 

LES OGSÅ: Kari Mette (34) var bare 7 år da hun mistet håret for første gang

– Jeg mistet det litt etter litt, men jeg brukte spenner og satte det opp på måter som kamuflerte hårtapet. Men etter hvert ble det umulig å skjule, sier Sofia.

Hun fortalte det ikke hjemme før etter at det hadde gått to år. Da var problemet ute av kontroll.

– En morgen da jeg var 13 år knakk jeg sammen på badet og sa «jeg klarer ikke å skjule det lenger» 

Den dagen rant det virkelig over.

– Jeg spurte læreren om jeg kunne få si noe i klassen. Og da fortalte jeg at jeg holdt på å miste håret. I neste friminutt visste hele skolen det. Men alle var støttende. 

Og med dette fikk Sofia komme til frisør og selverklært hårnerd, Anette Skjellerudsveen, på Apollo Hårsenter på Lørenskog. Anette kan alt om hår og brenner for at folk som har alopecia eller kreft skal kunne være fine på håret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer